Iš plytos išgavo senovinę DNR

Prieš tūkstančius metų rūmus statę žmonės iš šalia Tigro upės esančio dumblo lipdė plytas, ir taip į jas patekdavo netoliese augančių augalų dalys. Žurnale „Scientific Reports“ paskelbtame tyrime teigiama, kad mokslininkams neseniai pavyko iš tų plytų išgauti pastebimą augalų DNR – ir tai tapo reta galimybę pažvelgti į tai, kas prieš beveik tris tūkstantmečius augo Mesopotamijoje (dabar – Irako dalis) .

 Mokslininkams neseniai pavyko iš tų plytų išgauti pastebimą augalų DNR – ir tai tapo reta galimybę pažvelgti į tai, kas prieš beveik tris tūkstantmečius augo Mesopotamijoje.<br> „Scientific Reports“ nuotr.
 Mokslininkams neseniai pavyko iš tų plytų išgauti pastebimą augalų DNR – ir tai tapo reta galimybę pažvelgti į tai, kas prieš beveik tris tūkstantmečius augo Mesopotamijoje.<br> „Scientific Reports“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 20, 2023, 9:08 AM

„Buvome nustebę, kai paaiškėjo, kad iš tiesų sugebėjome išgauti senovinę DNR iš šio molio pavyzdžio, – sako tyrimo bendraautorė, Danijos Olborgo universiteto biologė Sofi Lund Rasmussen. – Šis straipsnis visų pirma yra koncepcijos įrodymas: norėjome pasidalyti idėja ir metodu su pasauliu.“

Nors mokslininkai ir anksčiau iš kaulų ir ežerų nuosėdų išgaudavo senovinę DNR – arba aDNR – tačiau jiems nebuvo kilusi mintis išbandyti žinomus metodus su molio plytomis. Daugelyje plytų, naudotų senoviniams statiniams statyti, nėra pakankamai DNR, kad mokslininkai galėtų nustatyti jos seką – o be to, plytos dažnai išdegamos aukštoje temperatūroje, ir tai gali suardyti galimai jose esančią augalų DNR.

Naujai ištirta plyta, šiuo metu saugoma Danijos nacionaliniame muziejuje, buvo džiovinta Saulėje, o ne išdegta. Ji buvo pagaminta 883–859 m. pr.m.e. ir ant jos yra užrašas išnykusia akadų kalba: „Asirijos karaliaus Ašurnasirpalo rūmų nuosavybė“. Plytos centre esantis įtrūkimas leido tyrėjams paimti mažyčius, geriau išlikusius mėginius iš gilesnio plytos sluoksnio.

Tyrėjai sekvenavo plytoje esančių augalų aDNR – ir rado 34 taksonominių grupių, įskaitant kopūstus, viržius, beržus ir kultūrines žoles, pėdsakų – naujas užuominas apie tai, ką naudojo šio „civilizacijos lopšio“ žmonės. Didesni aDNR fragmentai, taip pat DNR sekoskaitos ir mašininio mokymosi (naudojamo sekų interpretavimui) pažanga galėtų leisti mokslininkams aptikti atskiras augalų rūšis, rašo „Scientifican American“.

„Dabar prasideda tikrasis darbas, turime toliau tobulinti metodą ir padaryti jį dar tikslesnį“, – sako S.L. Rasmussen. Jos komandos pastangos rodo, kad aDNR galima rasti medžiagose, kuriose, kaip paprastai manoma, nėra pakankamai genetinės medžiagos, kad būtų galima nustatyti seką.

Senovinės DNR sekos nustatymas galėtų būti naudojamas kartu su kitais augalinės medžiagos analizės metodais – ir tai leistų susidaryti išsamesnį praeities vaizdą, sako Danijos Moesgaardo muziejaus archeobotanikas Madsas Bakkenas Thastrupas, kuris nedalyvavo atliekant naująjį tyrimą.

Šiuo metu archeobotanikai senovės augalų pėdsakus tiria naudodami cheminius procesus arba vaizdo mikroskopus. aDNR išskyrimas „potencialiai galėtų būti vertingas papildymas“, sako M.B. Thastrupas.

„Gauti rezultatai vis dar yra šiek tiek „mažos skiriamosios gebos“, ir metodą greičiausiai reikės toliau tobulinti, kol galėsime identifikuoti augalus rūšių lygmeniu. Kai tai taps įmanoma, bus tikrai įdomu“, – džiaugiasi mokslininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.