Naujasis „Microsoft Office 2013“ – prisilietimu valdomas biuras iš „debesų“

San Franciske „Microsoft“ pristatė, anot kompanijos generalinio direktoriaus Steve'o Ballmerio, patį ambicingiausią savo projektą – atnaujintą biuro programų rinkinį. Nauja „Office 2013“ versija geriau pritaikyta darbui su lietimui jautriais prietaisais, turi integruotas socialinių tinklų funkcijas, o dokumentai ir kiti „Office“ nustatymai automatiškai saugomi „SkyDrive“ debesijos saugykloje. „Microsoft“ atstovai pažadėjo, kad visos naujosios programos galimybės atsiskleis su „Windows 8“.

an Franciske „Microsoft“ pristatė, anot kompanijos generalinio direktoriaus Steve'o Ballmerio, patį ambicingiausią savo projektą – atnaujintą biuro programų rinkinį.<br>AP
an Franciske „Microsoft“ pristatė, anot kompanijos generalinio direktoriaus Steve'o Ballmerio, patį ambicingiausią savo projektą – atnaujintą biuro programų rinkinį.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 19, 2012, 11:30 AM, atnaujinta Mar 18, 2018, 12:45 AM

Kas naujo biure 2013 metais?

Milijardą vartotojų pasaulyje turintis „Microsoft Office“ ne be reikalo laikomas populiariausiu biuro programų rinkiniu. Pristatydami atnaujinimą S. Ballmeris ir „Microsoft Office“ padalinio viceprezidentas Kirkas Koenigsbaueris demonstravo, kad dabar dirbant planšetiniu kompiuteriu dokumentus peržiūrėti galima pirštų brūkštelėjimu, priartinti ar atitolinti dokumentą – suglaudžiant arba išskleidžiant pirštus ant ekrano.

Naudodamiesi lietimo plunksna naujojo „Office“ vartotojai gali ranka rašyti elektroninius laiškus, kurie vėliau bus paverčiami spausdintu tekstu. Ta pačia plunksna galima ranka taisyti klaidas ir pasižymėti svarbiausias vietas dokumentuose. Taigi, programa visiškai pritaikyta lietimui jautriems paviršiams.

Pristatytoje vartotojų peržiūrai skirtoje išankstinėje versijoje įdiegtos ir pirmosios „Office“ programos, sukurtos išskirtinai planšetiniams kompiuteriams su „Windows 8“.

Naujosiomis „OneNote“ ir „Lync“ versijomis patogiausia naudotis pirštų judesiais, tam net sukurti specialūs programų meniu. „OneNote 2013“ pastabas dokumentuose siūlo rašyti vartotojui patogiausiu būdu klaviatūra, lietimo plunksna ar tiesiog prisilietimu.

O ir populiariosios „Word“, „Excel“, „PowerPoint“ bei „Outlook“ pritaikytos lietimui – jose patogiai ir lengvai galima pažymėti, perstumti ir priartinti tekstus ar vaizdus.

Dokumentų kūrimo variklis „Word 2013“ turi naują skaitymo funkciją, kuri automatiškai pritaiko dokumento mastelį prie prietaiso ekrano dydžio, leidžia dokumente rodyti vaizdo įrašus, prisilietimu sklaidyti dokumento puslapius.

Naujasis „PowerPoint 2013“ atskirame ekrane pristatančiajam rodo skaidrę, kurią mato žiūrovai, keletą kitų skaidrių, pristatymo trukmę ir asmeninius užrašus. Per pristatymą su lietimo plunksna ar pirštų prisilietimais pranešėjas gali priartinti ir pažymėti skaidres.

„Office Home“ ir „Student 2013“ versijos bus diegiamos visuose „Windows 8“ įrenginiuose su ARM technologija, taip pat ir planšetiniuose kompiuteriuose „Microsoft Surface“, kurie turėtų pasirodyti parduotuvėse šių metų spalį. Ekspertai teigia, kad būtent „Office“ programinės įrangos populiarumas bei galimybės suteiks kiek pavėlavusioms „Microsoft“ planšetėms šansą įsitvirtinti naujos kartos kompiuterių rinkoje.

Liečiama debesija ir socialiniai tinklai

Naudojantis naujuoju „Office“ visi dokumentai iškart išsaugomi debesijos saugykloje „SkyDrive“ ir tampa prienami visuose tavo asmeniniuose kompiuteriuose bei išmaniajame telefone. Vartotojams suteikiama galimybė juos redaguoti atsijungus nuo interneto, o vėl prisijungus visi padaryti pakeitimai išsaugomi ir „debesyje“.

Su išsaugotais dokumentais naujasis „Office“ taip pat įsimena ir vartotojo nustatymus. Tokiu būdu vartotojų dažniausiai naudojami dokumentai, jų šablonai ar kalbos pasirinkimas visada išlieka tokie patys visuose „Windows“ įrenginiuose.

Užsiprenumeravę naująjį „Office“ kaip debesijos paslaugą vartotojai gaus naujausius programinius atnaujinimus, 60 „Skype“ pokalbių minučių kas mėnesį skambinant į mobiliuosius telefonus ir papildomos vietos „SkyDrive“ saugykloje (20 GB).

Sujungus „Skype“ kontaktus su kontaktais verslo komunikacijos programoje „Lync“, bus galima skambinti ar susirašinėti su bet kuriuo „Skype“ kontaktu tiesiai iš „Lync“.

Be populiariausių socialinių tinklų, naujajame „Office“ yra integruotos ir verslo socialinio tinklo „Yammer“ funkcijos. „SharePoint“ programa įmonės darbuotojai gali kartu peržiūrėti nuotraukas, vaizdo įrašus, „Office“ dokumentus.

Taip pat į naująjį „Office“ įdiegta ir kontaktų kortelė „People card“, kuri „Office“ aplinkoje leidžia matyti visą asmens skaitmeninę veiklą – nuotrauką, galimybę pasirinkti e. pašto, greitųjų žinučių, telefoninių ar vaizdo pokalbių paslaugas, taip pat naujausius pranešimus iš socialinių tinklų „Facebook“ ir „LinkedIn“.

„Office 365“ vartotojų neskriaus

Naujausios „Office“ programos „Word 2013“, „Excel 2013“, „PowerPoint 2013“, „OneNote 2013“, „Outlook 2013“, „Publisher 2013“ ir „Access 2013“ bus prieinamos ir „Office 365“ prenumeratoriams. Visi vartotojai, užsisakę „Office 365“, turės teises ateities atnaujinimams ir naudojimo teises penkiuose kompiuteriuose ir mobiliuosiuose įrenginiuose.

Namų vartotojams bus siūloma „Office 365 Home Premium“, kuri suteiks 20 GB papildomos vietos „SkyDrive“ talpykloje ir 60 nemokamų „Skype“ pokalbių minučių per mėnesį. Vidutinio dydžio bendrovėms bus siūloma „Office 365 Small Business Premium“ su verslo klasės e. pašto tarnyba, bendrais kalendoriais, svetainių kūrimo įrankiais ir aukštos kokybės vaizdo konferencijų funkcija.

Didžiosioms verslo bendrovėms bus skirtas „Office 365 ProPlus“ rinkinys, kuriame bus papildomų funkcijų dokumentų valdymui „debesyje“.

Neįveikiamas ar nereikalingas?

„Microsoft Office“ pernai buvo verta 14 mlrd. JAV dolerių, t. y. daugiau nei pusės visų kompanijos pajamų. Analitikas Michaelis Silveris prognozuoja, kad korporacijai negresia didelė konkurencija, nes ji vis dar valdo daugiau kaip 90 proc. rinkos, o šio biuro programų rinkinio niekaip nenurungia net daug pigesnės ar nemokamos atviro kodo alternatyvos.

„Suderinamumo problemos žmonėms pasirodė daug didesnė kliūtis, nei buvo galima tikėtis. Būtent tai ir padėjo „Microsoft“ išsaugoti daugelį savo vartotojų“, – komentavo M. Silveris BBC žurnalistams.

Tiesa, vienas iš debesijos sistemos „Huddle“, kuri varžosi su analogiška „Microsoft“ programa „SharePoint“, įkūrėjų Andy McLoughlinas biuro programų rinkinio populiarumą vertina itin skeptiškai: „Dažniausiai „Office“ vis dar naudojamas tik dėl to, kad licencijos parduodamos didelėms kompanijoms. Ne darbo vietoje ji nei populiari, nei itin reikalinga.

Nepažįstu žmonių, kurie pirktų „Office“ programinę įrangą negaudami prie jos priėjimo per darbovietę. Kuriems galams žmonės turėtų leisti šimtus dolerių programoms, kai jie naudojasi vos vienu ar dviem procentais jų funkcijų?“

Na, o mes visa tai rašome „OpenOffice“ programa „Writer“ ir galime šaipytis sau į ūsą. Tiesa, ir tas A. McLoughlinas meluoja – juk buvo aiškiai pasakyta, kad „Office 365“ vartotojai mokės tik už tai, ką naudoja. Žodžiu, ne mūsų reikalas mokyti, mes tik pristatome ir laukiame. Kaip tai ko? „Windows 8“ ir „Surface“, žinoma!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.