Jauniausiai pasaulio astronomei – vos aštuoneri

N.Oliveiros kambarys pilnas Saulės sistemos plakatų, miniatiūrinių raketų ir „Žvaigždžių karų“ figūrėlių. „Nikolinjos“ pravarde žinoma mergaitė savo kambaryje dirba kompiuteriu ir dviejuose dideliuose ekranuose tyrinėja dangaus nuotraukas .

 AFP / Scanpix nuotr.
 AFP / Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 16, 2021, 9:28 AM

N.Oliveiros kambarys pilnas Saulės sistemos plakatų, miniatiūrinių raketų ir „Žvaigždžių karų“ figūrėlių. „Nikolinjos“ pravarde žinoma mergaitė savo kambaryje dirba kompiuteriu ir dviejuose dideliuose ekranuose tyrinėja dangaus nuotraukas .

Projektas, pavadintas „Asteroidų medžiotojais“, yra skirtas supažindinti jaunus žmones su mokslu ir suteikti jiems galimybę patiems kažką atrasti. Šį projektą kuruoja Tarptautinė astronominių tyrimų bendradarbiavimo agentūra, kuri yra siejama su NASA ir skirta eiliniams Brazilijos piliečiams. Agentūra taip pat bendradarbiauja su Brazilijos mokslo ministerija.

N.Oliveira su pasididžiavimu sako, kad jau atrado 18 asteroidų. Ji teigia, kad šiems asteroidams pavadinimus duos pagal Brazilijos mokslininkų – ar savo šeimos narių, tėčio ir mamos – vardus.

Jeigu jos atradimai bus patvirtinti – o tai gali užtrukti kelerius metus – N.Oliveira taps jauniausiu pasaulyje žmogumi, kuris oficialiai atrado asteroidą, ir tokiu būdu pagerins aštuoniolikamečio italo Luigio Sannino pasaulio rekordą.

N.Oliveiros astronomijos mokytojas Heliomarzio Rodriguesas Moreira iš privačios mokyklos, kurią mergaitė gali lankyti dėl jai suteiktos stipendijos, sako, kad ji iš tiesų turi pastabią akį – iškart nuotraukose pamato taškus, kurie atrodo kaip asteroidai ir dalina patarimus savo klasės draugams, kurie nėra įsitikinę, ar kažką atrado.

H.R. Moreira sako, kad svarbiausias dalykas yra tai, jog ji dalinasi savo žiniomis su kitais vaikais ir taip prisideda prie mokslo sklaidos.

Aistra astronomijai

Nikolinjos šeima šių metų pradžioje persikėlė į Fortalezos miestą, kuris nuo gimtojo Maceio nutolęs beveik 1000 kilometrų – kadangi mergaitė gavo stipendiją, leidžiančią lankyti prestižinę privačią mokyklą. Jos tėvas – kompiuterių mokslininkas, tad sugebėjo išsaugoti savo darbą ir dabar dirba nuotoliniu būdu.

Jos 43-ejų mama Zilma Janaca, užsiimanti amatais, sako, kad kai mergaitei buvo dveji, ji pakeldavo rankas į dangų ir prašydavo duoti jai žvaigždę. Moteris pasakoja, kad tėvai suprato, jog mergaitės aistra astronomijai yra rimta, kai ši ketvirtojo gimtadienio proga paprašė nupirkti teleskopą. Mama pripažįsta, kad ji pati nelabai žinojo, kas yra tas teleskopas.

N.Oliveira taip norėjo teleskopo, kad prižadėjo atsisakyti visų būsimų gimtadienių vakarėlių. Deja, nepaisant to, tokia dovana šeimai buvo per brangi, tad teleskopą mergaitė gavo tik jau sulaukusi septynerių, kai dovanai susidėjo draugai.

Tęsdama savo mokslus N.Oliveira užsirašė į astronomijos pamokas, dėl to mokykla turėjo sumažinti minimalų amžių šioms pamokoms, kuris prieš tai buvo 12 metų.

Savo „YouTube“ kanale N.Oliveira ima interviu iš garsių ir įtakingų asmenų, tokių kaip Brazilijos astronomi Duilia de Mello, kuris prisidėjo prie supernovos SN 1997D atradimo.

Praėjusiais metais mergaitė keliavo į Brazilijos miestą, kad susitiktų su mokslo ministru ir astronautu Marcosu Pontesu – vieninteliu brazilu, pabuvojusiu kosmose.

Pati N.Oliveira nori tapti aviacijos inžiniere. Ji sako, kad nori statyti raketas ir nukeliauti į NASA Kenedžio kosminį centrą, kad pamatytų ten kuriamus erdvėlaivius. Mergaitė taip pat norėtų, kad visiems Brazilijos vaikams būtų prieinamas mokslas.

Parengta pagal „Sciene Alert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.