Retina ekranas iš arti – kaip nepermokėti už tobulybę

Iš „Apple“ atstovų parai gavęs išgirtąjį MacBook Pro su Retina ekranu, pirmą valandą nė nedrįsau jo išpakuoti. Keista suvokti, kad ant stalo gulintis pigiausias, „tik“ 7939 Lt parduotuvėje „iDeal“ kainuojantis modelis, yra kiek brangesnis negu mano automobilis. Užtat įjungus pasirodė, kad regimas ekrane vaizdas yra net ryškesnis už regimą pro to paties automobilio langą, o baterija lengvai išlaikė visas žadėtąsias 7 valandas. Kažkaip net nuliūdau, kad aš ne Amerikoje – ir mašiną brangesnę turėčiau, ir šį kompiuterį pigiau nusipirkčiau…

Abiejuose kompiuteriuose Natalijos Zvonkės (Bunkės) nuotrauka rodoma 100 proc. dydžio, Tad akivaizdžiai matome, kiek didesnis retinos taškų skaičius.<br>Domantas Umbrasas
Abiejuose kompiuteriuose Natalijos Zvonkės (Bunkės) nuotrauka rodoma 100 proc. dydžio, Tad akivaizdžiai matome, kiek didesnis retinos taškų skaičius.<br>Domantas Umbrasas
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 17, 2012, 4:09 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 7:44 AM

Įspūdis

Pirmas įspūdis išėmus kompiuterį iš dėžės: „Oho, koks sunkus!“ - nesupraskite klaidingai – jis tikrai lengvesnis už mano senutę „Toshibą“ ir už kitus „MacBook Pro“, tačiau kai matai tokį liekną ir gracingą korpusą, akys sako, kad jis turėtų sverti mažiau, negu jaučia rankos. Taigi, laimingieji „MacBook Air“ savininkai, prieš keisdami savo tikrai sėkmingą įrenginį į šį, turėtų jį bent jau pakilnoti rankose, nes patampius visą dieną petys gali ir paskausti.

Pasakoti, kaip veikė kuri programa tiesiog nėra tikslo – kas turi bet kokį „Apple“, puikiai viską žino. Pridėkime SSD disko bei keturių branduolių i7 procesoriaus greitį ir viskas bus aišku. Didesnė bėda su programomis, kurių numatytoji raiška nepritaikyta šiam ekranui. Jei „Windows“ įrenginiuose didinant raišką mažėja spaudžiamos ikonėlės, čia jos mikrobais nevirsta – programinė įranga stengiasi ikonas išlaikyti numatyto dydžio. Deja, jei kada mėginote didinti mažą daiktą ekrane, jau supratote, kas atsitinka – programų mygtukai išskysta ir atrodo neryškūs.

Užtat tai, kas pritaikyta tokiam ekranui, atrodo fantastiškai. Negana to, kaip matote nuotraukose, Retina pasižymi kur kas geresniu apžvalgos kampu, negu įprasti ekranai – iš kur bežiūrėsi, vaizdas išsaugo kontrastingumą, spalvas ir ryškumą. Ir nors realus taškų tankis kompiuterio ekrane kur kas mažesnis, negu „iPhone“ („iPhone 4“ yra 326 taškai colyje, naujajame „iPad“ – 264, o čia „tik“ 220), to visiškai pakanka apgauti akims ir skaitant tekstą įspūdis toks, kad jos tiesiog ilsisi.

Ką ir už kiek gausi?

Nepriklausomai nuo modifikacijos, visi „MacBook Pro“ su retina ekranu yra vientiso aliuminio korpuso, tad savarankiškai jokių modifikacijų atlikti nebegalima. Visuose įrengtos dvi USB 3.0 jungtys, dvi „Thunderbolt“ jungtys, HDMI jungtis ir standartinė ausinės jungtis. Maitinimo pajungimo lizdas kitokios formos, negu buvęs anksčiau, tad senos maitinimo jungtys čia netiks.

Kompiuteryje nėra diskasukio ir tai jau nebeatrodo svarbu. Keista, kad nėra ir tinklo jungties – jei kam prireiks, teks pirkti atskirai parduodamą ir ne mažiau 100 litų kainuosiantį specialų perėjimą, tinklo laidui pajungti prie „Thunderbolt“. Tas pats ir norintiems pajungti „fireware“ įrenginį.

Kaip jau minėjau, bandytas pigiausias modelis Vilniuje parduotuvėje „iDeal“ kainuoja 7939 lt. Už šią sumą gauni vientiso, neardomo aliuminio korpuso kompiuterį, su 2.3 GHz keturių branduolių i7 procesoriumi, 8 GB operatyvinės atminties, 256 GB SSD atmintine, integruota HD vaizdo korta bei „NVIDIA GeForce GT 650M“ su 1 GB atminties vaizdo kortą, įsijungiančią, kai to prireikia.

Labai solidus pasiūlymas, turintis vieną trūkumą – kartą nusipirkęs, nieko nebepakeisi. Kadangi korpusas neatidaromas, nenumatyta galimybė savarankiškai pakeisti kietąjį diską ar operatyvinę atmintinę. Tiesa, kam nepakanka šių parametrų gali pasirinkti brangesnį standartinį arba užsisakyti netgi dar aukštesnius parametrus. Štai tik pinigėlių iškart reikės gerokai daugiau…

Brangesnis standartinis „MacBook“ su Retina kainuoja 10119 lt. Už tiek gausi 2,6 GHz i7 procesorių ir 512 GB SSD atmintinę – kiti parametrai išlieką nepakitę. Na, o pasirinkę patį prabangiausią modelį, su 2,7 GHz i7 procesoriumi, 768 GB atmintine, bei 16 GB operatyvinės atminties, suplosite 13469 litus.

O būna ir pigiau…

Puikiai suvokiame, kad kainų politiką kuria „Apple“, tačiau tokia nepagarba mums, skurdžiams, tiesiog siutina. Europoje kainos gana panašios, o štai oficialioje „Apple“ parduotuvėje JAV tas pats pigiausias modelis kainuoja 2199 dolerius, šios dienos kursu – 6256 Lt (sutaupytume 1683 Lt), o brangesnis standartinis – 2799 dolerius, t.y. 7963 Lt (sutaupytume 2156 Lt). Net jei pridėsime ~8 proc. amerikietiško PVM, vis tiek bus gerokai pigiau. Vienoje didžiausių JAV parduotuvių „BestBuy“ standartinių modelių kainos dar bent 100 dolerių mažesnės. Pats brangiausias modelis, naujas ir su garantija „ebay“ parduotuvėje kainuoja nuo 3400 dolerių, o oficialioje „Apple“ parduotuvėje – 3749 dolerius (10684 Lt.)

Beje, užsimanę sutaupyti bent ketvirtadalį kainos, neskubėkime užsisakinėti internetu – mokestis už siuntimą pasirodys juokingas palyginus su ne iš EU atsiųstiems daiktams taikomu muitu, bei privalomu sumokėti 21 proc. PVM. Taigi, vieninteliai laimingieji, galintys pasinaudoti tokiu kainų skirtumu, tie kas patys vyksta į JAV, arba turi ten galinčių organizuoti atvežimą pažįstamų.

Alternatyva

Tie, kuriems reikalingas toks ekranas, jokios alternatyvos neturi – vienintelis gaminys pasaulyje - dėl to toks ir yra. Norintys tiesiog tvirto, gerai pagaminto, patogaus, lengvo ir ilgai veikiančio be tinklo kompiuterio 15 colių ekranu gali žvalgytis nebent į „Samsung“ 9 serijos kompiuterius. Jie lengvesni ir pigesni, tačiau kiek lėtesni ir ekranas, aišku, ne toks. Užtat matinis, tad mažiau blizga. Be to, juk yra žmonių kuriems patinka „Windows“…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.