Kaip pačiam iš „Google“ pašalinti žeminantį komentarą

Matyt, kiekvienas, apie kurį bent kartą rašė interneto žiniasklaidos priemonė, patyrė begalinį „malonumą“ pasivolioti tikrame purve, kurį gausiai taško tie, kas pačią žiniasklaidą mėgsta vadinti „purvu“, – komentatoriai. Prisidengę anonimiškumu žmonės išlieja savyje sukauptą purvą ant… na, praktiškai ant kiekvieno. Aš asmeniškai dėl to nesijaudinu – gal pasispjaudęs ant nepasiekiamo žmogaus galvijas bent jau neis mušti žmonos, tačiau kiti būna jautresni. Dar kitiems nepagrįstas šmeižiantis komentaras gali gerokai pagadinti gyvenimą. Todėl trumpai pamėginsiu paaiškinti, kaip tokį komentarą galima panaikinti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Nov 27, 2012, 9:19 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:32 AM

Pirmasis žingsnis – panaikink esamą komentarą

Pirmiausia įspėju – jei komentatorius vėl ir vėl kartos savo šmeižtą, teks vėl ir vėl jį naikinti, tad jei jautiesi labai įžeistas, prieš tai geriau kreipkis į savo apylinkės policijos komisariatą – jie turi teisę legaliai išsiaiškinti IP adresato, kuris tai skleidžia, buvimo vietą. Deja, dažniausiai kalbant jau policininko tonas nepalieka abejonių – tavo prašymas guls į storą ateities darbų bylą. O juk reikia panaikinti tuoj pat.

Jei komentaras yra tavo svetainėje, tavo „Facebook“ paskirtyje ir t. t., jį ištrinti turi mokėti pats. Jei komentaras patalpintas kuriame nors žiniasklaidos tinklalapyje, dažniausiai pakaks paskambinti ar parašyti elektroninį laišką to tinklalapio budintiems žurnalistams arba redaktoriui (telefonus rasi skyrelyje „kontaktai“). Visi turi valdymo priemones, kurios leidžia trinti komentarus. Bėda ta, kad nėra galimybių turėti atskirų darbuotojų, kurie tuos komentarus skaitytų, todėl kai kada ir išlenda nešvankūs, žeminantys ir t. t. pasisakymai. Be to, jei pasisakymas konkrečiai apie jus (pavyzdžiui, „saugokitės to ir to sukčiaus“, „o aš pažįstu tą ir tą, visi ten ir ten žino, koks tai išsigimėlis“, „žinau, ta ir ta pardavinėja savo vaiką“ ir t. t.), tai jo netrintų, nes nežinoma, ar kalba eina apie tikrą žmogų, ar parašyta netiesa.

Taigi, susisiekus su redakcija ir nurodžius, kaip bei kur aptikote nepageidaujamą komentarą, jis bus pašalintas. Dažniausiai žmonės tokius dalykus apie save aptinka surinkę „Google“ paieškoje savo vardą ir pavardę, tad pakanka per „Google“ patekti į svetainės vietą, kur esate paminėti, ir paskambinus nurodyti, kur tai yra.

Antras žingsnis – panaikink „Google“ išsaugotą komentarą

Deja, jei komentarą portalo redakcija net ištrynė, dar ilgai surinkus „Google“ tą patį vardą, tas pats komentaras pasirodys paieškos rezultatuose. Skirtumas tas, kad paspaudę nuorodą, svetainėje komentaro nerasite, o paspaudę po pagrindine nuoroda esančią mažesnę nuorodėlę („Google“ kopija) nepageidaujamą įrašą vis dar rasite.

Jei turite kantrybės, galite palaukti kelias savaites, ir jis išnyks – automatinė „Google“ svetainių peržiūros programa atnaujins išsaugotą svetainės įrašą ir ištrins tai, ko ten nebeliko.

Jei norite, kad tai įvyktų greičiau, atlikite štai tokius veiksmus:

1. Suradę „Google“ nepageidaujamą, nors iš svetainės jau ir pašalintą komentarą apie save, spauskite nuorodą „Google kopija“. Atsidariusio lango viršuje, pilkame stačiakampyje, matote „Google“ paaiškinimo tekstą. Paspauskite tame tekste mėlynu šriftu įrašytą nuorodą „Sužinokite daugiau“ ir pateksite į šį puslapį.

2. Čia paspauskite nuorodą „Learn more about Instant Previews“ (žr. iliustracija 2) ir pateksite į šį puslapį. Tuomet pasirinkite nuorodą „remove a page or site“ ir pateksite čia. Toliau, jei šalinate išsaugotą komentarą iš ne sau priklausančios svetainės, spauskite antrąją nuorodą „Remove content from another site from Google’s search results“ (žr. iliustracija 3). Jei norite panaikinti išlikusį „Google“ komentarą iš savo svetainės, spauskite viršutinę nuorodą „Remove content from my own site from Google’s search results“, tačiau čia šio metodo nenagrinėsime. Galiausiai pateksite į šį puslapį

3. Patogiausia bus, jei patys skaitysite ir pasirinksite norimą veiksmą. Deja, lietuvių kalba paaiškinimai kol kas nesiūlomi, bet jei nemokate anglų, galite pasirinkti rusų, lenkų, vokiečių ir t. t. Jei nesuprantate ir tų kalbų, tiesiog suraskite ir spauskite mėlynu šriftu pažymėtą nuorodą: „Request removal of the cached version of a page“. Pateksite į šį puslapį. Čia anglų kalba (arba kita pasirinktąja – lietuvių vėl nėra) nuosekliai aprašyta, ką reikia daryti toliau.

4. Paspaudę nuorodą „Google public URL removal tool“ galiausiai patenkate į patį šalinimo įrankį. Taigi, jei norite kažką pašalinti tiesiog dabar ir visas tas ilgas aiškinimas, kaip tai vyksta, atrodo neįdomus, galite tiesiog surinkti „www.google.com/webmasters/tools/removals. Atsidursite puslapyje, kur jūsų paprašys prisiregistruoti. Jei turite „Gmail“ elektroninį paštą, pakaks suvesti pašto adresą ir prisijungimo prie jo slaptažodį. Jei niekada nesiregistravote jokiai „Google“ paslaugai su slaptažodžiu, teks ją susikurti. Tai nemokama, nors šiek tiek užtrunka.

5. Galiausiai suvedę slaptažodį patenkate į lietuviškai surašytą puslapį, tad toliau galite paskaityti patys (žr. iliustracija 4). Iš esmės reikia spausti užrašą „Sukurti naują pašalinimo užklausą“. Į atsiradusį langelį reikia nukopijuoti konkrečiai to puslapio, kuriame buvo netenkinantis užrašas, nuorodą. T. y. vėl nueiti į svetainę, kur buvo įžeidžiamasis užrašas apie jus. Atidaryti tą patį komentarų puslapį, kur anksčiau buvo, o dabar jau pašalintas įžeidžiantis komentaras. Nukopijuoti visą adreso eilutę (pelyte pažymėjus visą jūsų naršyklės viršuje esančią ilgo adreso eilutę, spausti mygtuką „Ctrl“ ir jo neatleidžiant raidę „c“) ir perkelti nuorodą į tą patį atsiradusį langelį (pažymėjus pelyte vietą, kur norite įkelti nukopijuotą eilutę, paspausti mygtuką „Ctrl“ ir jo neatleidžiant spausti raidę „v“). Eilutė turi atsirasti langelyje. Jei taip nepavyksta, galite ją tiesiog surinkti, tačiau dažniausiai tai labai ilga, keistų simbolių pilna nuoroda, tad galite pridaryti klaidų ir niekas nesuveiks.   6. Paspaudus „tęsti“ sistema pamąstys ir jei nepridarėte klaidų, paprašys į kitą langelį suvesti bent žodį, kuris anksčiau buvo nurodytoje svetainėje, dabar jis jau pašalintas, tačiau „Google“ paieška jį vis dar rodo. Jei įžeidė jus, tai greičiausiai bus jūsų vardas ar pavardė ir t. t. Toliau veikite pagal instrukciją.

Viskas atlikta. Jūsų prašymas iškart nebus vykdomas, jis atsiras langelyje „laukiama“. Mano patirtis rodo, kad prašymą „Google“ įvykdo per 3-5 val. Jei kažkam atrodo, kad visa tai rašau be reikalo, galėtų užsukti į redakciją ir pasėdėti prie telefono, kur dažnokai skambina ne tik prašantys pašalinti komentarą iš svetainės, bet ir dejuojantys, kad pašalintas komentaras vis dar pasirodo surinkus paiešką „Google“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.