Bičių linksmybės: mokslininkai mano, kad jos irgi mėgsta žaisti

Medinius kamuoliukus riedančios kamanės gali būti pirmieji įrodymai, kad vabzdžiai irgi žaidžia - atrodo, kad jos mieliau žaidžia su mediniais kamuoliukais, o ne tiesiog juos apeina keliaudamos link gardėsio.

Medinius kamuoliukus riedančios žeminės kamanės (nuotraukoje) gali būti pirmieji įrodymai, kad vabzdžiai irgi žaidžia.<br> 123rf nuotr.
Medinius kamuoliukus riedančios žeminės kamanės (nuotraukoje) gali būti pirmieji įrodymai, kad vabzdžiai irgi žaidžia.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-06 09:21

Kamanės žaidžia galbūt tiesiog dėl smagumo. Eksperimento metu vabzdžiai ne kartą pasirinko ridenti medinius rutuliukus, nors už tai negavo jokio aiškaus atlygio. Šis atradimas gali būti pirmasis dokumentuotas įrodymas, kad vabzdžiai irgi žaidžia.

Kai 2017 m. Samadi Galpayage iš Londono Karalienės Marijos universiteto ir jos komanda nustatė, kad vabzdžius galima išmokyti už atlygį maistu į mažyčius futbolo vartus nukreipti kamuoliukus, jie nusprendė ištirti, ar bitės gali ir šiaip žaisti.

Atlikdama naująjį tyrimą, komanda 45 skirtingų lyčių ir amžiaus žeminių kamanių (Bombus terrestris audax) patalpino į kamerą su vienu įėjimu. Nuo įėjimo iki kameros gale esančių žiedadulkių ir cukrumi saldinto vandens buvo paliktas laisvas praėjimas, tačiau vabzdžiai, norėdami ten patekti, turėjo praropoti tarp dviejų gretimų erdvių su 18 spalvotų medinių kamuoliukų. Vienoje erdvėje buvo laisvai judantys rutuliukai, o kitame – priklijuoti.

Per 18 tris valandas trukusių bandymų sesijų bitės 50 proc. dažniau rinkosi zoną su laisvai judančiais kamuoliukais, nei zoną su priklijuotais. Kiekviena kamanė per visą tyrimą kamuoliukus rideno nuo vieno iki 117 kartų – nors neturėjo jokio akivaizdaus stimulo tai daryti.

Žiūrėdami į vaizdo įrašus, kuriuose bitės stumdo kamuoliukus, ir vietoje kamanių įsivaizdavę, kad tai daro šuo, beždžionė ar net paukštis, be problemų pavadintume tai žaidimu, sako Gordonas Burghardtas iš Tenesio universiteto Noksvilyje, kuris darbe nedalyvavo.

Ne visos bitės pasižymėjo vienodu žaismingumu. Jaunesnės bitės rideno daugiau kamuoliukų nei vyresnės, o patinai kamuoliukus rideno ilgiau nei to paties amžiaus patelės. Kaip kačiukai ir šuniukai laksto ir kovoja, kad išsiugdytų medžioklės įgūdžius, taip ir kamanių žaidimas jaunystėje gali būti ypač naudingi protiniai ir fiziniai pratimai, teigia S.Galpayage.

Kadangi kamuoliukų ridenimas atrodo spontaniškas ir savanoriškas, o vabzdžiams neduoda nei tiesioginės, nei ilgalaikės naudos, jie gali tai daryti norėdami tiesiog gerai praleisti laiką, teigia mokslininkė. „Žmonių galime paklausti: Ar jums smagu?, – sako ji. – Tuo tarpu su gyvūnais visada sunku tai įvertinti“.

Tyrimas skelbiamas žurnale „Animal Behaviour“.

Parengta pagal „New Scientist“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.