Fidelis Castro – nepavykusių pasikėsinimų nužudyti rekordininkas

Tikriausiai esate girdėję, kaip sprogstančiu cigaru buvo kėsinamasi į buvusio Kubos lyderio Fidelio Castro gyvybę. Tačiau ar žinojote, kad į F.Castro buvo kėsintasi iš viso net 638 kartus?

  Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA) ir JAV gyvenantys Kubos tremtiniai praleido beveik pusę amžiaus, rengdami sąmokslus prieš F.Castro. <br> Imago / Scanpix nuotr.
  Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA) ir JAV gyvenantys Kubos tremtiniai praleido beveik pusę amžiaus, rengdami sąmokslus prieš F.Castro. <br> Imago / Scanpix nuotr.
 Paskutinis žinomas pasikėsinimas į F.Castro gyvybę įvyko 2000 m., kai buvo sumanytas planas padėti didelį kiekį sprogmenų po pakyla, ant kurios jis turėjo sakyti kalbą Panamoje.<br> 123rf nuotr.
 Paskutinis žinomas pasikėsinimas į F.Castro gyvybę įvyko 2000 m., kai buvo sumanytas planas padėti didelį kiekį sprogmenų po pakyla, ant kurios jis turėjo sakyti kalbą Panamoje.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2021-11-07 08:20, atnaujinta 2021-12-13 17:07

Tarp neįprasčiausių pasikėsinimų buvo sprogstančios jūros kriauklės, apnuodytas nardymo kostiumas bei nuodai, paslėpti veido kreme. Bent jau taip teigia buvęs F.Castro sargybinis, kuris apie tai parašė knygą bei sukūrė dokumentinį filmą.

Centrinė žvalgybos agentūra (CŽA) ir JAV gyvenantys Kubos tremtiniai praleido beveik pusę amžiaus, rengdami sąmokslus prieš F.Castro. Anot buvusio JAV diplomato Havanoje Wayne'o Smitho, Kuba Jungtines Valstijas paveikė taip stipriai, kaip pilnatis veikia vilkolakius.

Kartą net ir pats Kubos lyderis pažymėjo, kad jeigu išsisukimas nuo pasikėsinimo nužudyti būtų Olimpinė rungtis, jis laimėtų aukso medalį.

Tiesa, buvęs jo sargybinis Fabianas Escalante sako, kad dauguma idėjų niekada taip ir nebuvo įgyvendintos.

JAV prezidento Billo Clintono valdymo metais išplatinti dokumentai parodė, kad CŽA vienu metu tyrinėjo Karibų moliuskus. Planuota vieną įspūdingą moliuską pripildyti sprogmenimis, kad būtų patrauktas F.Castro, mėgusio nardyti, dėmesys – o jam paėmus moliuską, šis sprogtų.

Dar viena su nardymu susijusi idėja buvo sukurti nardymo kostiumą, apkrėstą grybeliu, kuris sukeltų itin sekinančią ligą. Tačiau abiejų planų buvo atsisakyta.

Dar anksčiau, 1975 metais JAV Senato Churcho komitetas atskleidė detales apie 8 pasikėsinimus į F.Castro gyvybę – naudojant prietaisus, kurie „netelpa vaizduotėje“. Viename sąmoksle, kuriame dalyvavo nusikalstamo pasaulio veikėjai, buvo pasistūmėta tiek, kad į Kubą buvo nusiųstos nuodingos piliulės bei specialios komandos, kurios turėjo „atlikti darbą“.

Beveik tą pačią akimirką, kai buvo nužudytas prezidentas Kenedis, suteikęs leidimą 1961 m. vykdyti nesėkmingą invaziją į Kiaulių įlanką siekiant nuversti Kastro, vienas CŽA agentas Kubos agentui įteikė nuodingą rašiklį su labai plona adata. Tačiau agentas nusivylė ir paprašė ko nors „sudėtingesnio“, sakoma pranešime.

Viena iš buvusių F.Castro meilužių Marita Lorenz taip pat buvo pasamdyta šiam darbui. Jai buvo duotos nuodų piliulės, kurias ji turėjo supilti į F.Castro gėrimą. Tačiau F.Castro visa tai išsiaiškino ir vietoje to M.Lorenz padavė ginklą. M.Lorenz pasakoja, kad tuomet Kubos lyderis jai pasakė, kad ji negali jo nužudyti, kad to padaryti negali niekas. Visiškai nebijodamas moters su ginklu, jis kramtė savo cigarą ir šypsojosi. Anot moters, jis buvo visiškai įsitikinęs, kad jo nenušaus. O tada jis griebė savo meilužę ir jie mylėjosi.

Paskutinis žinomas pasikėsinimas į F.Castro gyvybę įvyko 2000 m., kai buvo sumanytas planas padėti didelį kiekį sprogmenų po pakyla, ant kurios jis turėjo sakyti kalbą Panamoje. Sąmokslą sužlugdė F.Castro apsaugos komanda. Už tai keturi vyrai, tarp kurių buvo veteranas Kubos tremtinys ir CŽA agentas Luisas Posada Carillesas, buvo nubausti laisvės atėmimo bausme, tačiau vėliau jiems buvo suteikta malonė.

Taip pat buvo rengiami sąmokslai, kurių tikslas buvo ne nužudyti F.Castro, dar vadinamą „Barzda“, o paversti jį pajuokos objektu. Vienas mėginimų – F.Castro batus apipurkšti talio druska, kad užjūrio kelionės metu nuslinktų jo žymioji barzda. Tačiau planas nepavyko – nes F.Castro atšaukė vizitą.

Taip pat prieš pat tiesioginę transliaciją mėginta šalia F.Castro papurkšti aerozolinį LSD – tikintis, kad Kubos lyderį tiesioginio eterio metu ištiks isterija.

F.Castro ėmėsi daugybės atsargumo priemonių, kad išvengtų pasikėsinimų. Tačiau 1979 metais jam skrendant į Niujorką kalbėti Jungtinių Tautų renginyje, Kubos vadovas neišvengė didybės manijos.

Lėktuve žurnalistų paklaustas, ar dėvi neperšaunamą liemenę, jis prasisegė marškinius ir atidengė krūtinę.

„Aš dėviu moralinę liemenę“, – pasakė jis.

Parengta pagal „BBC News“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.