Interneto piratų vadas sulaikytas Kambodžoje

Atrodo, interneto piratai kartoja savo „brolių“ iš plačiųjų vandenynų kelią – triumfas, pasitikėjimas savimi, romantika, gerbėjai, slapstymasis, kalėjimas. Štai ir vieno ieškomiausių Švedijos piratų - „The Pirate Bay“ failų dalijimosi portalo įkūrėjo neišgelbėjo nė mėginimas slėptis šalyje, kur žmonės dažniau valgo tarantulus, negu siunčiasi vogtą muziką. Rugsėjo pirmąją interneto bendruomenę pasiekė žinia – Gottfridas Svartholmas, paslaptingai dingęs po to, kai Švedijoje buvo nuteistas metams kalėjimo, sulaikytas Pnompenyje.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius paga „TorrentFreak“

Sep 3, 2012, 8:18 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 11:43 PM

Gottfridas Svartholmas kartu su savo kompanionais Peteriu Sundae, Fredriku Neij ir Carlu Lundstromu Švedijos teismo dar 2009 m. pripažinti kaltais, savo svetainėje piratebay.org patalpinę ir nelegaliai suteikę galimybę visiems atsisiųsti 33 autorinėmis teisėmis saugomus failus. Visi keturi buvo nuteisti metams kalėjimo, be to, kartu turėjo sumokėti 30 mln. Švedijos kronų (apie 10 mln. litų) dėl jų veiksmų nuostolių patyrusioms kompanijoms, tarp kurių - ir keli JAV pramogų pramonės gigantai.

Sundae, Neij ir Lundstromas padavė apeliaciją, tačiau vasario mėnesį Švedijos Aukščiausiasis teismas ją atmetė. Svartholmas pasirinko įprasta visiems Lietuvos sukčiams taktiką – 2010 m. vykusiame apeliacinio teismo posėdyje nepasirodė atsiuntęs pažymą, kad šiuo metu serga ir gydosi ligoninėje Kambodžoje. Tiesa, jis niekaip nereagavo ir į vėlesnius šaukimus į teismą, kol galiausiai visai dingo iš teisėsaugos akiračio. Per tą laiką Švedijos teismai priėmė galutinį sprendimą ir nustatė, kad Gottfridas Svartholmas privalo sumokėti 3 mln. litų dydžio baudą, o kalėjimas jo laukė jau nuo sausio.

Neaišku, ar vyras manė, kad tarp tarantulų jo niekas neras, ar tiesiog užmiršo bent kartais prisijungti prie interneto, tačiau užuot ieškojęs sprendimų, „The Pirate Bay“ vadas tęsė savo kovą už teisę vogti. Beje, garsusis failų dalijimosi portalas vis dar veikia ir, anot pačių kūrėjų, nė negali būti sustabdytas, nes visais nustatomais IP adresais teisėsauga aptinka tik mažytę persiuntimo dėžutę, o centriniai serveriai lieka saugūs.

Tarantulai tarantulais, o tarptautinis arešto orderis, pasirodo, puikiai veikia ir tarp jų - tai praėjusį ketvirtadienį ir įrodė Kambodžos pareigūnai, suėmę vyruką Pnompenyje. Tiesa, oficialūs Švedijos pareigūnai, paklausti, ar tai - tikrai Gottfridas, kol kas tyli. Šalies užsienio reikalų ministerijos pareigūnas tik patvirtino, kad Pnompenyje buvo suimtas trisdešimtmetis Švedijos pilietis, „nes jam buvo išduotas tarptautinis arešto orderis“. Apie tai, kas jis, pranešė Švedijos laikraštis „Svenska Dagbladet“, kuriam tai patvirtino Svartholmo advokatė Ola Salomonsson.

Viskas labai gerai, vogti negražu nei iš Amerikos milijardierių, nei iš Lietuvos scenos skurdžių, tik man kyla vienas klausimas taip teisėsauga ir žmogaus teisėmis besirūpinantiems skandinavams. Jei už 33 pavogtus failus tau skiria vienerius metus kalėjimo, o už 77 nužudytus jaunuolius – 21 metus su teise išeiti po 10 metų (Norvegijos teismo bausmė Andersui Breivikui), ar tai reiškia, kad vieno skandinavo gyvybė verta 9 pavogtų failų? Oi, palaukite, dar neįvertinau, kad žudikui nereikia mokėti baudos…

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.