Kol informatikai Rytuose ieško aukso kalnų, Lietuvą pralenkė ir estai, ir latviai

Rytų rinkos – sparčiai augančios, o informacinių technologijų (IT) rinka ten prastai išvystyta, taigi lietuvių programuotojams ten atsiveria aukso kalnai. Šia mintimi patikėjusios įmonės ir valdininkai deda visas pastangas, kad lietuviams pavyktų įsitvirtinti Kaukazo šalių rinkose – nemažas dėmesys skiriamas ir Azerbaidžanui, jame šią savaitę vyksta informacinių technologijų paroda.

Aukso kalnų lietuvių programuotojai Kaukazo šalyse dar neatrado.<br>123rf
Aukso kalnų lietuvių programuotojai Kaukazo šalyse dar neatrado.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

2012-11-09 12:29, atnaujinta 2018-03-15 14:46

Joje dalyvauja 11 Lietuvos įmonių, parodą aplankė ir susisiekimo ministras Eligijus Masiulis. Tačiau statistika rodo, kad kol kas ši politika neduoda vaisių – Lietuva pagal IT eksporto rodiklius atsilieka ne tik nuo Estijos, bet ir nuo Latvijos ir Lenkijos.

Tuo tarpu susisiekimo ministras yra įsitikinęs, kad naudingi Lietuvai procesai jau pradėti - reikia tik trupučio laiko.

„Nuolat bendraujame su Azerbaidžano ryšių ministerija. Jau prieš 2 metus teko lankytis ten, derėjomės, kad naujai statomame Baku uoste informacines sistemas galėtų diegti ir Lietuvos IT įmonės. Bendradarbiavimas yra rezultatyvus, tiesiog Kaukazo šalyse reikia šiek tiek laiko, bent kelerių metų, kad procesai išsijudintų. Iš valdžios pusės dirbtinių kliūčių nėra sudaryta, esame geranoriškai kviečiami. Mūsų verslininkai taip pat domisi“, - portalui lrytas.lt sakė E. Masiulis.

Paklausus, ar Lietuvai nebūtų naudingiau koncentruotis į turtingas Vakarų ir Skandinavijos rinkas, ministras teigė, kad ten mūsų verslininkai susidurtų su stipria konkurencija.

„Lietuvių sukurtos paslaugos Šiaurės ir Vakarų rinkoje susiduria su didele konkurencija, o Kaukazo šalyse – su mažesne. Tos rinkos yra sparčiai augančios ir jos neturi Vakaruose jau esančių produktų“, - sakė E. Masiulis.

Lietuvos IT eksportas - menkas Informacinių technologijų įmonės „Atea“ konferencijoje kalbėjęs „Nordea“ banko vyriausias ekonomistas Žygimantas Mauricas teigė, kad Lietuva IT eksporto srityje atsilieka ne tik nuo Europos lyderės Airijos, bet ir nuo artimiausių kaimynių.

„Palyginti su Latvija, Estija ar Lenkija, mūsų IT eksporto situacija nėra labai gera. Tie skaičiai nėra įspūdingi. Atsiliekame ne tik nuo latvių ir estų, bet ir nuo lenkų (skaičiuojant IT eksporto dalį vienam gyventojui. - Red.). Nors Lietuva pastaraisiais metais darė nemažą pažangą, bet vis tiek esame labai atsilikę nuo kitų Baltijos šalių“, - teigė ekonomistas Ž. Mauricas.

Tai, kad Lietuvai sunkiai sekasi šioje srityje, gali lemti ir sprendimas visą energiją kreipti į Azijos šalis.

„IT paslaugos yra tam tikra užuovėja, net jei ir būtų kas nors blogo, jos turi didesnį imunitetą ir yra mažiau jautrios ekonominio ciklo svyravimams. Airijos IT paslaugų eksportas yra 19 proc. nuo viso šalies eksporto ir yra didesnis už bendrą Lietuvos eksportą apskritai. Trys ketvirtadaliai Airijos eksporto keliauja į Europos Sąjungą. Galbūt ir Lietuvai reiktų ne tik dairytis į Aziją, bet nepamiršti ir Europos“, - sakė Ž. Mauricas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.