Ekologiška buitis: nuo valgomų stiklinių iki žaliuojančio telefono

Kartais, kai kitame kambary tyliai dūzgiant dulkes siurbiančiam robotui žiūri erdvinio vaizdo filmą per naujausią LED televizorių ir renki žinutę telefonu „Iphone 4“, pagalvoji, kad jau pagaminta viskas, kas gali būti sukurta. Na, nėra laiko mašinos, amžinojo variklio ar maisto iš šiukšlių sintezatoriaus, tačiau juk ir ateivių kol kas nesutikome. Vis dėlto naujovių kūrėjai ant laurų neužmigo – jų vaizduotė skatina vis naujus smagius ir madingai ekologiškus dalykėlius, kurie netrukus mus vėl privers pakratyti pinigines. Žvilgtelėkime, kam jau metas pradėti taupyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Aug 21, 2012, 2:05 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 6:21 AM

Valgomos stiklinės

Kiekvienais metais birželio mėnesį Niujorke (JAV) vyksta dizainerių konkursas „Jell-O Mold“, kuriam pateikiami kūriniai iš želatino. 2010 m. pagrindinį prizą skulptūrinės formos kategorijoje laimėjo dizainerių komanda „The Way We See The World“, pateikusi konkursui želinius indus „Loliware“ – įvairiaspalvių, minkštų ir skanių vienkartinių stiklinių vakarėliams rinkinį.

Įsivaizduojate – gamini kokteilį specialiai parinkto skonio ir kvapo stiklinėje, kuria tą gėrimą ir užkandi? Negana to – jei nesuvalgai, išmestos stiklinės liekanos virsta puikia augalų trąša! O jei esi vegetaras ir nevalgai želatinos, irgi nėra ko jaudintis – šios stiklinės pagamintos iš agaro, kuris išgaunamas iš dumblių. Žodžiu, tiesiog – svajonių tara. Tik vienas trūkumas: įsigijus tokią, kitam užkandžiui pinigų gali ir nebelikti…

„Tirpūs“ bateliai

Jei kas jums pasiūlytų nusipirkti tirpstančius batus, matyt, pasukiotumėte pirštą ties smilkiniu. O jei tie batai tirptų ne vandenyje ir ne ant kojų, o po to, kai jie taps nebereikalingi? Na, kaip tie ekologiški yrantys pirkinių maišeliai. Jau geriau? O jei pora tokių batų kainuotų tik 10 eurų? Visai neblogai! O juk tokius jau gali nusipirkti! Įvairiaspalviai, tik 2 mm storio „01M OneMoment“ bateliai (taip, jie primena kaliošus, bet juk išpopuliarėję „Crocs“ irgi ne gražuoliai) pagaminti iš biologiškai suyrančio biopolimero. Žodžiu, nešiok ir džiaukis, o kai atsibos, užkask į žemę – jau po pusmečio 80 proc. medžiagų bus suirę! Šaunu… Jei ant neplautų kojų jie nepradės irti vos nupirkti…

Įamžink savo žodžius… kava

Kas sieja visus kompiuteriais dirbančius asmenis?Visi jie naudojasi spausdintuvais ir geria klaikiai daug kavos. Spausdintuvai labai neekologiški: naudoja rašalą, elektrą, išnaudotas rašalo kasetes reikia išmesti, jos viską terlioja… O po kavos lieka tirščiai, kuriuos irgi kažkur išmetame. Taigi, Korėjos dizaineris Jeon Hwan Ju nutarė visas problemas išspręsti vienu šūviu. Jo sukurtas RITI spausdintuvas vietoj rašalo naudoja… panaudotos kavos arba arbatos tirščius! Negana to – jis visiškai nenaudoja elektros! Viskas labai paprasta – atskiestus kavos tirščius supili į specialią kasetę, įkiši į spausdintuvą lapą ir ranka stumdai kasetę į kairę ir į dešinę, kol išlenda atspausdintas lapas. Raidės išeina kiek šviesesnės, tačiau puikiai perskaitomos, o lapas švelniai kvepia kava.

Labai mielas ir labai „žalias“ daikčiukas, jei reikia išspausdinti laišką mylimajam, bet jeigu reikia padaryti 200 kopijų, gali ne juokais nusiplūkti. Bet sumanymas puikus – laukiame, kada pasirodys parduotuvėse!

Internautų treniruoklis

Idėja paprasta kaip trys centai, gaila, bet gamintojai nutarė, kad ji verta 630 litų. Būtent už tiek kažkur už vandenyno galima nusipirkti įrenginį, padėsiantį sportiškiau atrodyti net tiems, kurie dienų dienas neatsiplėšia nuo kompiuterio ekrano. Įrenginys „FitDesk“ iš esmės yra paprasčiausias minamas treniruoklis, „sukergtas“ su kompiuterio staliuku. Dirbi ir mini, mini ir lieji savo tulžį komentuodamas viską (ypač tai, ko neišmanai), žiūri vogtus filmus ir mini, mini, mini… Deja, taip ir neaišku, ar šio daikčiuko kūrėjai susiprato prijungti pedalus prie elektros generatoriaus, kad tuo pat metu ir kompiuterį krautum, ir kavą užsivirintum, juk ne šiaip tokios sumos užsiprašė. Žodžiu, dar vienas „žalias“ išradimas, padėsiantis pažaliuoti ne vieno internauto veidui…

Žaliuojantis mobilusis telefonas

Jų svoris ir storis vis mažėja, ekranai ir galingumas vis didėja, daugeliui net atrodo, kad ideali mobiliųjų telefonų forma jau atrasta. Neteisingai atrodo! Naujausia užduotis – „žalieji“ telefonai.

Korėjietis dizaineris Je-Hyun Kimas paskaičiavo, kad mobiliuosius telefonus keičiame kas dvejus metus – pasirašome naują sutartį, sugundo naujesni modeliai, šiaip atsibosta… Tad sukūrė daiktą, kuris „gyvena“ lygiai tiek, kiek to reikia mūsų išprotėjusiai vartotojų visuomenei. Telefonas iš šieno, tad po dvejų metų tiesiog suyra kaip koks išrautos žolės kuokštas. Sumanymas neblogas, tik jei prasidėjus irimui jis ima skleisti gardų pūvančio šienelio kvapą, labai abejojame, ar atsiras daug norinčių kažką tokio nešiotis kišenėje. Beje, sprendžiant iš telefono dizaino, jau neatsirado – akivaizdu, kad idėja sukurta dar iki išmaniųjų telefonų triumfo.

Išspausk, kiek gali!

Viena didžiausių pasaulio gyventojus ir visus taupiuosius ekologus kankinančių problemų – iki galo iš tūbelių neišspaudžiama dantų pasta! Vieni besibaigiančia tūbelę vynioja, kiti mėgina išsiurbti burna, treti – lygina į kriauklės briauną, tačiau vis tiek paskutinis lašas krenta į šiukšlių kibirą ir keliauja teršti motulės Žemės. Kaip netaupu! Aišku, protingiau būtų atsisakyti tų tūbelių, tačiau kam reikia protingiau, jei galima sudėtingiau ir brangiau? Štai įrenginys, kuris susidoros su šia bėda be jokio vargo. Tik 700 litų kainuojantis, chromuotas, Italijoje rankomis pagamintas dantų pastos gręžtuvas! Sutaupyti nepadės, bet draugus tikrai prajuokins!

Na, o jei manai, kad tai per brangu, dizaineris Jee Young Choi (atrodo, dizainu šiais laikais užsiima tik kinai ar korėjiečiai – visi europiečiai tapo vadybininkais) siūlo štai tokį dantų šepetėlį. Akivaizdu, kad tai būtų nebrangu. Tik viena bėda – taip ir nesupratome, kaip juo išspausti dantų pastą ant šepetėlio šerelių, nes pasta ant grindų mums nelabai reikalinga…

Prisivibruok raumenis!

Tegul Žydrūnas Savickas stiprėja kilnodamas rąstus, tegul kultūristai auginasi raumenis treniruoklių salėse – mes, tingūs ir paprasti žmogeliai, žinome – tokie pigūs archajiški metodai pilvo sumažinti nepadės! Ačiū Dievui, apie tai pagalvojo išradingieji kūrėjai ir sukūrė specialiai mums ateities svarmenis! Kas smagiausia – juos galima nusipirkti jau dabar! Kaip teigiama reklamoje, iš tinklo įkraunami 36 Hz dažniu vibruojantys svarmenys priverčia raumenis įsitempti ir atsipalaiduoti didesniu dažniu, sudeginti daugiau energijos, tad treniruotė būna 50 proc. efektyvesnė! Tikras svajonių pirkinys? Jei ne viena smulkmenėlė – „vibrosvarmenų“ „BodyVib“ porelė kainuoja nuo 2500 Lt. Taigi kol kas, bent jau mums, tai tolima ir nepasiekiama ateitis.

Ateities lova

Kadangi jau visi supratome, kad mūsų ateitis (kuri gali niekuomet ir neateiti) yra milijardierių dabartis (kuri būtinai praeis), labai nesunku sužinoti, ką įsigyti netrukus svajosime (kinai juk būtinai nukopijuos).

Štai, pavyzdžiui, kosminių technologijų prikimšta lova „HiCan“, kuria jau džiaugiasi ne vienas Saudo Arabijos turtuolis. Italų dizainerio Edoardo Carlino sukurta ir Italijoje gaminama „ateities klasika“ vadinama lova pritaikoma kiekvienam klientui pagal individualius jo poreikius. Tikro medžio rėmas, prabangiausi audiniai, odinė apdaila ir sumontuota visa automatinio namų valdymo sistema: neišlipdamas iš patalo gali valdyti apšvietimą, užuolaidas, patogiai suderinti čiužinį, išskleisti milžinišką ekraną ar galingu garsu klausytis kokybiškos muzikos. Žodžiu, kitas lietuvis tokią lovą vietoj namo galėtų pasistatyti – vis tiek iš darbo tik pamiegoti pareina. O kainuoja ji kaip namukas – apie 150 000 Lt (be transporto bei montavimo išlaidų). Žodžiu, vėl ateitis – štai, kai rasime savo sodo sklype naftos, tuomet…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.