Vaizdo klipuose – patarimai, kaip elgtis su sena buitine technika

Nusipirkote naują televizorių, skalbyklę, kompiuterį ar kitą elektrinį prietaisą – o ką daryti su senuoju – nelabai veikiančiu, techniškai ir morališkai pasenusiu? Atsakymą į šį klausimą numano daugelis, tačiau faktai rodo, kad dėl skubėjimo ar užmaršumo sena buitinė technika vis dar skrieja į komunalinių atliekų konteinerius.

Atgyvenęs šaldytuvas gali būti nemokamai išvežamas iš namų.
Atgyvenęs šaldytuvas gali būti nemokamai išvežamas iš namų.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 5, 2012, 11:48 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 9:01 PM

Nors pagal Aplinkos ministerijos išduotą licenciją, elektros ir elektroninės įrangos atliekų surinkėjai nemokamai priima seną buitinę įrangą gyventojams patogiose vietose, pasiekti ženklių postūmių šioje srityje to neužtenka. Specialistai įsitikinę, kad būtina keisti gyventojų nuostatas ir elgesį šviečiant ir nuolat primenant apie aplinkos apsaugą ir nebenaudojamos įrangos utilizavimą.

Šiam tikslui pasitelkiama daugybė priemonių – nuo organizuojamų renginių iki dalomosios informacinės medžiagos, tačiau norint šviesti ir informuoti iš tiesų didelę Lietuvos gyventojų auditoriją, būtina apie tai kalbėti ir per pagrindinius šalies televizijos kanalus.

Aplinkos ministerija skatina gyventojų aplinkosauginį sąmoningumą ir ES fondų lėšomis finansuoja aplinkosauginio švietimo projektų įgyvendinimą.

Iš Europos regioninės plėtros fondo savo projektui gavusi daugiau kaip 230 tūkstančių litų, Elektros ir elektroninės įrangos bei baterijų ir akumuliatorių gamintojų ir importuotojų asociacija „EEPA“ jau įvykdė visuomenės informavimo kampaniją. Jos metu buvo sukurti ir nacionaliniais kanalais transliuojami edukaciniai vaizdo klipai.

Pasak šios asociacijos direktoriaus Giedriaus Mikulsko, visose informacinės kampanijos žinutėse buvo įgyvendinti trys pagrindiniai informaciniai tikslai: kad gyventojai žinotų apie senos elektros įrangos ir baterijų keliamą grėsmę aplinkai, kaip su ja elgtis ir kur konkrečiai ją galima priduoti.

„Mums šis projektas svarbus, nes visa mūsų veikla ir jos įtaka mus supančiai aplinkai priklauso nuo vartotojo. Būtent nuo vartotojo viskas ir prasideda – ar nepatingės jis atnešti pasibaigusios baterijos ar elektronikos įrenginio ir informuoti apie nebereikalingą šaldytuvą atliekų surinkėjus“, – dėsto G. Mikulskas.

Jo teigimu, pasenusios buitinės įrangos surinkimo punktų netrūksta visoje Lietuvoje. Ko iš tiesų vis dar trūksta – tai didesnio visuomenės sąmoningumo ir atitinkamai – žinių, kaip elgtis su nebenaudojama elektros technika ir baterijomis.

Elektros įrangos ir baterijų surinkėjai turi ir daugiau patarimų atsikratyti sena technika nusprendusiems gyventojams. Pavyzdžiui, nepamiršti iš šviestuvų išsukti lempučių, o šaldytuvuose nepalikti savo maisto atsargų. Taip pat nevalia patiems bandyti ardyti senos elektros įrangos, o į surinkimo punktą ji turėtų būti atvežta be įpakavimo.

Elektronikos prietaisų ir nešiojamų baterijų surinkimo sistema, vienijanti per 100 įvairių technikos gamintojų ir importuotojų, Lietuvoje veikia jau 7 metus.

Asociacijos nariai savo prekybos vietose bei specialiose aikštelėse priima senas elektros lemputes, baterijas, smulkią buitinę įrangą, o prireikus savo amžių atgyvenę šaldytuvai, skalbyklės, didelių gabaritų televizoriai bei kita stambiagabaritė įranga nemokamai išvežama tiesiai iš gyventojų namų.

Projektui „Visuomenės informavimas ir švietimas siekiant formuoti naujus elektros ir elektroninės įrangos atliekų atidavimo perdirbti/surinkimo įgūdžius“ finansavimas iš Europos regioninės plėtros fondo buvo skirtas pagal 2007–2013 m. Sanglaudos skatinimo veiksmų programos priemonę „Visuomenės informavimo ir švietimo apie aplinką priemonių įgyvendinimas“.

Aplinkos ministerija www.am.lt ir ES struktūrinė parama www.esparama.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.