„Microsoft Surface“: gerą įrenginį žemyn tempia operacinė sistema

Įsivaizduokite kad jums padovanojo galingą ir prašmatnų „Ferrari“ automobilį, kuriam kas 10 kilometrų reikia sustoti degalinėje. Maždaug tokį pasiūlymą rinkai pateikė „Microsoft“, pristatydama savo pirmąjį planšetinį kompiuterį „Surface“. Itin geras technines šio įrenginio charakteristikas ir konkurencingą kainą apžvalgininkų akyse užtemdo prastai veikianti ir nefunkcionali „Windows RT“ versija.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Oct 26, 2012, 8:13 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 8:28 PM

Naujuoju (ir pirmuoju) „Microsoft“ kompiuteriu pradėta prekiauti penktadienį, kartu su naująja operacine sistema „Windows 8“. Tačiau tai, kad abu produktai išleisti vienu metu, dar nereiškia, kad jie kartu veikia - „Surface“ planšetiniame kompiuteryje įdiegta „Windows RT“ versija, dažnai kritikuojama dėl neišbaigtumo ir netobulumo.

Daugybė interneto apžvalgininkų ir kritikų būtent dėl to gailisi labiausiai – anot jų, jei ne programinės įrangos trūkumai, „Surface“ galėtų pagaliau perimti geriausio planšetinio kompiuterio titulą iš didžiausio „Microsoft“ konkurento: „Apple“ įrenginio „iPad“.

Techninės charakteristikos pranoko visus lūkesčius

„Surface“ yra panašus į „iPad“ savo storiu ir svoriu, bet jis yra kiek aukštesnis ir siauresnis – teigiama, kad tai privalumas, kai pavertus įrenginį šonu yra žiūrimi filmai. Patogiai pateikiamą vaizdą palydi ir stereo garsas. Be to, panorėjus galima filmuoti aplinką įrenginio priekyje ir nugarėlėje esančiomis 720 raiškiųjų taškų kameromis.

„Surface“ taip pat turi tokius dalykus, kokiais „iPad“ savininkai (greičiausiai) niekada negalės pasidžiaugti – USB jungtį ir vietą atminties kortelėms. Be to, „Surface“ turi dvigubai daugiau atminties nei atitinkamos kainos „iPad“.

Vienintelis didesnis nusivylimas – trumpiau veikianti prietaiso baterija. Naujasis „Surface“ gali veikti iki 8 valandų, o visų kartų „iPad“ įrenginiai gali girtis net 10 valandų veikimo laiku.

Vienas iš inovatyviausių „Microsoft“ sprendimų – magnetinis ekrano dangtelis, kurį galima paversti klaviatūra. Itin plona – kartoninio lapo storio – klaviatūra yra, galima sakyti, nupiešta ant ki[tos dangtelio pusės. Užtenka ją pridėti prie įrenginio šono, ir „Surface“ tampa itin lengvu nešiojamu kompiuteriu. Kadangi klaviatūra itin lengva, ji neišlaikytų įrenginio svorio ir jis nugriūtų, todėl „Surface“ nugarėlėje yra įmontuota nedidelė atrama.

Šiai klaviatūrai – transformeriui nereikia nei baterijos, nei laido. Ji veikia iškart ją pridėjus prie įrenginio. Tiesa, dėl jos itin nedidelio mygtukų iškilimo, yra sudėtinga greitai rašyti: jei su įprasta klaviatūra vartotojas gali „sumaigyti“ apie 80 žodžių per minutę, tai su šia klaviatūra spės užrašyti tik apie 50 žodžių.

Didžiausias galvos skausmas: programėlių trūkumas

„Surface“ veikia su „Windows RT“ versija, kuri turi tik „Microsoft Office“ programų bandomąsias versijas. Tai, galima sakyti, viskas. „Windows RT“ nepalaiko jokių senesnėms „Windows“ versijoms pritaikytų programų.

Norintis įsigyti specialiai šiai versijai sukurtų programėlių vartotojas turi apsilankyti „Windows App Store“ parduotuvėje ir išsirinkti jam patinkančias programas. Bent jau taip viskas turėtų veikti, bet realybėje yra susiduriama su programėlių trūkumu. Kol kas „Windows App Store“ dar nėra nei „Angry Birds“, nei „Spotify“, nei „Facebook“, „Instagram“, „Draw Something“ ar kitų populiarių programėlių.

Iš viso JAV šiuo metu parduodama apie 3,5 tūkst. programėlių, skirtų „Surface“ planšetiniam kompiuteriui (palyginimui: „Apple“ klientai gali rinktis iš 275 tūkst.).

Tuo tarpu veikiančias programėles gan tiksliai apibūdino apžvalgininko Josho Topolsky įvertinimas: „Visos programėlės, su kuriomis dirbau, „užlūžo“ bent po kartą“.

Taigi, peršasi ironiška išvada – pirmas pagamintas kompiuteris „Microsoft“ pavyko puikiai. Jis novatoriškas, palyginti nebrangus ir turi puikias charakteristikas. Tuo tarpu savo pagrindinio darbo – sukurti gerą programinę įrangą – įmonė nesugebėjo atlikti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.