Ką „Samsung“, „HTC“, „Apple“ ir „Nokia“ žada išperėti šį rudenį?

Keisti laikai atėjo – mobiliuosius telefonus pristatome lyg sezono madą. Tris kartus pavadinimą perrašiau, kad niekas nepagalvotų, kad apie naują drabužių kolekciją rašysiu. Tačiau esmė juk tikrai ta pati – artėja ruduo, užderės naujų įrenginių. „Samsung“ išsiuntinėjo kvietimus į paslaptingą renginį rugpjūčio 29 d. – tikimės naujojo „Galaxy Note II“ pristatymo. Kalbama, kad HTC rugsėjį pasiūlys stulbinančią naujovę 5 colių įstrižainės ekranu, „Nokia“ kažką paskelbs rugsėjo pradžioje, o paaugusio „iPhone“ visi laukia jau pusmetį.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 12, 2012, 12:25 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 10:25 AM

Gandai gandais, o kokie gi faktai?

„Samsung“

Prieš savaitę „Samsung“ pradėjo siųsti spaudos atstovams kvietimą į dar vieną legendinį savo „išpakavimo“ renginį. Bent jau prisiminus, kaip iškilmingai gegužės mėnesį Londone buvome sutikti analogiškai pavadintame „Galaxy S III“ pristatyme, liežuvis nesiverčia jo pavadinti kitaip negu legendiniu.

Šį sykį toks renginys vyks Berlyne rugpjūčio 29 d. Nepatikėsime, kad data tik atsitiktinai sutapo su 2012 m. IFA konferencijos šiame mieste pradžia – viena didžiausių pasaulyje elektronikos ir namų apyvokos įrenginių mugių prasidės rugpjūčio 31 d. Šiaip ar taip, o būtent šiame renginyje prieš metus „Samsung“ ir pristatė savo neįprastą naujove - „planšetofoną“ „Galaxy Note“.

Pirmą kartą išvydę gigantišką, 5,3 colių įstrižainės ekranu, telefoną žurnalistai labai abejojo, kad kas nors norės kalbėti laikydamas prie ausies „plytą“, ar nešiotis kažką, kas netelpa į kišenę. Na, bet ir šį pavasarį daug kas abejodamas žvelgė į „senovišką“, kiek pernelyg ovalią „Galaxy S III“ formą, korpuso spalvų pasirinkimą ar nekonkrečią reklamą. Abiem atvejais abejojantieji klydo – norinčių nešiotis kišenėje „plytą“ su „Amoled“ ekranu pasaulyje atsirado bent 7 milijonai (dar vis laukiantieji „Galaxy S III“ patys žino, kokia ten eilė), tad „Galaxy Note“ davė pradžią naujai didelių ekranų madai. Dabar prisiminkime, kad ši Korėjos kompanija tiesiog pamaldžiai laikosi metų ciklo ir bus aišku, kodėl visi laukia išsiritant būtent „Note II“. 

Beje, kad nereikėtų remtis tik spėlionėmis, „Samsung“ atstovas spaudai patvirtino naujienų agentūrai „Reuters“, kad Berlyne tikrai išvysime „Note II“. Kol kas jokių tikslių telefono parametrų nežinome, tačiau seniai sklindantys įkyrūs gandai nepalieka abejonių – naujojo „planšetofono“ ekrano įstrižainė bus dar šiek tiek didesnė (5,5 colio), tačiau bendra forma labiau panašės į „Galaxy S III“ – telefonas bus kiek siauresnis, aukštesnis bei ovalesniais kampais. Procesorius, manoma, irgi bus tas pats keturių branduolių, 1,4 GHz taktinio dažnio, „Samsung“ gamybos „Exynos 4 Quad“, kuris varo ir „Galaxy S III“.

„Apple“

Ilgai spėlioję „Apple“ gerbėjai vis tik nusprendė tikėti, kad šaltinis, „jau daug kartų pasirodęs teisus“, nemeluoja, ir „Apple“ du naujus savo renginius pristatys rugsėjo 12 d. Jei tai tiesa, pripažinkime, „Samsung“ pristatymo laiką pasirinko protingai. Kita vertus, jei tai, ką pristatys, nebus įspūdinga, po poros savaičių viskas bus užmiršta.

Na, bet dabar apie „Apple“. Kaip ten bebūtų, niekas neabejoja, kad vienas iš pristatomo įrenginių bus „iPhone 5“ – tai patvirtinančių faktų daugiau negu pakanka. „Sharp“, vienas iš „iPhone“ ekranų gamintojų, nors ir atleis 5 tūkst. darbuotojų, pranešė, kad jau išsiuntė pirmąsias „Retina“ ekranų partijas į telefonų surinkimo gamyklas. Japonų entuziastai garaže iš įvairių nukniauktų gamyklose detalių surinko būsimo telefono modelį. Tikrieji „Apple“ fanatikai jau puolė laisvinti savo kišenes naujajam telefonui – interneto parduotuvė „Ebay“ pranešė, kad pasklidus gandams smarkiai išaugo dėvėtų „iPhone“ modelių pasiūla.

Kol kas niekas neabejoja dėl dviejų dalykų – naujasis „iPhone“ turės didesnį - 4 colių - ekraną ir mažesnę - 19 kontaktų - universalią jungtį. Kadangi ekranas turėtų užimti dar didesnę telefono „veido“ dalį, manoma, kad pats aparatas didės nežymiai. Užtat tie, kurie pardavinėja, savo senus įrenginius, gali kartu dovanoti ir visus dėkliukus, papildomai pajungiamus įrenginius bei laikiklius – nieko tokio jiems nebeprireiks. Tikimasi, kad naujasis telefonas bus plonesnis ir lengvesnis už šiuo metu rinkoje esančius konkurentų modelius, kurie palaiko LTE (4G) ryšį.

Beje, liūdna žinia „Samsung“, besigiriančiai, kad per pirmuosius mėnesius pardavė 10 mln. „Galaxy S III“ – „Apple“ dar iki Naujųjų metų planuoja pagaminti ir pateikti rinkai 59 mln. „iPhone 5“, kad visi žinotų, kas čia vadas.

Antrasis pristatyme laukiamas gaminys kelia daugiau ginčių. Vieni tikisi, kad tai bus analogiško telefonui dizaino „iPod“, kiti laukia naujo mažo muzikos grotuvo, tačiau absoliuti dauguma tikisi, kad pagaliau pasirodys „iPad Mini“, 7 colių įstrižainės ekranu. Jei tai tiesa, „Apple“ užpildys paskutinę nišą planšečių rinkoje. Kita vertus, ekrano mažinimas, kai visi ekranai tik didėja, atrodo kiek pavėluotas žingsnis – geriau jau pasektų „Lenovo“ ir pagamintų „iPad“ anglies pluošto korpusu. Nors ne mums obuolį mokyti.

HTC

Ko tikėtis iš kompanijos, kuri lyg ir traukiasi iš kai kurių rinkų, likviduoja savo tyrimų institutus? Atsakome – malonių siurprizų ir rimtų iššūkių konkurentams. Tik šiais metais pasirodė telefonai, kurių ekrano skiriamoji geba prilygo televizijos „HD Ready“ standartui 720p, o HTC jau nutarė jų gamintojus palikti kažkur toli praeity – kalbama, kad rudenį gamintojas pasiūlys „Android“ telefoną 5 colių įstrižainės ekranu, kurio skiriamoji geba atitiks „Full HD“ standartą 1080 p. Žodžiu, vietoj dabar jau įprasto 1280x720 taškų skaičiaus, jų ekranas pasiūlys 1920x1080 taškų!

Kaip pranešė „DigiTimes“, naujojo išmaniojo telefono pristatymo turėtume laukti rugsėjį arba spalį. Nei jo išvaizdos, nei kainos, nei tikslaus prekybos pradžios laiko kol kas niekas nežino, tačiau jau dabar aišku, kad rugsėjį telefonų užderės daugiau negu grybų po lietaus Černobylyje.

Pranešama, kad HTC telefono „širdis“ bus naujasis keturių branduolių „Qualcomm Snapdragon S4“ procesorius, su itin greitu „Adreno 320“ grafiniu procesoriumi. Tik štai ar tai kam rūpės laikais, kai absoliuti dauguma parduodamų „Android“ sistemos telefonų yra „Samsung“?

„Nokia“

Rugsėjo 5-6 dienomis ir šis sunkiai ant kojų besilaikantis telekomunikacinių įrenginių gamintojas svarbius žmones kviečia į Helsinkį (Suomija), kur vyks renginys „Nokia World“. Kitaip negu anksčiau rengti „Nokia World“, tai bus ne vienas globalus pristatymas, o daug mažų renginukų, specialiai skirtų tiems, kam rūpi tas ar kitas klausimas.

Deja, visi norintieji čia nepateks – kviečiami tik partneriai, tačiau spėjimas, kad būtent tada bus pristatytas pirmasis „Nokia“ telefonas su „Windows Phone 8“ operacine sistema, atrodo visai pagrįstas. „Windows Phone 7,5“ pasirodė labai įdomi, greita ir patikima sistema, tad patobulinta versija gali surasti savo pirkėjus. Liūdna tik dėl vieno – taip neseniai pradėtos pardavinėti „Nokia Lumia“ naujosios sistemos nesulauks, tad, nepaisant visų privalumų, gali likti sandėliuose – kam reikalinga brangi vakar diena?

O bendrai – linksma. Gal kažkur pasaulyje ir atsirita antroji krizės banga, tačiau įmaniųjų telefonų rinkos ji tikrai neskandina. Aišku, favoritai gali pasikeisti visiškai netikėtai, o miegoti ant laurų čia pavojingiau negu antroje greitkelio Kaunas-Klaipėda juostoje naktį, tačiau mums nuo to tik smagiau. Žiūru į savo „Galaxy Note“ ekraną ir suprantu – greitai atsisveikinsime, ateina nauja karta…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.