„Google Nexus“ veržiasi į kovą su „Apple“

Nors uraganas „Sandy“ vakar ir sutrukdė „Google“ surengti numatytą iškilmingą naujųjų produktų pristatymą Niujorke, karavano sustabdyti stichijai nepavyko. Naujas išmanusis telefonas „Nexus 4“, planšetinis kompiuteris „Nexus 10“, atnaujintas „Nexus 7“ bei nauja „Android 4.2“ versija žurnalistams jau pristatyti. Žvelgiant į naująjį telefoną bei 10 colių įstrižainės planšetę, net didesnės nei „iPad“ „Retina“ raiškos ekranu, akivaizdu – „Google“ rimtai nusprendė pereiti į puolimą. Gal „Apple“ gerklės taip ir neperkąs, tačiau apkandžioti rimtai gali! 

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Oct 30, 2012, 5:05 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:53 PM

Išmanusis telefonas „Nexus 4“

Pirmasis „Google“ ir LG bendradarbiavimo produktas didžiųjų šalių pirkėjams bus pasiūlytas nuo lapkričio 13 d. (Lietuvos, aišku, tarp jų nėra) ir prekiaujama juo bus ne per mobiliojo ryšio tiekėjus, o tiesiogiai internetu. Įrenginį su keturių branduolių procesoriumi, 1280x768 skiriamosios gebos 4,7 colio įstrižainės ekranu ir 8 GB vidine atmintimi, JAV bus galima įsigyti už 299 dolerius. Padidinus atmintį iki 16 GB, telefono kaina išaugs iki 349 dolerių.

Palyginę naujojo „Nexus 4“ ir „iPhone 5“ parametrus matome, kad „iPhone“ šiek tiek plonesnis ir lengvesnis, tačiau „Nexus 4“ turi didesnį  labai panašaus taškų skaičiaus (318 taškų colyje prieš „iPhone“ 326 taškus) ekraną bei gerokai galingesnį procesorių. „Nexus 4“ RAM atmintis taip pat dvigubai didesnė negu „iPhone 5“ (2 GB prieš 1 GB). „Nexus 4“ baterija gerokai talpesnė negu „iPhone“, abiejų telefonų vaizdo kameros praktiškai identiškų parametrų, o štai bevielis ryšys „iPhone 5“ geresnis – LTE tikrai geriau negu HSPA+. Užtat „Nexus 4“ - vienas iš pirmųjų telefonų, kuriame įdiegta bevielio baterijos įkrovimo funkcija.

Teigti, kad šis telefonas sužlugdys „iPhone 5“, būtų visiškai kvailystė – juk net geresni parametrai nebūtinai užtikrins greitesnį daugiau resursų reikalaujančios „Android“ sistemos darbą – tačiau tikėtis gero pardavimo tikrai galima. Patraukli kaina be kontraktinių įsipareigojimų, puikūs parametrai, neblogas dizainas ir artėjančios Kalėdos teikia pagrįstų vilčių.

Planšetinis kompiuteris „Nexus 10“

Naująją planšetę „Google“ gamina su „Samsung“, o tai jau rimtas pavojus „Apple“ „iPad“. Ir ne tik todėl, kad „Samsung“ turėtų gerokai niršti dėl nuolatinių bylų, tačiau ir dėl to, kad abiejų įrenginių procesoriai gaminami „Samsung“ gamyklose, tad kam geriau žinoti visus pliusus ir minusus? 

„Nexus 10“, nors ir didesniu ekranu už „iPad 4“, yra lengvesnis ir plonesnis. Jo procesorius, dviejų branduolių 1,7 GHz „Samsung Exynos“, kiek greitesnis už „Apple A6X“ (beje, irgi „Samsung“ gamybos). RAM atmintis, vėlgi, 2 GB prieš „iPad“ - 1 GB. Tačiau visa tai svarbu tik „popieriuje“ – realiame gyvenime daug ką lemia sistemos efektyvumas. O štai „Nexus 10“ ekranas tikrai kelia rimtą susidomėjimą. Šiaip ar taip, o tai pirmoji planšetė, kurio ekrano raiška didesnė už „Apple“ „Retina“. „iPad 4“ turi „tik“ 264 taškus colyje, o „Nexus“ gali pasigirti 299 taškais. Negana to, kadangi tai „Super AMOLED“ ekranas, galime būti tikri, kad juodesnės juodos spalvos ir geresnio kontrasto tikrai niekas nepateiks. Nors, prieš ką nors sakant, reikėtų gaminius palyginti praktikoje. 

Tiesa, „Apple“ nekenčiantys vartotojai, jau trinantys rankomis, kad bent kartą jiems nepasisekė, dar nesidžiaukite - „iPad 4“ baterija talpesnė, „Nexus 10“ nenumatė versijos, veikiančios mobiliojo interneto tinkle, abiejų įrenginių atminties negalima išplėsti jokiomis kortelėmis, o vaizdo kameros labai panašios. Galiausiai, naujasis „Android 4.2“ tėra labai nežymus jau seniau pateiktas „Jellybean“ atnaujinimas. 

Kol kas „Android“ planšetiniams kompiuteriams kovoti su „iPad“ sekasi prasčiau negu Lietuvai su emigracija. Jei ligi šiol bent 7 colių įstrižainės rinkoje viskas buvo aišku, tai pažiūrėjus, kad „iPad mini“ išankstiniai užsakymai jau viršijo visas prognozes, atrodo, „Apple“ įsigalės ir čia. Tad „Nexus 10“ sėkmė „Google“ tiesiog būtina. O ir prielaidos tam yra visos – agresyvi kainų politika („Nexus“ bent 100 dolerių pigesnis už analogišką „iPad“), nuostabus ekranas ir... vėlgi artėjančios Kalėdos (prekyba prasidės lapkričio 13 d.). Et, būtų dar SD kortelės lizdas...

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.