Naujoji finansų piramidė ryja interneto naivuolius

Apsukrusis finansinių piramidžių meistras Sergejus Mavrodis Rusijoje turi naujų sekėjų. Internete sukurta finansinė piramidė, viliojanti didžiausio Rusijos banko „Sberbank” klientus, o žadamas uždarbis – net 40 mln. rublių (apie 3,2 mln. litų).

Daugiau nuotraukų (1)

LR, „Newsru.com”

Jul 2, 2012, 12:49 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 1:03 PM

„Pagaliau įvyko stebuklas. Įsivaizduokite, poilsiaujate kur nors saloje, o į jūsų banko sąskaitą byra pinigai”, – skelbiama tinklalapyje „Beskonečnyj balans” („Begalinis balansas”). Jo kūrėjai savo puslapį vadina finansinės savipagalbos socialiniu tinklu.

Kad galėtum tapti jo nariu, tereikia turėti „Sberbank” mokėjimo kortelę.

Užsiregistravęs tinklalapyje žmogus turi nurodyti savo banko kortelės numerį ir atlikti 10 pervedimų į kitų dalyvių korteles.

Anot laikraščio „Vedomosti” žurnalistų, pervedimų suma turi siekti 500 ar 5000 rublių.

Sulaukęs patvirtinimo, kad perlaidos pasiekė adresatą, žmogus tampa aktyviu sistemos dalyviu, o į jo sąskaitą kapsi piramidės naujokų pinigai.

Ši finansinė piramidė interneto erdvėje atsirado 2012 metų birželio 21-ąją. Tokiu būdu pralobti rusai kviečiami elektroniniais laiškais.

Projekto tinklalapyje nenurodomi jokie organizatorių kontaktai. Tiesa, instrukcijas, surašytas žaismingu stiliumi, pasirašo Marina.

Ji įspėja, kad piramidės dalyviai būtų ramūs net tuo atveju, jei ji būtų areštuota. Tuomet su jais susisiektų advokatas.

„Bet kokiu atveju perlaidos anksčiau ar vėliau būtų vėl siunčiamos ir sistema veiktų. Tai ne pažadas, tiesiog man taip atrodo”, – rašo Marina naudojimosi piramide taisyklių skirsnyje.

Tekstą ji pagražina internetiniais veideliais – šypsenėlėmis.

Apie naująją piramidę jau diskutuoja ne tik ja susigundę interneto forumų dalyviai – apie ją kalba ir Rusijos teisininkai.

„Tinklalapis siūlo pervesti pinigų laisva valia, jokių pažadų ir garantijų, kad pinigai bus grąžinti ar kad suma didės”, – svarstė vienos Rusijos teisininkų kontoros advokatas Dmitrijus Lobačiovas.

Anot jo, žmogus neverčiamas nurodo savo duomenų, tad kreiptis į teismą ir pateikti ieškinį piramidės kūrėjams būtų nelengva.

O „Sberbank”, kurio klientai viliojami įsitraukti į finansinę piramidę, dar neapsisprendė, ar kreipsis į teisėsaugininkus.

Spėjama, kad apginti reputaciją tokiu būdu būtų nelengva, mat vargu ar pavyktų įrodyti banko patiriamą žalą.

„Sberbank” vardu naudojasi ne tik „Beskonečnyj balans”.

Banko filialas Urale aptiko keletą interneto tinklalapių, kuriuose siūlomos įvairios investavimo schemos, neteisėtai naudojama „Sberbank” simbolika ir pranešama, kad bankas remia šiuos projektus.

Vienas tokių – projektasVyručaločka”.

Internete socialinis tinklalapis „Vyručaločka” prisistato kaip „visiškai nerizikinga sistema” „Sberbank” kortelių savininkams. Piramidėje aprašyta 10 lygių ir tvirtinama, kad įdėjus tūkstantį rublių galima praturtėti 8 mln. rublių.

Anot banko atstovų, tapti piramidės dalyviais žmonės viliojami gatvėse, viešajame transporte.

„Sberbank” jau pareiškė, kad neturi nieko bendra su tokiais socialiniais tinklalapiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.