Ar tiesa, kad kengūros vandenyje skandina savo priešus?

Australija yra pakankamai atskirta nuo likusio pasaulio – dėl ko ilgainiui šioje šalyje atsirado gana keistų gyvūnų rūšių. Joje galima rasti medžiuose gyvenančių kengūrų, dėl sekso pamišusių antechinų (sterblinių pelių), nuodingų gyvačių, kurios turi pakankamai nuodų, kad vienu įkandimu pražudytų dešimtis žmonių.

 Kengūros turi nuožmių gyvūnų reputaciją – ypač poravimosi sezono metu.<br> 123rf nuotr.
 Kengūros turi nuožmių gyvūnų reputaciją – ypač poravimosi sezono metu.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 1, 2022, 2:46 PM

Apie Australijoje gyvenančių gyvūnus sklando daugybė istorijų, ir kartais netgi sunku atskirti, kur yra tiesa, o kur tik pramanai. Egzistuoja nemažai mitų, kurie internete pateikiami kaip tikri faktai.

Štai kengūros turi nuožmių gyvūnų reputaciją – ypač poravimosi sezono metu. Kai dideli patinai kovoja vienas prieš kitą, tai gali atrodyti tikrai baugiai.

Tačiau būdami žolėdžiais, jie turėtų apsiriboti jėgos naudojimu tik prieš kitus patinus – o kitų gyvūnų ar žmonių nepulti, ar ne?

Internete sklando pasakojimai, kad jei plėšrūnai vaikosi kengūras, jos įvilioja šiuos į vandenį ir juos nuskandina. Ir tai yra tiesa – tačiau viskas priklauso nuo ketinimų.

Kengūrų ekologas Graeme Coulsonas iš Melburno universiteto sako, kad šis kengūrų instinktas yra labai stiprus ir jeigu jos susiduria su plėšrūnu, vandens telkinys gali būti panaudotas savigynai.

Didelis patinas gali nuskandinti šunį. Jeigu šuo plaukia link kengūros patino, šis turi stiprias priekines letenas bei dideles apatines, todėl nesunkiai gali nuskandinti šunį.

G. Coulsonas pasakoja, kad jo kaimynas tokiu būdu neteko dviejų šunų. Žmogus turėjo bulterjerą, kuris įbrido į vandenį – ir buvo paskandintas kengūros. Tada nusipirko kitą bulterjerą – tačiau ir šis žuvo tokiu pačiu būdu. Galiausiai kaimynas įsigijo trečią šunį, kurį jau laikė užrakintą.

Iš tiesų kengūros brenda į vandenį tikėdamosis, kad plėšrūnas paskui jas neseks. Anot profesoriaus Matto Haywardo iš Niukaslo universiteto, dauguma žolėdžių gyvūnų ginasi nuo plėšrūnų brisdami į vandenį. Jis sako, kad Afrikoje žolėdžiai elgiasi lygiai taip pat – jeigu juos vaikosi, jie brenda į vandenį.

Profesorius sako, kad yra matęs, kaip laukiniai šunys vaikosi antilopes impalas iki pat užtvankų. Jis taip pat matė, kaip buivolas laukia vandenyje, apsuptas hienų. Tačiau tokiu atveju jie tiesiog laukia vandenyje, kol plėšrūnams pabosta. Kengūros šiuo atveju kartais nebūna tokios pasyvios.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.