Apskaičiavo, kokio iš tiesų dydžio galėjo būti tiranozaurai: skaičiai pribloškia

Niekas neneigia, kad Tyrannosaurus rex buvo vieni didžiausių ir baisiausių dinozaurų, kada nors gyvenusių šioje planetoje. Tačiau kokio dydžio galėjo būti šis sutvėrimas? Naujame tyrime mokslininkai pabandė atsakyti į šį klausimą.

 Niekas neneigia, kad Tyrannosaurus rex buvo vieni didžiausių ir baisiausių dinozaurų, kada nors gyvenusių šioje planetoje. <br> 123rf iliustr.
 Niekas neneigia, kad Tyrannosaurus rex buvo vieni didžiausių ir baisiausių dinozaurų, kada nors gyvenusių šioje planetoje. <br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2022-11-18 10:36

Kanados gamtos muziejaus paleontologai apskaičiavo, kad didžiausias T.rex galėjo sverti net 15 000 kg – taigi, buvo sunkesnis už vidutinį mokyklinį autobusą, kuris sveria apie 11 000 kg. Savo išvadas mokslininkai pristatė lapkričio 5 d. Toronte vykusioje metinėje stuburinių paleontologų draugijos konferencijoje.

Šiuo metu pats stambiausias žinomas T.rex yra egzempliorius, pramintas „Scotty“, būdamas gyvas svėrė apie 8870 kg – maždaug tiek, kiek šeši su puse „Volkswagen Beetles“ automobiliai.

Remiantis naujaisiais tyrimais, didžiausias pasaulyje T.rex „būtų buvęs maždaug 70 proc. didesnis“ už Scotty, sako Kanados gamtos muziejaus mokslininkė, paleobiologijos skyriaus vadovė ir tyrimo bendraautorė Jordan Mallon.

„Tai beveik dvigubai padidina T.rex dydį“, – teigia ji.

Kad padarytų šią svarbią išvadą, mokslininkai pirmiausia išnagrinėjo iškastinius radinius, kurie rodo, kad Žemėje kadaise gyveno apie 2,5 mlrd. tiranozaurų. Tačiau tik nedidelė jų dalis – vos 32 suaugusių gyvūnų fosilijos – buvo aptiktos iki šiol, todėl mokslininkai turi nedaug informacijos.

J.Mallon ir tyrimo bendraautorius, Londono Karalienės Marijos universiteto vyresnysis dėstytojas bei direktoriaus pavaduotojas švietimo reikalams Davidas Hone'as taip pat išnagrinėjo tiranozaurų populiacijos dydį bei vidutinę gyvenimo trukmę – kad sukurtų didžiausio galimo T.rex modelį. Jie taip pat atsižvelgė į kūno dydžio pokyčius, pagrįstus lytiniu dimorfizmu – t. y. dydžio skirtumu tarp vienos rūšies gyvūnų lyčių.

„Galiausiai sukūrėme du modelius – vieną su nuliniu dimorfizmu ir kitą su stipriu dimorfizmu, – pasakoja J. Mallon. – Jei T.rex būtų buvęs dimorfiniu, manome, kad jis būtų svėręs iki 24 000 kg, tačiau šį modelį atmetėme, nes jei jis būtų teisingas, jau būtume radę dar didesnių individų.

Remdamiesi šiais duomenimis, mokslininkai galėjo sumodeliuoti T.rex augimo kreivę per visą jo gyvenimą – ir įvertinti, iki kokio dydžio galėjo užaugti suaugęs gyvūnas.

J.Mallon įspėja, kad kol nebus rastas T.rex, kurio dydis prilygtų modelyje nurodytam, modelio išvados yra grynai spėjamojo pobūdžio.

„Tai tiesiog minčių eksperimentas, už kurio slypi tam tikri skaičiai. Apie tai smagu pamąstyti“, – sako mokslininkė.

Iš tiesų šis tyrimas pabrėžia, kaip paleontologams iš labai riboto fosilijų kiekio sudėtinga daryti išvadas apie dinozaurų rūšis.

„Tai mums primena, kad tai, ką žinome apie dinozaurus, nėra labai daug, nes imtys yra labai mažos“, – teigia stuburinių paleontologas iš Kartaginos koledžo (JAV) Thomas Carras, kuris naujajame tyrime nedalyvavo. – Šiuo metu mes nė iš tolo nepriartėjome prie reikiamo imties dydžio, ypač lyginant su kitomis gyvūnų rūšimis“.

Konferencijoje dalyvavęs T.Carras pridūrė, kad tikėtina, jog T.rex galėjo būti daug didesni, nei iki šiol mokslininkų surasti pavieniai egzemplioriai.

„Tai buvo išties stulbinantis gyvūnas, – sako mokslininkas. – Įsivaizduoti tokio dydžio T.rex yra nepaprasta ir manau, kad statistiškai tokio dydžio gyvūnas yra tikėtinas“.

Parengta pagal „Live Science“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.