Kas pasikeičia, kai vandenį nuleidžiame uždarius tualeto dangtį?

Atliktas tyrimas parodė, kad nuleidžiant vandenį uždarius tualeto dangtį galima sumažinti ore sklandančių dalelių skaičių net 50 proc. Be vizualiai matomų vandens dalelių, kurios atsiranda nuleidus tualete vandenį, taip pat susiformuoja ir ore pasklinda dar mažesni lašeliai, kurių diametras siekia kelis mikrometrus. Šiuose ore sklandančiuose lašeliuose gali būti fekalinės bakterijos, tokios kaip E.coli, per kurias plinta ligos.

Atliktas tyrimas parodė, kad nuleidžiant vandenį uždarius tualeto dangtį galima sumažinti ore sklandančių dalelių skaičių net 50 proc.<br>V.Balkūno nuotr.
Atliktas tyrimas parodė, kad nuleidžiant vandenį uždarius tualeto dangtį galima sumažinti ore sklandančių dalelių skaičių net 50 proc.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2021-08-19 16:46

Mokslininkai iš Korko universitetinio koledžo skaičiavo ore sklandančias daleles bendrame tualete visą savaitę. Jie naudojo bioaerozolinį jutiklį, kad nuolat matuotų dalelių kiekį, dydį ir ar jose galimai yra bakterijų.

Tyrimas parodė, kad nuleidus tualeto dangtį po vandens nuleidimo tiek vizualiai matomų, tiek mažesnių lašelių skaičius sumažėjo 30–60 proc. Tiesa, dangčio nuleidimas padidindavo bakterijų diametrą ir koncentraciją lašeliuose.

Taip pat paaiškėjo, kad ore sklandantys mikrolašeliai buvo aptinkami dar 16 minučių po vandens nuleidimo su uždarytu tualeto dangčiu – t. y. 11 minučių ilgiau nei nuleidus vandenį su atidarytu tualeto dangčiu. Mokslininkai mano, kad taip yra dėl to, jog dalelės yra pakeliamos į orą nuo paviršių, o ne iš nuleidžiamos vandens srovės. Dar mokslininkai mano, kad dalelės sulimpa tarpusavyje arba kaupiasi, dėl to ore išlieka ilgiau.

Kiti atlikti tyrimai taip pat parodė, kad tualeto dangčio naudojimas sumažina pasklindančių vizualiai matomų dalelių skaičių po vandens tualete nuleidimo, tačiau mažesnių dalelių fizikos dėsniai yra mažiau žinomi.

Žmogaus fekalijose gali būti įvairių ligas sukeliančių bakterijų, įskaitant E. coli, Staphylococcus ir Campylobacter. Nustačius aukštos rizikos vietas, tokias kaip ligoninių tualetai, kur galėtų būti pritaikyta papildoma infekcijų kontrolė, galima būtų užkirsti kelią infekcijų plitimui ir pagerinti visuomenės sveikatos rodiklius.

Parengta pagal microbiologysociety.org.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.