Linkomanija.net byla gali smogti visiems Europos piratams

Vilniaus apygardos teismas baigė nagrinėti korporacijos „Microsoft“ iškeltą bylą vienam didžiausių Lietuvoje failų dalinimosi tinklapiui linkomanija.net ir jį valdančiai bendrovei.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

2012-12-14 10:35, atnaujinta 2018-03-14 15:37

Sprendimas patenkinti korporacijos „Microsoft“ ieškinį byloje prieš „torrent“ failų dalinimosi tinklalapį -  pirmasis tokio pobūdžio teisinis precedentas ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje. Tarp teisininkų seniai kalbama, kad ši byla leis pasaulinei korporacijai, remiantis precedentu, kovoti su interneto piratais visoje Europoje.

 „Sunku pasakyti, kokių veiksmų jie siekia. Aišku, jie nori Lietuvoje tai parodyti kaip pavyzdį. Manau, kad šį sprendimą skųsime apeliacine tvarka, žiūrėsime, kaip viskas klostysis toliau“, - lrytas.lt sakė vilnietis Kęstas Ermanas, kuris šioje byloje buvo pripažintas atsakovu ir laikomas linkomanija.net savininku. 

Teismas patenkino „Microsoft“ prašymą, priteisė sumokėti 130 tūkst. litų dydžio kompensaciją už padarytą žalą ir nurodė linkomanija.net liautis teikus interneto tarpininkavimo paslaugas tretiesiems asmenims. Tai reiškia, kad lietuvių pamėgtas „torrent“ tinklapis turi būti uždarytas.

K. Ermanas sakė, dar negavęs pirmadienį priimtos teismo nutarties, todėl kol kas negalintis nieko komentuoti.

„Kai gausime nutartį, susipažinsime su jos motyvais, žiūrėsime, ką daryti. Manau, kad nutartis bus skundžiama“, - lrytas.lt sakė K. Ermanas.

Bendrovei „N5” vadovaujantis vilnietis kiek anksčiau sulaukė teismo sankcijų. Taikant laikinąsias apsaugos priemones, „Microsoft“ atstovų prašymu, ieškinio sumai buvo areštuotas jo ir bendrovės „N5”, kuriai vilnietis vadovauja, turtas. K. Ermanas patvirtino, jog areštas galioja iki šiol. 

K. Ermanas tvirtino, kad bendrovė „N5” dar 2009 metais tinklalapio valdymą perleido kompanijai „Vitality International Investment”. Pastaroji registruota lengvatinių mokesčių zonoje – Seišelių salose.

„Mane, kaip fizinį asmenį, atsakomybėn bando patraukti tik todėl, kad kažkokiame straipsnyje buvau paminėtas kaip savininkas. Įmonė „N5“, kuriai vadovauju, rūpinosi linkomanija.net projektu. Iki jo perleidimo kitai įmonei, buvo savininkė. Aš esu tik šios įmonės vadovas“, - prieš dvejus metus lrytas.lt žurnalistui yra sakęs K. Ermanas.

Nutraukti „Linkomanijos“ veiklą teismas bandė jau anksčiau, taikant laikinąsias apsaugos priemones buvo uždrausta teikti tarpininkavimo paslaugas tretiesiems asmenims. Nors „Linkomanijos“ uždarymo ėmėsi antstoliai, ši svetainė veikia iki šiol.

Lrytas.lt žiniomis, antstoliams nepavyko surasti šio tinklapio administratorių, taip pat nebuvo nustatyta, kurioje šalyje yra jo veiklą palaikančios tarnybinės stotys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.