„Facebook“ tapo virtualiu kovos lauku

Per lietuvišką internetinę erdvę nuvilnijo piktų straipsnių banga, nukreipta prieš vieną tinklaraštį - insaider.lt.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Jul 25, 2012, 6:49 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 8:42 PM

Žinomi Lietuvos tinklaraštininkai kaltino savo kolegą tuo, kad šis, esą nešvariais triukais pasinaudojo galimybe laimėti mobiliojo ryšio operatorės „Tele2“ konkursą, kurio pagrindinis prizas buvo 1,2 tūkst. litų nuolaida mobiliajam telefonui.

Tinklaraštininkas tvirtina, kad jis nekaltas, jog pasinaudojo jam prieinamais „Facebook“ resursais. Tą patvirtino ir „Tele2“, po neilgų svarstymų įteikusi prizą insaider.lt.   

Netikėtas konkurentas

Šis konkursas vyko iki liepos 23 d. vidurnakčio, o jo laimėtojas turėjo parašyti trumpą straipsnį ir surinkti kuo daugiau mygtukų „Patinka“ socialiniame tinkle „Facebook“.

Viskas atrodytų sąžininga – įdomiausias arba daugiausia draugų turintis „Facebook“ narys gali laimėti brangų telefoną. Tačiau situacija pakrypo netikėta linkme.

Didžioji dalis Lietuvos tinklaraštininkų stengėsi padėti geografijos mokytojui Tomui Ubartui, kuris nuo 2009 metų rašo tinklaraštį altajus.net ir viešai paskelbė, kad norėtų laimėti telefoną, kuris kainuoja maždaug tiek, kokia yra jo alga – 1,2 tūkst. litų.

Žmonės mielai sutiko padėti geografijos mokytojui laimėti telefoną, todėl jis visą savaitę pirmavo „Tele2“ konkurse. Tačiau iki jo pabaigos likus tik valandai, paaiškėjo, kad lyderį staiga pasivijo konkurentas – tinklaraštis insaider.lt.

Paskutinę valandą naujasis konkurentas surinko per 300 „Patinka“ paspaudimų ir aplenkė T. Ubartą.

Interneto tinklaraštis commonsense.lt paviešino vaizdus, kuriuose matyti, kaip per kelias minutes vidurnaktį tinklaraštininko insaider.lt įrašas surenka per 50 gerbėjų. Kadangi šis tinklaraštis labai daug skaitytojų neturi, iškyla natūralus klausimas: iš kur staiga atsirado tiek aktyvių gerbėjų? 

Pats insaider.lt autorius savo paviešintame pranešime situaciją aiškina taip: „Neslėpsiu, tikėjausi lengvai laimėti konkursą, bet likau kaltas dėl to, kad verčiuosi „Facebook“ reklama ir savo reklamos išteklius panaudojau siekiant laimėti konkursą.“

Pats autorius dėl kilusio skandalo kaltina įtakingus Lietuvos tinklaraštininkus. Iš konkurso jis pasitraukė savo noru, nelaukdamas, ką nuspręs organizatoriai.

Insaider.lt autorius pripažino, kad pasitraukimą lėmė didelis spaudimas iš kitų tinklaraštininkų. O jo kolegos atšauna, kad tokie žmonės naudojasi nesąžiningai surinktais balsais ir skaldo tinklaraštininkų bendruomenę.

„Tele 2“: „Tai mūsų klaida“

Konkursą organizavusios įmonės atstovas Andrius Baranauskas teigė, kad trečiadienį ryte, po ilgų vidinių įmonės diskusijų, išsiuntė insaider.lt laišką, kuriame pranešama, kad būtent jis laimėjo žadėtą 1,2 tūkst. litų nuolaidą telefonui. Laimėtojas prizą sutiko atsiimti.

A. Baranauskas pripažino, kad tai buvo konkurso taisyklių trūkumas, ir tikisi, kad ateityje tokių piktnaudžiavimo atvejų pavyks išvengti. „Mes savo žodžio laikysimės. Tai, kad nenurodėme visko taisyklėse, buvo mūsų problema. Juk jei futbole nebūtų parašyta, kad kamuolio negalima liesti rankomis, nebaustume už tai žaidėjų“, - lygino „Tele 2“ atstovas.

 Pašnekovas pripažino, kad visuomet blogai, kai suktais būdais surenkami „Facebook“ gerbėjai, tačiau pabrėžė, kad nežino, ar insaider.lt tuos gerbėjus surinko sąžiningai, ar ne.

„Tele 2“ nuo šių metų pradžios vykdo aktyvią komunikaciją „Facebook“ tinkle. A. Baranauskas tikisi, kad šis įvykis, nors ir nemalonus, paskatins didesnį skaidrumą internete.

Žmonės pastebi sukčiavimą

Tinklaraščio komjaunimas.lt autorius Artūras Ketlerius, prisidėjęs prie smerkiančiųjų insaider.lt, sako, kad pastarojo tinklaraštininko poelgis jam buvo keistas: „Man, kaip tinklaraštininkui, keista, kad buvo pasirinktas savotiškas ėjimas. Juolab, žinant, kad tinklaraštininkai yra pakankamai išprusę IT srityje ir pastebi nesąžiningą veiklą. Įtarimą sukėlė vidurnaktį pradėjęs didėti balsų skaičius, gudresni susiejo galus.“ 

Anot tinklaraštininko, prielaidą spręsti, kad insaider.lt ne itin skaidriai rinko balsus, galima daryti dėl to, kad po kiek laiko gerbėjų skaičius pradėjo mažėti.

„Galima daryti prielaidą, kad buvo sukčiaujama, ir vėliau tai pastebėję bei į balsavimą per prievartą įtraukti žmonės, tai pastebėję, savo balsus atsiėmė“, - sakė A. Ketlerius, pridėdamas, kad būtent dėl to ir pats susidomėjo šia istorija.

Komjaunimas.lt autorius pastebėjo, kad konkrečių įrodymų prieš insaider.lt nėra, tačiau taip pat nebuvo ir sulaukta logiško, išsamaus paaiškinimo, kaipgi pavyko per tokį trumpą laiką surinkti tiek daug gerbėjų balsų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.