Mažiausia gyvenama sala pasaulyje: vienas netikslus žingsnis ir atsidurtumėte vandenyje

Mažiausia pasaulyje gyvenama sala, kuriai seniau priklausė pasaulio Guinnesso knygos rekordas, buvo Vyskupo uola (angl. Bishop rock), priklausanti anglų Silio saloms – joje stovėjo vienišas švyturys.

„Sala, kurioje vos pakanka vietos“.<br> Wikimedia Commons.
„Sala, kurioje vos pakanka vietos“.<br> Wikimedia Commons.
 Ši sala priklauso Tūkstančio salų salynui (kurį iš tiesų sudaro 1864 salos), Šv. Lawrence'o upėje.<br> Wikimedia Commons.
 Ši sala priklauso Tūkstančio salų salynui (kurį iš tiesų sudaro 1864 salos), Šv. Lawrence'o upėje.<br> Wikimedia Commons.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2022-05-15 09:25

1982 metais švyturys buvo automatizuotas, todėl Vyskupo uola tapo negyvenama. Tad kokia dabar yra mažiausia pasaulyje sala, kurioje gyvena žmonės?

Labiausiai tikėtina kandidatė šiam titului yra itin tinkamai pavadinta „Sala, kurioje vos pakanka vietos“ (angl. Just Room Enough Island), esanti Aleksandrijos įlankoje, Niujorko valstijoje. Ši sala priklauso Tūkstančio salų salynui (kurį iš tiesų sudaro 1864 salos), Šv. Lauryno upėje, ištekančioje iš Ontarijo ežero.

Vos už maždaug 150 metrų esančioje saloje yra Boldto pilis – legendinis dvaras, kurį 1900 metais pradėjo statyti viešbučių verslo milijonierius George‘as Boldtas.

Pagal vietinį susitarimą, šios mažytės smėlėtos salos, esančios tarp Niujorko ir Ontarijo, priklauso Tūkstančio salų salynui tik tuomet, jeigu visus metus yra virš upės lygio ir jei jose auga du medžiai ar krūmai.

Praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje Sizelandų šeima nusipirko Hubo salą – vieną mažiausių ten esančių salų – ir ten pasodino medį bei pastatė nediduką kotedžą, kuris užėmė beveik kiekvieną salos centimetrą. Dėl akivaizdžių priežasčių savo nusipirktą salą jie pavadino „Sala, kurioje vos pakanka vietos“.

Tačiau Sizelandų planas susikurti vietelę, kurioje galės ramiai praleisti laisvalaikį, neišdegė. Jų sala su kotedžu tapo turistų, plaukiančių upe, traukos vieta. 2010 metais laikraštis „The Washington Post“ pažymėjo, kad lankant salą klaidų daryti negalima – vienas žingsnelis ne ten ir teks plaukti.

Žvelgiant per programą „Google Maps“, dėl ten pavaizduoto upės vandens lygio salos plotas siekia 300 kvadratinių metrų. Esant atoslūgiui tai būtų pusė Vyskupo uolos ploto.

Tad net ir Vyskupo uolai atsisveikinus su paskutiniu prižiūrėtoju, „Sala, kurioje vos pakanka vietos“ jau tuomet buvo mažiausia gyvenama sala pasaulyje. Ir jeigu nemėgstate tvarkyti savo kiemo, bet kuri iš šių salų jums būtų puikus pirkinys, rašo „CN Traveler“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.