Žolelė, kurios kvapas pagerina atmintį – kad tai ne mitas, rodo net keli moksliniai tyrimai

Rozmarinas – gana populiarus prieskonis kulinarijoje, bet šios žolelės naudojimas turi ir gilias kultūrines (o taip pat mitologines) ištakas. Ir keli atlikti moksliniai tyrimai rodo, kad rozmarino kvapas gali pagerinti atmintį.

 2016 m. atlikus tyrimą nustatyta, kad mokiniai, dirbantys patalpoje, kurioje buvo jaučiamas rozmarino kvapas (išskirtas pasitelkus eterinį aliejų), pasiekė 5–7 proc. geresnius atminties testų rezultatus.<br> 123rf nuotr.
 2016 m. atlikus tyrimą nustatyta, kad mokiniai, dirbantys patalpoje, kurioje buvo jaučiamas rozmarino kvapas (išskirtas pasitelkus eterinį aliejų), pasiekė 5–7 proc. geresnius atminties testų rezultatus.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 28, 2024, 9:21 AM, atnaujinta Jan 29, 2024, 8:57 AM

2016 m. atlikus tyrimą nustatyta, kad mokiniai, dirbantys patalpoje, kurioje buvo jaučiamas rozmarino kvapas (išskirtas pasitelkus eterinį aliejų), pasiekė 5–7 proc. geresnius atminties testų rezultatus.

Dr. Markas Mossas iš Nortumbrijos universiteto teigia, kad rezultatai atitinka suaugusiųjų testų rezultatus. Jis sako, kad šis tyrimas patvirtino tradicines žinias ir tikėjimus apie rozmariną.

2016 m. nedidelės apimties bandymas buvo atliktas po ankstesnių tyrimų su suaugusiaisiais, kurie pademonstravo rozmarino ir atminties ryšį. M. Mossas sako, kad tyrimas patvirtino, jog vaikams ir suaugusiesiems šios prieskoninės žolelės kvapas turi teigiamos įtakos.

„Rozmarinas turi reputaciją, susijusią su atmintimi: net Šekspyras sakė, kad „rozmarinas skirtas atminčiai, – pasakoja M. Mossas. – Taip pat jis siejamas su gaivinančiomis savybėmis. Nustatėme, kad žmonės, pabuvę kambaryje, kuriame tvyro rozmarino aromatas, būna žvalesni. Su vyresniais nei 65 metų žmonėmis išbandėme perspektyvinę atmintį – mūsų gebėjimą prisiminti, kad turime ką nors padaryti – norėdami išsiaiškinti, ar galime pagerinti jų gebėjimą. Nustatėme, kad rozmarinas gali tai padaryti. Tai gali būti labai svarbu, nes perspektyvinė atmintis, pavyzdžiui, padeda prisiminti, kad reikia tam tikru paros metu išgerti vaistus“.

Tačiau jis atkreipia dėmesį, kad poveikio lygis buvo nevienodas – o kai kuriems žmonėms jo ir visai nebuvo.

Elektrinis aktyvumas

M. Mossas pasakoja, kad žmogaus uoslė yra labai jautri ir siunčia pranešimus į smegenis, sukeldama reakcijas ir atsakus. Smegenyse yra neuromediatorių, susijusių su atmintimi – ir mokslininkas mano, kad kvapai gali juos paveikti.

Jis apibūdino tai kaip „beveik narkotikų sąveiką“, kai smegenis veikia tai, kas įkvepiama. „Gali būti, kad kvapai veikia smegenų elektrinį aktyvumą arba kad suaugusieji, veikiami kvapų, gali absorbuoti farmakologiškai aktyvius junginius“, – teigia jis ir nurodo, kad kitas žingsnis turėtų būti tyrimo išplėtimas, atliekant „plataus masto aromatų taikymo ugdymo įstaigose bandymus“.

Nortumbrijos universiteto Psichologijos katedra yra atlikusi nemažai tyrimų apie žolelių ir medžiagų poveikį nuotaikai ir atminčiai. Jie taip pat nustatė, kad šalavijas, ženšenis, melisa ir dviskiautė medetka gali turėti teigiamą poveikį protinės veiklos gerinimui.

Parengta pagal BBC ir Nortumbrijos universiteto informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.