„Retina“ jau praeitis? Susipažinkite – „Sharp“ IGZO ekranas

Galbūt „Sharp“ kompanija išgyvena ir ne pačius geriausius laikus, galbūt buvusi legendinių kasetinių magnetofonų gamintoja ir blaškosi ieškodama savo vietos rinkoje, tačiau smegenų neišbarstė. Šiuo metu garsėjanti nebent buitine technika ir tuo, kad tiekia tobuluosius „Retina“ ekranus „Apple“ įrenginiams, kompanija parodoje „IFA 2012“ tyliai pristatė savo sukurtą naujo tipo IGZO ekraną. Žadama, kad šviesesnis, ekonomiškesnis ir taškų tankiu gerokai „Retina“ lenkiantis ekranas gana greitai atsiras „Apple“ mobiliuosiuose įrenginiuose.  

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2012-09-07 17:18, atnaujinta 2018-03-16 21:41

„Sharp“ neplatino jokių pranešimų apie IGZO, tačiau parodos lankytojus kompanijos ekspozicijoje labiausiai traukė būtent stendas su šiuo ekranu. Ir ko tikėtis, kad „Sharp“ pateikia tokius įspūdingus duomenis?

IGZO nuo įprasto LCD ekrano skiriasi pačia plonosios plėvelės tranzistorių (TFT), kurie sudaro matrica, gamybos technologija. Jei paprastuose LCD monitoriuose jie gaminami iš amorfinio silicio, tai IGZO tranzistoriai daromi iš iridžio, galio ir cinko oksido lydinio.

„Naujoji technologija įgalino mus pagaminti kur kas geriau šviesą praleidžiančią panelę. Tad tam, kad sukurtume pakankamą šviesos srautą, kuris prasiskverbęs pro tranzistorius pasiekia mūsų akis, reikia daug mažiau energijos“, – „Gizmag“ žurnalistams aiškino „Sharp Electronic Russia“ projektų vadybininkas Aleksandras Sivolapas. 

Jis užtikrino, kad palyginti su įprastais LCD ekranais, šis tikrai energijos vartoja nuo 25 iki 40 proc. mažiau. Be to, ir patys IGZO tranzistoriai darbui energijos suvartoja mažiau.

„Planuojame šią technologiją naudoti ir „iPad“ bei „iPhone“ įrenginiuose, – nė nemėgino slapukauti A. Sivolapas, neužmiršdamas pasigirti, kad kiti LCD gamintojai dabar paknopstomis vejasi „Sharp“. – IGZO dabar labai madingas žodelis ekranų technologijų rinkoje.“

Ir nepaneigsi. Parodoje pristatytų IGZO ekranų taškų tankis siekė 498 ppi (taškus kvadratiniame colyje). Didžiausią iki šiol taškų tankį turėjęs „iPhone 4“ „Retina“ ekranas yra „tik“ 326 ppi. Viešpatie, jau tik… Didesnė IGZO skiriamoji geba galima dėl to, kad naujieji plonosios plėvelės tranzistoriai gerokai mažesni negu buvę iki šiol.

Nors kol kas žadama, kad IGZO pirmiausia pasirodys įrenginiuose mažais ir vidutinio dydžio ekranais, „Sharp“ užsiminė, kad planuose numatyti ir televizoriai bei kompiuterių monitoriai. Taigi, atrodo, 8K televizija vis tik iki 2020 metų mūsų namus pasiekti gali. Gaila, tokiais tempais „nusišokant“ mūsų televizijos nebeturės ką per tuos televizorius rodyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.