Amerikiečius persekioja dar neregėto įžūlumo operatorius

Kaip jaustumėtės, jeigu koks nors įžūlus tipas prie jūsų prieitų ir pradėtų jus filmuoti be jokios priežasties, tarkim, kol jūs pietaujate kavinėje, kalbatės telefonu, dirbate ar tiesiog einate gatve?

„Google“ įkūrėjas S. Brinas su specialiais akiniais, kurie paskatino piktąjį operatorių atlikti tyrimą, kaip jausis kiti žmonės, kuriuos filmuos praeiviai.<br>AP
„Google“ įkūrėjas S. Brinas su specialiais akiniais, kurie paskatino piktąjį operatorių atlikti tyrimą, kaip jausis kiti žmonės, kuriuos filmuos praeiviai.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Nov 7, 2012, 11:02 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:55 PM

Sutriktumėte? Galbūt supyktumėte ir pradėtumėte aiškinti apie teisių į jūsų privatumą pažeidimus?

Jūs - ne išimtis. Lygiai taip pat reagavo daugybė amerikiečių, kuriuos Sietle filmavo žmogus, jau gavęs pravardę „Creepy cameraman“ („baisusis operatorius“). Beje, tikroji filmuotojo tapatybė iki šiol nėra žinoma.

Šio operatoriaus nufilmuoti vaizdeliai tapo tikra sensacija. Apie tai pastarosiomis dienomis rašo didžioji dauguma JAV informacinių technologijų (IT) naujienų tinklalapių ir tinklaraštininkų.

Iš pirmo žvilgsnio įžūlus filmavimas - paprasčiausias žmonių erzinimas. Bet dalis JAV tinklaraštininkų ir IT naujienų puslapių pastebi, kad toks operatoriaus elgesys nėra beprasmis.

Visų pirma mes pamirštame, kad mus kasdien gatvėje filmuoja daugybė stebėjimo kamerų, nesvarbu, ką darytume. Ir niekas neklausia mūsų leidimo filmuoti.

Vis dėlto, stebėjimo kameros mūsų netrikdo, o štai vaikinukas, laikantis kamerą rankose, sukelia tikrus pykčio protrūkius.

Tinklaraštininkas Brianas S.Hallas žvelgia dar giliau. Jis mano, kad „baisiojo operatoriaus“ elgesys yra analogiškas tam, ką planuoja kompanija „Google

Neseniai viena didžiausių pasaulyje IT kompanijų „Google“ pristatė papildytosios tikrovės akinius, dažnai vadinamus tiesiog „Google akiniais“ (angl. „Google Glasses“). Šiuos balso pagalba valdomus akinius nešiojantis žmogus gali ne tik filmuoti, fotografuoti, pažymėti vietas, kuriose yra, žmones, kuriuos užfiksavo, bet ir tiesiogiai visa šia medžiaga dalintis internete, tarkime kanale „YouTube“.

„Google akinių reklama skatina filmuoti moterų spenelius ir kelti juos į „YouTube“, - komentavo B. S Hallas.

Skamba žiauriai? Bet tokia gali būti tikrovė netolimoje ateityje. Tiesą sakant, mes juk ir dabar gyvename stebėjimo kamerų apsuptyje. Mus stebi nuolatos, tačiau mes patys to lyg ir nepastebime.

Kol „Google akinių“ nėra, „baisusis operatorius“ atlieka jų funkciją, erzindamas savo filmavimais Sietlo gyventojus ir keldamas žmonių reakciją į „YouTube“, o IT naujienų portalai svajoja išsiaiškinti jo tikrąją tapatybę ir padaryti interviu su šiuo filmuotoju.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.