Paprašytas recepto, dirbtinis intelektas pasiūlė pasigaminti sumuštinį su skruzdžių nuodais ir terpentino skonio skrebutį

Naujosios Zelandijos prekybos centro, kuris eksperimentuoja su dirbtinio intelekto panaudojimu sudarant valgymo planus, klientai pastebėjo, kad jo programėlė sukūrė keletą neįprastų patiekalų – rekomendavo pirkėjams mirtinų chloro dujų, „užnuodytos duonos sumuštinių“ ir uodus atbaidančių keptų bulvių receptus.

Naujosios Zelandijos prekybos centro, kuris eksperimentuoja su dirbtinio intelekto panaudojimu sudarant valgymo planus, klientai pastebėjo, kad jo programėlė sukūrė keletą neįprastų patiekalų.<br> 123rf iliustr.
Naujosios Zelandijos prekybos centro, kuris eksperimentuoja su dirbtinio intelekto panaudojimu sudarant valgymo planus, klientai pastebėjo, kad jo programėlė sukūrė keletą neįprastų patiekalų.<br> 123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 10, 2023, 11:27 AM, atnaujinta Aug 10, 2023, 11:47 AM

Prekybos centrų tinklo „Pak 'n' Save“ sukurta programėlė buvo reklamuojama kaip būdas klientams kūrybiškai panaudoti maisto likučius. Joje vartotojų prašoma įvesti įvairius namuose esančius ingredientus ir automatiškai sugeneruojamas patiekalų planas – arba receptas bei linksmi komentarai. Iš pradžių socialinėje žiniasklaidoje buvo atkreiptas dėmesys į kai kuriuos abejotinus receptus, įskaitant „Oreo“ daržovių mišrainę“.

Tačiau kai klientai pradėjo eksperimentuoti ir į programėlę įvedė įvairesnius namų ūkio pirkinių sąrašo elementus, ji ėmė teikti dar mažiau patrauklias rekomendacijas. Pagal vieną receptą, kurį ji pavadino „aromatinio vandens mišiniu“, susidarytų chloro dujos. Programėlė rekomendavo šį receptą kaip „puikų nealkoholinį gėrimą troškuliui numalšinti ir jausmams atgaivinti“.

„Patiekite atšaldytą ir mėgaukitės gaiviu aromatu“, – buvo rašoma recepte, tačiau nenurodoma, kad įkvėpus chloro dujų gali būti pažeisti plaučiai arba ištikti mirtis.

 

Naujosios Zelandijos politikos apžvalgininkas Liamas Hehiras paskelbė „receptą“ socialiniame tinkle „Twitter“, paskatindamas ir kitus Naujosios Zelandijos gyventojus eksperimentuoti ir dalytis savo rezultatais socialinėje žiniasklaidoje. Tarp rekomendacijų buvo baliklio „gaivaus burnos kvapo“ kokteilis, sumuštiniai su skruzdžių nuodais ir klijais, „baliklio prisotintas ryžių siurprizas“ ir „metanolio palaima“ – savotiški terpentino skonio prancūziški skrebučiai.

Prekybos centro atstovas spaudai teigė, kad jiems apmaudu, jog „nedidelė mažuma bandė pasinaudoti šia priemone netinkamai ir ne pagal paskirtį“. Pareiškime jie paskelbė, kad prekybos centras „toliau tobulins kontrolės priemones“, kad užtikrintų, jog robotas būtų saugus ir naudingas – ir pažymėjo, kad roboto sąlygose nurodyta, jog vartotojai turi būti vyresni nei 18 metų.

Prie patiekalų planuoklio pridėtame įspėjamajame pranešime įspėjama, kad receptų „neperžiūri žmogus“ ir kad bendrovė negarantuoja, „kad bet kuris receptas bus visavertis ar subalansuotas patiekalas, arba tinkamas vartoti“.

„Prieš remdamiesi ar gamindami bet kurį „Savey Meal-bot“ sukurtą receptą, turite vadovautis savo nuožiūra“, – teigiama pranešime.

Parengta pagal „The Guardian“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.