Prognozė: kokios technologijos valdys 2013 metais

Vienos pirmaujančių pasaulyje informacinių technologijų mokslinių tyrimų ir konsultavimo bendrovės „Gartner“ analitikų nuomone, 2013-tais metais ne tik padidės informacinių technologijų reikšmė verslui, tačiau išaugs ir su jomis susijusios išlaidos.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 20, 2012, 5:31 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:15 PM

Akivaizdu, kad augs mobilių įrenginių naudojimas, o ir debesų kompiuterijos paslaugos vis labiau veršis į kiekvieno gyvenimą. Tad kokias sritis 2013-tais metais išskiria IT ekspertai? Pateikiame jų prognozes bei ateinančių metų tendencijas.

Mobilumas ir išmaniųjų prietaisų kova

Globaliame pasaulyje nebelieka vietos nei lokaliam mąstymui, nei ribotoms idėjoms. „Gartner“ specialistai prognozuoja, kad ateinančiais metais gauti ir perduoti informaciją būnant bet kur taps dar svarbiau. Mobilieji telefonai taps labiausiai paplitusia prieigos prie interneto priemone ir aplenks planšetinius bei įprastus kompiuterius.

Specialistai prognozuoja, jog iki 2015 metų net 80 procentų parduodamų telefonų bus išmanieji, tačiau tik 20 procentų jų turės „Windows“ operacinę sistemą. Mobiliesiems įrenginiams skirtų operacinių sistemų tiekėjų kova tik aštrės, o „Android“ ir „Apple iOS“ sistemos populiarumu aplenks „Windows“. Tad daroma prielaida, kad „Windows“ ir asmeninių kompiuterių era iš dalies lieka praeityje, o ateitis priklauso mobiliems įrenginiams, kur „Windows“ bus tik vienas iš rinkos žaidėjų.

Tarptautinės IT kompanijos „DPA Lietuva“ vadovas Laurynas Truncė pritaria, jog mobilumo svarba auga, nes verslas tapo dinamiškesnis nei bet kada anksčiau. Tačiau ar tai reiškia, kad mobilieji įrenginiai pakeis kompiuterius?

„Ir taip, ir ne“, – tvirtina kompanijos vadovas. – „Daugeliui akivaizdu, kad konkurencinis pranašumas vis dažniau priklauso nuo galimybės greičiau reaguoti į besikeičiančią verslo aplinką. Laisvė dirbti bet kur, bet kuriuo metu ir naudojant turimas technologijas tapo būtinybe. Įmonių darbuotojai nebėra „pririšti“ prie darbo vietos.

Jie nuolat keliauja, todėl darbo efektyvumas dažnai priklauso nuo galimybės dirbti ir gauti reikiamą informaciją už biuro ribų. Akivaizdu, kad su kiekviena diena vis svarbesnė galimybė turimomis priemonėmis patogiai, saugiai ir operatyviai prisijungti prie įmonės sistemų, elektroninio pašto, greitai išsiųsti ir gauti reikiamus dokumentus.“

„DPA Lietuva“ vadovas priduria, jog tokia situacija nereiškia, kad iš rinkos bus išstumti asmeniniai kompiuteriai. Tiesiog jų reikšmė tam tikram verslo segmentui ir darbuotojų grupėms – mažės.

Daugiau interneto buityje

Mobilumas yra neatsiejamas modernaus pasaulio atributas, o internetą galime pavadinti jo varomąja jėga. Tad ir buityje naudojami prietaisai, tokie kaip televizoriai, vaizdo kameros, mobilieji telefonai, net šaldytuvai jau ir dabar būna prijungti prie interneto, paklūsta įvairioms sensorinėms technologijomis, integruotiems davikliams bei vaizdo atpažinimo technologijoms.

Prognozuojama, kad interneto ir prietaisų simbiozė vis gilės. Netrukus internetu pradės bendrauti automobiliai, pranešdami kitiems apie vairavimo sąlygas, sveikatos apsaugą užtikrinantys prietaisai internetu teiks gydytojams duomenis apie paciento savijautą ir t.t. Taigi, galime tikėtis, kad jau kitais metais mobilumo sąvoka buityje palaipsniui iš išmaniųjų telefonų bei planšetinių kompiuterių ekranų žengs į kasdienybę.

Mobiliosios programėlės

„Gartner“ analitikų nuomone, ateinančiais metais dar labiau išaugs mobiliųjų programėlių reikšmė, o kompanijos savo darbuotojams jas pradės teikti per privačias ir vidines kompanijų parduotuves. Šį procesą paspartins ir nauja „Microsoft“ „SharePoint 2013“ versija.

„Atnaujintoje platformoje „Microsoft“ pristato naują „Debesų app“ modelį programėlių projektavimui, „SharePoint“. Atsirado nauja galimybė programėles kurti tokiais gerai pažįstamais IT įrankiais, kaip HTML, CSS, JavaScript, o taip pat naudojantis „Open Data“ ir „OAuth“ protokolais. Savo sukurtomis programėlėmis galima dalintis tiek įmonės viduje, tiek licencijuotai parduoti kitiems asmenims per „Public Store“ virtualią parduotuvę“, - sako „DPA Lietuva“ vadovas.

Asmeniniai „debesys“

IT ekspertai prognozuoja, kad vis didesnė dalis žmonių bei verslo subjektų savo svarbią, asmeninę ir slaptą informaciją saugos privačiuose „debesyse“, o pastarieji šiame kontekste pakeis asmeninius kompiuterius. 2013-ais metais daugelis mobiliųjų įrenginių naudos būtent „debesų“ technologijas – geresnės alternatyvos šiuo metu tiesiog nėra.

Laurynas Truncė teigia, kad šiuo metu vartotojai „debesų“ technologijas dar vertina atsargiai, o pagrindinė to priežastis – baimė dėl duomenų apsaugos.

„Baimė dažnai susijusi su informacijos trūkumu. Tačiau visame pasaulyje verslo segmentas po truputį pradeda suvokti, jog investavimas į „debesų“ technologijų paslaugas atsiperka labiau nei į tradicinę IT infrastruktūrą. Todėl manau, 2013 metais sparčiai augs asmeninių „debesų“ skaičius, nes tradiciniai duomenų centrai paprasčiausiai pradeda nebeatsipirkti“, - sako ekspertas.

Svarbiausia – patikimi IT specialistai

„Gartner“ teigimu, įmonių biudžetai IT srityje ir toliau bus gana riboti, tad kompetentingi IT profesionalai taps ypač geidžiami. Verslo segmentas šiuo metu išgyvena pereinamąjį laikotarpį ir juda link labiau integruotų IT sprendimų taikymo, kurie apima techninę bei programinę įrangą, tad ypač auga kompetentingų IT specialistų, gebančių efektyviausiai jas apjungti poreikis.

Ekspertų manymu, bet kokia įmonė, vykdanti didesnius virtualizacijos, „debesų“ technologijų bei kitus projektus, turės pasikliauti patikimais partneriais (ang. k. „Trusted Advisor“), kurie turi sukaupę patirtį ir tinkamą žinių kiekį, yra įgyvendinę panašius projektus praktikoje.

„Gartner“ viceprezidentas David Cearley priduria, jog įmonės neprivalo stačia galva pulti ir investuoti į daugelį prognozuojamų ateities technologijų. Tačiau bendrovės turėtų gerai apsvarstyti ir sąmoningai atsirikti tas šakas, kurios joms bus aktualios netolimoje ateityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.