Išmanieji telefonai tampa ir vaikų auklėmis

Vaikus auginantys tėvai neseniai net negalėjo įsivaizduoti, kad išmanusis telefonas gali padėti prižiūrėti atžalas. Telefone įdiegus kelias populiarias programėles nuo pečių nukrinta gausybė rūpesčių. Nors išmaniųjų telefonų programėlės Lietuvoje aktyviai naudojamos vos kelerius metus, klientai greitai pajuto jų privalumus, o naudotis naujovėmis yra gerokai paprasčiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Karaliūnas („Vartai”)

Sep 17, 2012, 1:33 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 5:51 PM

Programėlės tinka ne tik pramogoms – padeda greitai sužinoti naujausias žinias, tvarkyti buities reikalus. Vaikus auginančios šeimos taip pat greitai suprato, kad išmanusis telefonas beveik gali atstoti auklę.

Įvertino naujovių privalumus

Vilnietė Laura Penikienė prisipažino ilgokai išmanųjį telefoną naudojusi tik skambinti ir rašyti trumpąsias SMS žinutes, o šios srities naujovėmis pernelyg nesidomėjo.

Moters nuomonę pakeitė jos sutuoktinis, kuris yra informacinių technologijų specialistas. Jis paaiškino ir parodė, kam galima naudoti išmanųjį telefoną.

„Galbūt be tokio telefono ir išsiversčiau, tačiau naudotis juo labai patogu”, – įsitikinusi L.Penikienė.

Vilnietė randa labai smagių mankštos pratimų pavyzdžių, mat pačiai kartais neužtenka fantazijos jų sugalvoti būnant namuose. Kartu su vyru ji pasitelkė išmanųjį telefoną šeimos biudžetui sekti ir kelis mėnesius fiksavo visas pajamas bei išlaidas. Tai padėjo atskleisti netikėtų rezultatų.

„Kai kurios išlaidos pasirodė esančios didesnės, negu anksčiau manėme, o kitos – mažesnės, nei įsivaizdavome”, – pasakojo L.Penikienė. Moteris juokėsi, kad bendru sutarimu tokio skaičiavimo greitai buvo atsisakyta.

Vaikams kelionės neprailgsta

L.Penikienė su vyru augina 4 metų dukrą Danielę ir 10 mėnesių sūnų Domą, tačiau net turėdami kūdikį neatsisako savo aistros keliauti.

Europoje jau beveik neliko jų nematytų kampelių.

Į užsienio šalis šeima vyksta automobiliu arba skrenda lėktuvu. Dukrai kartais kelionės prailgdavo.

Tokiu atveju išmaniajame telefone esantys žaidimai tampa puikia laisvalaikio pramoga vaikams.

L.Penikienei labai patinka, kad šie žaidimai nėra primityvūs, jie vaikui suteikia vertingų žinių, moko pažinti skaičius, raides, gyvūnus. Mergaitei labai patinka arkliai, todėl ji ištisas valandas gali žaisti žaidimą, mokantį prižiūrėti arkliuką.

Programėlė „Baby Monitor” mamai labai praverčia prižiūrint jaunėlį Domą. Jeigu vaikas pradeda verkti, siunčiamas pranešimas į nurodytą mobiliojo ryšio telefoną. Tokia programėlė taip pat labai praverčia kelionėse ar būnant svečiuose.

Ar išmaniojo telefono negali pakeisti nešiojamasis kompiuteris, nes jame taip pat galima rasti daugelį išvardytų dalykų?

„Naudotis išmaniuoju telefonu kur kas patogiau automobilyje ar lėktuve, nes jis gerokai mažesnis, paprastesnis naudoti”, – privalumus nurodė moteris.

Nerimaudavo dėl dukrų

Vaikai nelabai supranta, kodėl tėvai dėl jų taip jaudinasi”, – kalbėjo neseniai iš sostinės į Šiaulius gyventi persikėlusi Jurgita Ramanauskienė.

Kai šeima dar buvo įsikūrusi Vilniuje, jos jaunėlei dukrai 9 metų Viltei tekdavo kiekvieną rytą įveikti nemenką kelią į mokyklą. Moteris nusiramindavo tik tuomet, kai gaudavo trumpąją SMS žinutę, patvirtinančią apie sėkmingą kelionę.

Tačiau mergaitė kartais užmiršdavo ją parašyti arba netyčia išjungdavo telefoną, triukšme negirdėdavo telefono skambučio. Tokiais atvejais J.Ramanauskienė nerasdavo sau vietos.

Šiauliai – gerokai mažesnis, tačiau mergaitei menkai pažįstamas miestas, todėl moteris taip pat nerimauja dėl atžalos.

Dabar ji naudojasi išmaniojo telefono programėle „Life 360 Family Locator”, kuri suteikia galimybę realiu laiku stebėti norimą žmogų.

Dukrai iš pradžių nepatiko

Programėlė neparodo labai tikslios žmogaus buvimo vietos, tačiau, anot šiaulietės, tikslumo pakanka įsitikinti, kad mergaitė jau sėdi mokyklos suole.

J.Ramanauskienė juokiasi, kad vyresnėlė dukra 15 metų Ieva nebuvo sužavėta tokio mamos sumanymo.

Moksleivė nurimo supratusi, kad mama nesiruošia jos paranojiškai sekti.

„Sutaupau labai daug nervų ląstelių”, – neslėpė moteris. Kelionių metu ji telefone dukroms suranda ne tik žaidimų, bet ir filmų, dainelių, pasakų.

Domisi visomis naujovėmis

J.Ramanauskienė pati labai domisi naujausiomis technologijomis, nes jai tai tiesiog įdomu ir naudinga.

Šiaulietė nuolat naudojasi apie 15 programėlių. Norėdama sužinoti naujausias žinias moteris dažniausiai renkasi programėlę lrytas.lt, nes ją labai paprasta naudoti.

Sportuodama J.Ramanauskienė naudojasi programėle „Endomondo Sports Tracker”, kuri išmatuoja nubėgtą ar dviračiu važiuotą atstumą, mankštos metu sudegintas kalorijas.

Išmaniajame telefone surašyti visi numatyti veiklios moters darbai, susitikimų laikas.

„Esu gana užmaršus žmogus, todėl jau beveik neįsivaizduoju, kaip reikėtų gyventi be išmaniojo telefono”, – prisipažino J.Ramanauskienė.

Kompiuterio ji tvirtina jau beveik nenaudojanti.

Sūnus atrodė nustebęs

Programėlę „Life 360 Family Locator” kaip vieną svarbiausių nurodė ir vilnietis Nerijus Višinskas. „Visada žinau, kada 9 metų sūnus Jokūbas nuėjo į mokyklą ar treniruotę”, – pasakojo vyriškis. Jis matydavo, kai vaikas nuklysdavo nuo tiesiausio kelio, todėl vėliau pasiteiraudavo sūnaus, kur jis ėjo ir ką veikė.

„Iš pradžių sūnus būdavo nustebęs, kad sėdėdamas darbo vietoje sužinojau apie jo pramogas”, – juokėsi N.Višinskas. Vėliau jis išaiškino berniukui, kad tokią informaciją suteikia telefonas.

Juodu su sūnumi labai domisi futbolu, todėl išmanusis telefonas labai praverčia anksti ryte sužinoti vėlai vakare pasibaigusių rungtynių rezultatus.

„Kuo greičiau sužinoti naujienas labai naudinga tiek darbe, tiek laisvalaikiu, o tokiam tikslui telefonas labai praverčia”, – pasakojo N.Višinskas.

Palengvina pirmuosius žingsnius

Darius Maikštėnas

Bendrovės „Omnitel” viceprezidentas rinkodarai ir paslaugoms

„Trečdalis klientų, įsigyjančių „Omnitel” naujus išmaniuosius telefonus su „Android” operacine sistema, dar mūsų salone prašo konsultantų įdiegti vieną „Omnitel” siūlomų programėlių rinkinių.

Kiekvieną rinkinį sudaro dešimt programėlių, kurias nuolat atnaujiname įvertinę klientų nuomonę, išsakomus pasiūlymus, taip pat ištyrę programėlių parduotuvėse pasirodžiusias naujoves.

Programėlių rinkinius į naujus išmaniuosius telefonus savo klientams mes pirmieji Europoje pradėjome diegti šių metų gegužės mėnesį.

Per keturis pirmuosius mėnesius dažniausiai buvo diegiamas „Išmanaus” programėlių rinkinys – jį pasirinko daugiau kaip trečdalis naujus telefonus įsigijusių klientų. Toliau pagal populiarumą rikiuojasi „Tėčio” ir „Mamos” programėlių rinkiniai.

Dešimties programėlių rinkinys, įdiegtas įsigijus išmanųjį telefoną, gali tapti pirmuoju žingsniu pradedant naudotis išmaniaisiais telefonais ne tik skambinti ar rašyti trumpąsias SMS žinutes.

Tai – patogi ir klientams suprantama programa, kuri padeda atrasti mobiliųjų aplikacijų pasaulį.”

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.