Kiekvienam piliečiui - po valstybinę elektroninio pašto dėžutę

Nuo 2013 metų pavasario valdžia į gyventojų namus mėgins patekti ne tik per spaudą ar televiziją. Kiekvienam žmogui į elektroninio pašto dėžutę bus siunčiamas jam skirtas valstybinis paštas.

Daugiau nuotraukų (1)

Aurimas Abišala

Dec 15, 2012, 12:01 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 3:06 PM

Kad oficialūs pranešimai nesusimaišytų su reklamomis, kiekvienam to norinčiam žmogui bus sukurtas asmeninis valstybinis elektroninis pašto adresas.

Tiems, kurie svajoja apie pašto dėžutę „graži@lietuva.lt“, teks nusivilti. Pašto adresas bus sudaromas iš pirmų trijų vardo ir pavardės raidžių bei keturių atsitiktinių skaičių. Pavyzdžiui, šių eilučių autoriaus pašto dėžutė galėtų būti aurabi1234.

Maža to, valstybiniame elektroninio pašto adrese nebus net visiems įprasto „@“ ženklo. 

Skirta tik bendravimui su institucijomis

Jo nebus todėl, kad valstybinis paštas bus skirtas bendrauti tik su valdžios institucijomis, kurios dalyvaus projekte pavadinimu  „e-pristatymas“. Projektą numatoma užbaigti iki 2013 metų kovo mėnesio.

Šiuo metu bandomojoje versijoje dalyvauja 24 institucijos: savivaldybės, sveikatos apsaugos, mokesčių tarnybos, kurios internetinėje svetainėje teikia informaciją ir paslaugas. 

Projektas minimas ir naujosios Vyriausybės programoje: 

„Sukursime elektroninės Vyriausybės vartus ir suteiksime kiekvienam piliečiui valstybiniame serveryje elektroninio pašto adresą oficialiai valstybės ir piliečio korespondencijai gauti“, - rašoma šiuo metu svarstomoje programoje. 

Siųsti laiškų draugams iš tokios pašto dėžutės negalima, nes tokias paslaugas teikia komercinės bendrovės. Jei tai būtų galima daryti ir iš valstybės remiamos elektroninio pašto dėžutės, būtų pažeisti konkurencijos principai. 

Projektui įgyvendinti skirti 7,4 mln. litų. Taigi, jei sistema nuspręstų naudotis visi lietuviai, viena pašto dėžutė kainuotų kiek per 2 litus.  

Antras bandymas

Anot Lietuvos viešojo administravimo instituto Viešojo sektoriaus inovacijų plėtros skyriaus vadovo Aurimo Matulio, planai sukurti asmenines pašto dėžutes buvo svarstomi dar Gedimino Kirkilo Vyriausybės laikais. Ir pinigai projektui buvo skirti, tačiau taip niekas ir neprasidėjo. Dėl „nepritaikytų įstatymų“.

„IVPK (Informacinės visuomenės plėtros komitetas. – Red.) skyrė lėšų - apie 6 mln. litų. Projektas tada buvo vadinamas „eDelivery“. Projektas neįgyvendintas, nes, kiek žinau, vyko įprastinis varžymasis tarp įtakos sferų.

Pinigai buvo skirti Lietuvos paštui. Tačiau tam, kad projekte įdiegtos priemonės funkcionuotų - reikėtų keisti pašto įstatymą. Jį keisti buvo bijoma, nes gali sugirgždėti pašto turima monopolinė padėtis“, - aiškino A. Matulis.

Tuo metu siūlomas vartotojo elektroninio pašto adresas būtų buvęs vardas.pavardė ir keturi paskutiniai asmens kodo skaičiai. Anot A. Matulio, tai būtų visiškas asmens duomenų saugumo pažeidimas, bet tuomečiams valdininkams tai neatėjo į galvą. Dabartinis pasiūlymas yra kiek pakeistas. 

„Fizinių asmenų dėžutės vardą sudarys 3 vardo, 3 pavardės pirmosios raidės ir 4 atsitiktiniai skaitmenys. Pavyzdžiui, Vardenio Pavardenio dežutės adresas būtų – varpav1234). Kitiems elektroninio pašto adresams įprastos galūnės po „@“ ženklo nebus, nes čia ne tokio tipo paslauga“, - sakė Susisiekimo ministerijos atstovė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.