Neeilinė diena Vilniuje: robotus konstruoja net vaikai

„Robotiada“ – tai penktus metus iš eilės vykstantis renginys, skirtas vaikų – o dabar jau ir visų šeimų – technologiniam lavinimui.

Daugiau nuotraukų (0)

Adomas Rutkauskas

Mar 24, 17, 4:25 PM, atnaujinta Apr 7, 2017, 6:54 AM

Šiemet renginys pirmą kartą vyksta dvi dienas ir ši, pirmoji diena, penktadienis – tai „First Lego League“ (FLL) robotikos varžybos, kuriose robotikos būrelius lankantys vaikai komandose rungiasi, kuri komanda tiksliausiai atliks užduotis.

Technologinis lavinimas

Varžybose rungiamasi „Lego Mindstorm“ platformoje sukonstruotais ir užprogramuotais robotais – vaikai ne tik konstruoja, bet ir patys programuoja robotus. Ant varžybų stalo įrengtoje trasoje sukonstruoti robotai turi atlikti iki dešimties užduočių: įveikti kliūtį, partempti krovinį, paleisti kokį nors mechanizmą ir panašiai.

Be robotikos užsiėmimų šiandien vyksta ir technologijų paroda: čia galima nusiskenuoti save (t.y., 3D skeneriu susikurti savo paties 3D modelį), susipažinti su įvairiais bepiločiais orlaiviais, pasidaryti savo nuotrauką virtualioje aplinkoje, pamatyti daug įvairių robotikos pavyzdžių.

Renginyje vyksta ir konferencinė dalis, kurioje pranešimus skaito neeiliniai svečiai: Stevenas Goldfarbas ir Alberto Pace iš CERN bei Martinu Karate su Mariumi Klimavičiumi iš Europos Kosmoso agentūros (ESA).

Viena iš įdomesnių pirmosios dienos veiklų – realaus marsaeigio kūrybos dirbtuvės, kur remiantis „Lego Mindstroms“ platforma vaikai kuria realias NASA užduotis galintį vykdyti robotą.

Technologijos – visai šeimai

„Šiais laikais šeima savo kūnais gali būti kartu viename kambaryje, bet visi – sulindę į savo ekranus, todėl iš tiesų – atskiruose pasauliuose. Taip, pirma mūsų veiklos pakopa yra supažindinti vaikus su technologinėmis veiklomis, bet tolesnis žingsnis – surasti bendrus vardiklius, kas būtų įdomu visai šiuolaikinei šeimai“, – teigė „Robotikos akademijos“ įkūrėjas ir „Robotiados“ sumanytojas Saulius Vasiliauskas.

Todėl antroji renginio diena – šeštadienis – bus skirta būtent šeimoms ir jų galimybėms technologiškai kurti kartu.

Vienas veiklos pasiūlymų – savo kailiu pajusti, kas yra „First Lego League“, tik trumpuoju būdu: paprastai vaikai, lankantys robotikos būrelius, FLL ruošiasi kelis mėnesius, o čia bus pasiūlyta sutrumpinta programa, kurią galima įveikti per porą valandų.

Kita galima veikla – patiems susikurti veikiantį marsaeigio modelį (veikiantį „Lego Mindstorm“ platformos pagrindu), kuris įveiktų užduotis kosmosą imituojančioje aplinkoje.

Trečioji galimybė – minimaliai technologinė, bet leidžianti pažinti ir įvertinti save iš šalies: pavyzdžiui, ar sugebėtumėte nupasakoti savo šeimos nariui savo sukurtą „Lego“ konstruktą taip, kad kitas šeimos narys jį atkartotų?

Žinoma, visa tai – ne vienintelės veiklos „Robotiadoje“, tad šeštadienį verta apsilankyti visiems, kurie nori ne tik susipažinti su naujomis technologijomis, bet ir atrasti bendrų pomėgių kartu su savo vaikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ką reiškia kandidato R. Žemaitaičio pasitraukimas iš Seimo?