Mokslininkai apskaičiavo, kiek Žemėje yra skruzdėlių Tokio skaičiaus gal net nebūsite girdėję

Skruzdėlės yra mažytės, bet jų kiekis – milžiniškas. Naujajame tyrime apskaičiuota, kad Žemėje bet kuriuo metu yra apie 20 kvadrilijonų skruzdėlių. Tai reiškia – 20 000 trilijonų individų.

 Naujajame tyrime apskaičiuota, kad Žemėje bet kuriuo metu yra apie 20 kvadrilijonų skruzdėlių.<br> 123rf iliustr.
 Naujajame tyrime apskaičiuota, kad Žemėje bet kuriuo metu yra apie 20 kvadrilijonų skruzdėlių.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 24, 2022, 9:36 AM

Remiantis tyrimu, pirmadienį paskelbtu žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“, šis įvertinimas yra nuo dviejų iki 20 kartų didesnis už ankstesnius.

„Mus labai nustebino toks didelis skruzdžių skaičius“, – antradienį CNN sakė Vokietijos Viurcburgo universiteto vabzdžių ekologė ir laikinoji vyriausioji tyrėja Sabine S.Nooten. Ji buvo viena iš pagrindinių tyrimo autorių.

„Iš esmės neturėjome jokių lūkesčių, nes anksčiau mokslinėje literatūroje pateikti skaičiai iš esmės buvo pagrįsti spėjimais, o empirinių duomenų, kuriais būtų galima remtis, buvo labai mažai, – kalbėjo mokslininkė. – Taigi, tai ir yra mūsų tyrimo naujovė, nes mes apibendrinome daugybės empirinių tyrimų duomenis“.

Anot tyrimo autorių, ankstesniuose žinomų biologų Berto Hölldoblerio ir Edwardo O.Wilsono visapasauliniuose skaičiavimuose buvo daroma prielaida, kad skruzdės sudaro maždaug 1 proc. visos pasaulio vabzdžių populiacijos, kurią savo ruožtu sudaro 1 kvintilijonas individų.

Tačiau šio naujausio tyrimo tyrėjų grupė naująjį įvertinimą pagrindė stebėjimo duomenimis, gautais iš visame pasaulyje pasklidusių skruzdžių mėginių duomenų rinkinio. Autoriai nustatė ir įvertino 465 atitinkamus tyrimus, apimančius 1306 mėginių ėmimo vietas, apimančias visus žemynus ir pagrindinius biomus, kuriuose gyvena skruzdės.

Pasak S.S.Nooten, mokslininkai galėtų pasinaudoti išsamiu tyrimo duomenų rinkiniu, apimančiu 80 metų, ir numatyti, kaip ateityje gali atrodyti aplinka. Pavyzdžiui, komanda apskaičiavo, kad tropiniuose ir subtropiniuose regionuose – pavyzdžiui, Pietų Amerikos miškuose – gyvenančių skruzdėlių bus apie 3 kvadrilijonai.

„Mūsų duomenų rinkinyje jau galime pastebėti laikui bėgant atsirandančius pokyčius“, – CNN sakė vienas iš pagrindinių autorių Patrickas Schultheissas, laikinai einantis vyriausiojo tyrėjo pareigas Viurcburgo universitete. Jis pabrėžė, kad skruzdžių skaičiui įtakos gali turėti žemės ūkio pokyčiai – arba tai, kaip kertami miškai.

„Niekas niekada nebuvo surinkęs duomenų apie skruzdes pasauliniu mastu“, – nurodė P.Schultheissas. Jis pridūrė, kad nors iš tyrimų jie žinojo, jog skruzdžių skaičius Vakarų Afrikos atogrąžų miškuose yra labai didelis, palyginus su Arkties regionais, mokslininkai „nežinojo, koks yra bendras vaizdas – kiek jų yra“.

Tyrimo duomenimis, apskaičiuotas skruzdžių gausumas viršija bendrą laukinių paukščių ir žinduolių biomasę, t. y. bendrą masę – ir prilygsta maždaug 20 proc. žmonių biomasės.

Konservatyvus skaičius

Apskaičiuotas bendras skruzdėlių skaičius yra beveik neįsivaizduojamai didelis, tačiau tyrimo autoriai teigia, kad jis yra „konservatyvus“. Taip yra todėl, kad jiems nepavyko surinkti visų norimų duomenų.

Pavyzdžiui, daugelis skruzdėlių gyvena po žeme – tačiau nebuvo tyrimų, kuriuose būtų galima pateikti skaičių, kiek jų yra, sakė P.Schultheissas. Skruzdėlių yra labai toli šiaurėje ir labai toli pietuose – pavyzdžiui, subantarktiniame regione – tačiau nebuvo atlikta pakankamai skruzdėlių tyrimų šiose teritorijose, kad būtų galima atlikti matematinį įvertinimą.

Pasak P.Schultheisso, šias spragas galėtų užpildyti pilietinis mokslas – prie to veiksmingai galėtų prisidėti net ir moksleiviai, paprasčiausiai rinkdami lapų paklotę ir suskaičiuodami, kiek skruzdėlių joje aptiko.

„Tikimės, kad įkvėpsime žmones, visų pirma, gerbti gamtą, džiaugtis gamta – nes tiesiog nuostabu, ką skruzdėlės gali padaryti, ir kokiu mastu. Bet taip pat, jei jie nori prisidėti prie mokslo labai paprastu metodu – net ir labai paprasti duomenys gali turėti didžiulę vertę“, – kalbėjo mokslininkas.

Parengta pagal CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.