Eksperimentas: su pykčiu kovojama kompiuteriniais žaidimais

Bostono vaikų ligoninėje mokslininkų komanda sukūrė ir pradėjo taikyti procedūrą, kurios metu naudojant vaizdo žaidimus bandoma kontroliuoti vaikų pykčio priepuolius.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2012-10-29 14:50, atnaujinta 2018-03-15 19:32

Rage Control“ pavadinto projekto metu ant vaiko piršto užmaunamas įrenginys, matuojantis širdies ritmą. Kai širdis pradeda plakti per tankiai, žaidime vaikas praranda gebėjimą šaudyti į priešo erdvėlaivius. Tokiu būdu stengiamasi priversti vaiką nurimti, kad žaidimas galėtų tęstis. Pasak tyrėjų, pirmieji bandymai buvo itin sėkmingi ir smarkiai sumažino vaikų pyktį.

„Pastebėta, kad žmonių, kuriems pasireiškia pykčio priepuoliai, jungtys tarp smegenų kontrolės ir emocinių centrų – labai silpnos. Tačiau žaisdami „Rage Control“ žaidimą jie turi išmokti naudoti abu šiuos centrus vienu metu“, – televizijai BBC teigė gydytojas Jozefas Gonzalezas.

Atliekant eksperimentą mokslininkai padalijo 9–17 metų vaikus į dvi grupeles. Abi grupės išbandė standartinį pykčio kontrolės kursą, tačiau antroji grupė papildomai po kiekvienos iš sesijų 15 minučių galėjo pažaisti minėtąjį žaidimą. Po penkių sesijų vaikai, kurie žaidė žaidimą, gebėjo lengviau tvardytis ir palaikyti stabilų širdies ritmą. Taip pat pykčio testų metu rodė geresnius rezultatus.

Tyrimo sumanytojas Pyteris Ducharmas sakė, kad jų tikslas – išmokyti vaikus tą pačią nusiraminimo techniką naudoti ne tik žaidime, bet ir realiame gyvenime. Artimiausiu metu tyrėjai planuoja sukurti žaislus, veikiančius panašiu principu, kad jais galėtų gydyti pykčio priepuolių kamuojamus jaunesnio amžiaus vaikus.

Straipsnis iš portalo itnaujienos.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.