Šalia Lietuvos rasti išnykusios žmonių rūšies pėdsakai

Lenkijos oloje rasti priešistoriniai akmeniniai įrankiai pripažinti vienais seniausių kada nors aptiktų šiame regione.

Didžiojo Tunelio olos vidus.<br>M.Bogackio nuotr.
Didžiojo Tunelio olos vidus.<br>M.Bogackio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2022, 4:47 PM

Didžiojo Tunelio (lenk. Tunel Wielki) oloje rastų įrankių amžius siekia 450 – 550 tūkst. m. Įrankių amžiaus nustatymas leidžia mokslininkams daugiau sužinoti apie juos gaminusius žmones, jų migraciją ir apgyvendinimą Vidurio Europoje priešistorės laikotarpiu.

Šiuo atveju toks įrankių amžius greičiausiai reiškia, kad įrankius pagamino išnykusi žmonių rūšis Homo heidelbergensis, paprastai laikoma paskutiniu bendru neandertaliečių ir šiuolaikinių žmonių protėviu. Taip pat tai reiškia, kad regione žmonės gyveno tuo metu, kai dėl atšiauraus Vidurio Europos klimato buvo sunku prisitaikyti fiziškai ir kultūriškai.

Ola pirmą kartą buvo kasinėjama XX a. septintajame dešimtmetyje, tuo metu atrasta 40 tūkst. m. senumo gyvūnų kaulai. 2018 m. archeologai vėl sugrįžo į šią vietą. Jie iš naujo atidžiai ištyrė įvairius per daugelį metų susikaupusius medžiagos sluoksnius ir surinko daugiau kaulinės medžiagos analizei.

Po išsamesnio tyrimo, giliausiame sluoksnyje buvo rasti kelių rūšių gyvūnų, gyvenusių prieš pusę milijono metų, kaulai. Tame pačiame sluoksnyje taip pat rasta įrankių kaldinimo įrodymų – pavyzdžiui, rėmai, kuriuose galima formuoti kitus įrankius. Taip pat rasta keletas jau pagamintų įrankių – pavyzdžiui, peilių.

Tyrimus vykdžiusi archeologė Malgorzata Kot teigė, kad „kadangi šie daiktai yra iš to paties sluoksnio kaip ir kaulai, tai reiškia, kad jų amžius labai panašus“.

Kelios archeologinės vietovės Lenkijoje liudija apie senovės žmonių gyvenamąsias vietas, tačiau visos jos yra atvirose erdvėse. Pasak M.Kot, rasti to meto artefaktus oloje yra labai netikėta.

„Mus nustebino tai, kad prieš pusę milijono metų žmonės šioje vietovėje apsistodavo urvuose, nes tai nebuvo pati geriausia vieta gyventi.

Drėgmė ir žema temperatūra turėjo tam trukdyti. Kita vertus, urvas yra natūrali pastogė. Tai uždara erdvė, suteikianti saugumo jausmą. Radome pėdsakų, kurie gali rodyti, kad ten apsistoję žmonės naudojo ugnį, kuri tikriausiai padėjo išgyventi šioje tamsioje ir drėgnoje vietoje“, – pasakojo archeologė.

Toliau archeologų komanda tikisi grįžti į olą ir rasti ten ne tik įrankių, bet ir išnykusios žmonių rūšies H.heidelbergensis kaulų.

Paruošta pagal „ScienceAlert“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.