Eini vogti išmaniojo telefono? Pasipuošk kaip į fotosesiją!

„Kaspersky Lab“ atnaujino „Android“ operacinei sistemai skirtą išmaniųjų telefonų apsaugos programą „Kaspersky Mobile Security“. Nuo šiol ji saugo ne tik nuo kenkėjiškos programinės įrangos ir duomenų vagystės, tačiau gina ir nuo paprasčiausių telefono vagių. Tokią apsaugą užtikrina dvi naujos funkcijos: „Slapta nuotrauka“ ir galimybė tinklalapyje „Web Management“ prarastą išmanųjį telefoną valdyti per atstumą. Taigi, vagie, gali bėgti, bet ar pasislėpsi?

Daugiau nuotraukų (1)

„Kaspersky“ pranešimas ir A. Lukošius

Oct 22, 2012, 12:58 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:17 PM

„Kaspersky Lab“ užsakytas tarptautinis tyrimas parodė, kad 14 proc. vartotojų pasaulyje prarado išmaniuosius telefonus dėl vagystės arba tiesiog juos pametė. Tad „Kaspersky Mobile Security“ funkcijų praplėtimas, suteikiantis patikimesnę duomenų apsaugą, kai pametamas arba pavagiamas išmanusis telefonas, atsirado laiku ir vietoje. Tačiau ar bus tai taip efektyvu, kaip atrodo aprašyme?

Džiaugsmai

Funkcija „Slaptoji nuotrauka“ specialiai sukurta padėti vartotojui nustatyti vagį. Prietaiso priešakinė kamera nepastebimai daro nuotraukas tuo momentu, kai su juo atliekami tam tikri veiksmai, pavyzdžiui, įjungiamas ekranas. Vėliau nuotraukos įkraunamos į „Web Management“ svetainę, kur jas gali pamatyti išmaniojo telefono savininkas. Tad kai prietaiso vartotojui reikia įrodymų, kad planšetė pavogta arba ja naudojasi kažkas kitas – jis gali pateikti net ir vagies nuotrauką.

„Web Management“ svetainė sukurta tam, kad būtų galima kontroliuoti pavogtą ar pamestą prietaisą. Svetainė leidžia per atstumą aktyvinti „Antivagis“ modulį: gauti duomenų apie prietaiso būvimo vietą per įmontuotą GPS gaviklį (resiverį), blokuoti ir šalinti duomenis, kad jie nepakliūtų į svetimas rankas, taip pat peržiūrėti nuotraukas, padarytas pasitelkiant funkciją „Slaptoji nuotrauka“.

Naujos „Kaspersky Mobile Security“ paslaugos bei funkcijos taikomos kartu su jau klasika tapusiais apsaugos nuo praradimo metodais. Kaip ir anksčiau, numatyta galimybė kontroliuoti prietaisą per atstumą siunčiant specialias SMS komandas, o funkcija „SIM kontrolė“ leis nustatyti naujos SIM kortelės, jei kas tokią įdės į pamestą prietaisą, numerį.

„Atnaujindami sprendimą ypatingą dėmesį skyrėme pavogto prietaiso duomenų apsaugai, – komentuoja Viktoras Dronovas, „Kaspersky Lab“ mobiliųjų platformų vartotojams skirtų produktų plėtros grupės vadovas. – Nauja „Kaspersky Mobile Security“ versija didina galimybę susigrąžinti pavogtą arba pamestą prietaisą.“

Be jokių abejonių, jei telefoną kažkur palikote, ar jis netyčia atsidūrė kito žmogaus rankose, arba vagis pasitaikė labai kvailas, ši paslauga bus itin vertinga. „Kaspersky“ paslauga nėra unikali – „Android“ programėlių parduotuvėje rasime ne vieną panašią telefono sekimo priemonę, o „iPhone“ leidžia kurti duomenų kopiją „debesyje“ ir turi telefono paieškos programą „Find my iPhone“, – tačiau ji gera tuo, kad už 30 dolerių per metus gausite visą apsaugos paketą – ir nuo virusų, ir nuo vagių. Deja, nuo vagių daugeliu atvejų…

Liūdesiai

1. Jei „Slaptoji nuotrauka“ nesuveiks iškart, kai tik telefonas atsidurs vagies rankoje, o siuntimo neatliks tą pačią sekundę, kai tas palies ekraną, funkcija praras prasmę – tam pakaks rankiniu būdu užblokuoti telefono interneto jungtį ar išjungti telefoną. Ir nesakykite, kad vagims kažką išduodame – tie, kurie moka skaityti, seniai žino šią aksiomą.

2. Pakanka iš telefono išimti bateriją ir nė viena minėta apsaugos funkcija nebegalės suveikti iki jo įjungimo. Toliau – gudrumo ir technikos reikalas.

3. Funkcija išvis neveiks, jei atjungta mobiliojo telefono interneto paslauga. O taip dažniausiai būna vaiko telefone ar nuvykus į užsienį. Kaip parodė patirtis, užsienyje visos tokio tipo paslaugos praranda bet kokią prasmę, o egzistuojantys tarptinklinio mobiliojo interneto įkainiai jau pradeda virsti rimta kliūtimi tolesniam išmaniųjų įrenginių funkcionalumo augimui. Aišku, tuo atveju labai pasitarnaus SMS kontrolė, tačiau tik išimi bateriją…

4. Jei telefonas dingo ir toliau naudojamas toje pačioje šalyje, kur įsigytas, jo buvimo vietą be jokių specialių programėlių gali nustatyti bet kurio tinklo operatorius. Ir, beje, ne tik išmaniojo – bet kokio telefono. Kiekvieno telefono turimas unikalus IMEI kodas išlieka net pakeitus kortelę. Deja, kad ryšio tiekėjas imtųsi to telefono sekimo, reikia kreiptis į policiją – savarankiškai galima tik užblokuoti tą kodą, taip galutinai atjungiant telefoną nuo visų tinklų. Tad kas galėtų paneigti, kad vis dar telefonų draudimo neteikiantys ir niekaip kompensuoti pavogto neišmokėto telefono nenorintys operatoriai tam tikra prasme gali būti suinteresuoti vagystėmis – gauna naują vartotoją, o senasis perka naują telefoną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.