Įdomiausi faktai apie seniausius Žemėje gyvenančius grobuonis – aligatorius

Amerikietiškas aligatorius Alligator mississippiensi yra didžiausias roplys Šiaurės Amerikoje. Aligatoriai gyvuoja jau milijonus metų, o pagal savo prigimtį nepamatysime dinozaurams artimesnio gyvūno nei aligatorius. Jų spalva dažniausiai yra tamsi (net juoda), šie gyvūnai pasižymi apvalainu snukiu ir stora oda tarsi šarvais padengtu kūnu. Kaulo plokštelės po oda, dar vadinamos osteodermu, odą padaro nepramušama.

Amerikietiškas aligatorius Alligator mississippiensi yra didžiausias roplys Šiaurės Amerikoje.<br> 123rf nuotr.
Amerikietiškas aligatorius Alligator mississippiensi yra didžiausias roplys Šiaurės Amerikoje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 4, 2021, 1:43 PM

Aligatoriai turi galingą uodegą, kuri sudaro pusę gyvūno ilgio. Patinai gali užaugti iki 3,35-4,26 metro ilgio ir sverti 225-360 kilogramus (tiesa, nėra retenybė ir 450 kilogramus sveriantys aligatoriai). Tuo tarpu patelių ilgis retai viršija 3 metrus, ir jos sveria maždaug perpus mažiau nei patinai.

Aligatoriai yra šaltakraujai – o tai reiškia, kad jie patys negali reguliuoti savo kūno temperatūrą. Todėl gana dažnas vaizdas, kai aligatoriai ant vandens telkinio kranto kaitinasi saulėje, o kartais tai daro išsižioję, kad tokiu būdu save atvėsintų. Neskaitant to, kad yra pavojingi ir baisūs, aligatoriai yra įspūdingi gyvūnai.

Mityba

Aligatoriai maistui nėra išrankūs. Žinoma, jie yra mesėdžiai. Apibendrinant, jie ėda viską, kas tik jiems pasipainioja po nasrais. Jie minti žuvimis, sraigėmis bei kitais bestuburiais, paukščiais, varlėmiss ir bet kokio dydžio žinduoliais.

Aligatoriai turi itin galingus žandikaulius, kuriais gali perkąsti net vėžlio šarvą – ar gyvūnų kaulus, be jokio vargo. Savi aštriais dantimis pačiumpa, o mažą grobį praryja net nekramtę. Jeigu grobis yra didelis, aligatorius jį sudrasko į mažus, praryjamus gabaliukus.

Aligatoriai specialiai nemedžioja žmonių, tačiau jie yra teritoriniai gyvūnai – todėl jeigu priartėsite prie jų ar jų jauniklių pernelyg arti, gali gintis.

Gyvenamoji vieta

Amerikos aligatoriai gyvena pietinėje JAV dalyje – nuo Šiaurės Karolinos iki Teksaso ir Floridos. Jie gyvena gėlame vandenyje ir sūrioje aplinkoje – ežeruose, tvenkiniuose, kanaluose, lėtai tekančiose upėse ir pelkėse. Evergleido nacionalinis parkas yra vienintelė ekosistema pasaulyje, kurioje rasite kartu gyvenančius aligatorius ir krokodilus.

Gyvenimo trukmė

Amerikos aligatoriai laukinėje gamtoje gyvena maždaug 50 metų, tačiau sveiki gyvūnai gali gyventi ir žymiai ilgiau. Yra pranešimų apie 100 metų amžiaus aligatorių, gyvenantį nelaisvėje. Gyvenimas laukinėje gamtoje gali būti sunkus – apie 1/3 aligatorių lizdų sugriauna kiti plėšrūnai arba potvyniai.

Vidutinis aligatoriaus lizde esančių kiaušinių skaičius yra 38 – tačiau iš jų išsirita tik daugmaž 24 jaunikliai, ir tik apie dešimt jauniklių sulaukia vienerių metų amžiaus. Dažniausiai mama su savo jaunikliais būna pirmaisiais jų gyvenimo metais. Motina aligatorė labai saugo lizdą ir gina jauniklius.

Jei aligatorius sulaukia 5 metų amžiaus, didelė tikimybė, kad jie gyvens ilgai ir užaugs bent iki 2 metrų ilgio.

Įdomūs faktai apie aligatorius

  • Aligatoriai turi 74-80 dantų. Bet jie keičiasi (krenta, užauga nauji), ir per savo gyvenimą jie gali turėti iš viso net 3000 dantų.
  • Aligatoriaus lytį apsprendžia kiaušinių temperatūra. Jeigu ji neviršija 31 laipsnio pagal Celsijų, iš jo išsiris patelė, bet 32 laipsnių pagal Celsijų temperatūra 75 procentais atvejų nulemia vyrišką lytį, o 32,5 laipsnių pagal Celsijų temperatūra vėl lemia, kad išsirita patelė.
  • Aligatorių ūkiai yra multimilijoninis verslas. Juose aligatoriai yra auginami dėl mėsos ir odos.
  • Aligatoriai turi dvi poras akių vokų. Viršutiniai akių vokai yra iš storos odos, o vidiniai – permatomi. Pastarieji apsaugo akis ir sukuria aiškų vaizdą plaukiant po vandeniu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.