“Telecentro“ vadovas: „Transliuotojų apetitui ribų nėra“

„Telecentras“ dirba valstybei, verslui ir visiems žmonėms. Dirba sąžiningai ir atsakingai. O kai kurios įmonės, akivaizdžiai siekdamos siaurų asmeninių tikslų, vykdo įžūlų viešą spaudimą“ - pareiškė Lietuvos radijo ir televizijos centro (LRTC) generalinis direktorius Gediminas Stirbys, reaguodamas į didžiųjų Lietuvos transliuotojų skundus dėl neefektyvios Lietuvos radijo ir televizijos centro veiklos, dėl kurios Lietuvoje gali mažėti nemokamų televizijos kanalų.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 18, 2012, 7:37 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 1:29 PM

Bendrovių „Laisvas ir nepriklausomas kanalas“, „Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija“, „SATV network“, „TELE-3“, „Pūkas“ ir „TEO LT, AB“ vadovų pasirašytuose kreipimuose stebimasi LRTC ketinimais nuo 2013 metų gerokai didinti signalo siuntimo bei įrangos talpinimo kainas.

Kreipimųsi iniciatorių teigimu, neadekvačiai ir be realaus pagrindo didinamos paslaugų kainos gali priversti rinktis kitus signalo siuntimo būdus ir taip mažinti laisvai prieinamų kanalų skaičių.

LRTC teigia, kad TV signalų siuntimo kainos nesikeitė šiais metais po analoginės antžeminės televizijos išjungimo, bet jos padidės 2013 metais. Transliuotojams apie tai buvo ne kartą paaiškinta ir pranešta iš anksto, kaip to reikalauja teisės aktai.

„Nepamirškime, kad šiemet buvo atliktas svarbus neišvengimas žingsnis – atsisakėme šalyje analoginės antžeminės televizijos. To pasekmes turi prisiimti visi rinkos žaidėjai.

Išjungus analoginę antžeminę televiziją didelė „Telecentro“ infrastruktūros išlaikymo kaštų dalis liko ir ji turi būti padengta. Tuos kaštus padengia ne kas kitas, o tik paslaugų užsakovai – transliuotojai ir retransliuotojai“, - aiškino G. Stirbys.

Transliuotojų nuogąstavimu, šiuo kainų didinimu centras siekia kompensuoti dėl analoginės TV išjungimo patiriamą pajamų mažėjimą.

G. Stirbys aiškino, kad „Telecentras“ yra valstybės valdoma, bet iš biudžeto nefinansuojama, o save išlaikanti akcinė bendrovė, ji negali teikti paslaugų nuostolingomis kainomis, kad ir kaip privatūs rinkos žaidėjai to siektų. Rinkos žaidėjams ir taip sudarytos labai geros sąlygos naudotis „Telecentro“ paslaugomis. „Telecentras“ užtikrina visiems TV transliuotojams vienodas sąlygas gauti siuntimo paslaugas, griežtai laikosi Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) nustatytų prieigos suteikimo, skaidrumo, nediskriminavimo bei kainų kontrolės ir sąnaudų apskaitos įpareigojimų.

Tai reiškia ir tai, kad visos kainos yra pagrįstos patiriamomis sąnaudomis. Jos yra reguliuojamos ir kontroliuojamos. Pelningumas ribojamas“, - sakė G. Stirbys.

Jis atkreipė dėmesį, kad bendros TV transliuotojų išlaidos kitais metais sumažės 40-70 proc., už TV programų siuntimą TV transliuotojai „Telecentrui“ mokės iki 8 kartų mažiau nei mokėjo šiemet.

Be to, Lietuvoje skaitmeninės antžeminės televizijos siuntimo kainos ir toliau išlieka vienos mažiausių Europoje: vienos TV programos siuntimas Telecentro tinklu apie 1,14 karto pigesnis nei Estijoje, maždaug 4,2 karto pigesnis nei Latvijoje, apie 1,5 karto pigesnis nei Baltarusijoje, iki 5 kartų pigesnis nei Airijoje, beveik 6 kartus pigesnis nei Suomijoje ir Lenkijoje.

G. Stirbio teigimu, nemokamai prieinamų programų jeigu ir sumažės, tai tikrai ne dėl „Telecentro“ veiksmų, o dėl pačių TV transliuotojų apsisprendimo. „Iš tiesų tai verslas turėtų džiaugtis puikia situacija Lietuvoje – įmonės prieinamomis kainomis naudojasi valstybės sukurta infrastruktūra, į kurią neinvestavo savo lėšų. Ši infrastruktūra taip pat užtikrina ir valstybės interesus, nenaudojant biudžeto lėšų.

Tačiau, kaip matyti iš pastarojo laiko kai kurių įmonių vadovų veiksmų, verslo apetitui ribų nėra. Telecentras negali tenkinti tokių beribių norų – negali teikti paslaugų su nuostoliu bendrovei ir valstybei“, - piktinosi G. Stirbys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.