Kaip „išgydyti“ virusais užkrėstą kompiuterį?

Geidžiamiausia Kalėdų dovana gali tapti naujas asmeninis, nešiojamasis kompiuteris ar tinklinukas (angl. netbook). Tačiau tik prijungus naują prietaisą prie interneto gauti dovanų ir virusą – labai nemalonu. Aišku, visada galima išsikviesti „greitąją pagalbą“, tačiau pastebėta, kad per šventes kompiuterių specialistai linkę „prarasti“ didžiąją dalį savo įgūdžių, o ir dirba dar lėčiau (nors kartais atrodo, kad tai neįmanoma). Todėl pateikiame jums „Kaspersky Lab“ parengtą ypatingų situacijų veiksmų planą, kuris padės sugrąžinti prietaisus į gyvenimą ir išgelbėti šventę.   

Daugiau nuotraukų (1)

Arnordas Lukošius

Dec 29, 2012, 6:01 PM, atnaujinta Mar 14, 2018, 8:57 AM

Jei interneto ryšys akimirksniu labai sulėtėjo, jei neįmanoma atversti naršyklės be visur atsiveriančių langų, jei kompiuteris pats iš naujo įsijungia arba paleidžia įvairius priedus, greičiausiai į jį įsibrovė kenkėjiška programa. Nepanikuokite – šią problemą daugeliu atveju galima savarankiškai išspręsti ir per šventes. Tereikia atlikti keletą veiksmų.

1. Patikrinkite, ar kompiuteris neužkrėstas kenkėjiškomis programomis.

Patikrinkite kompiuterį turima antivirusine programa. Jei kompiuteryje tokios nėra arba ji nieko neranda, pereikite prie kitų šio sąrašo punktų.

2. Ypač svarbios priemonės asmeniniam kompiuteriui ir planšetei apsaugoti.

Apsauginę programinę įrangą įsigiję vartotojai gali lengvai ją paleisti įdėję kompaktinį diską, tada sekant nuorodomis galima nustatyti atnaujinimus ir sumedžioti kompiuteryje įsikūrusius virusus. Jei tokios įrangos neturite, nemokamą „Kaspersky Lab“ avarinio atkūrimo diską paprastai parsisiųsite iš čia. Atsisiuntus reikia įrašyti gautą failą į švarų diską. Atkreipkite dėmesį, kad gautas failas yra ISO formato, tad reikia parinkti būtent ISO disko sukūrimo funkciją. „Windows XP“ vartotojai tai gali padaryti atsisiuntę nemokamą programą „CDBurnerXP“. Iš naujo įjungus kompiuterį reikia nurodyti, kad jis įjungtų sistemą iš CD.

3. Ypač svarbios priemonės tinklinukui apsaugoti.

Tie, kurie nori pasitikrinti savo prietaisus dėl virusų, bet neturi nei išorinio, nei įmontuoto CD įvado, gali naudotis bent 512 MB talpos USB atminties laikmena. Iš pradžių reikia įkrauti avarinio atkūrimo diską taip, kaip aprašyta aukščiau. Tada atsiuntus iš čia įkrauti papildomą instrumentą „rescue2usb.exe“ – jis išsaugos avarinį diską USB laikmenoje. Viską atlikti paprasta naudojant įdiegimo instrukciją.

4. Išvalykite kompiuterį nuo virusų.

Paleisti kompiuterį nuo avarinio atkūrimo disko – greita ir paprasta. Reikia paleisti „Kaspersky Rescue Disk Graphic Mode“ modulį – įjungsite avarinę kompiuterio sistemą. Po to nustatykite reikalingus atnaujinimus ir paleiskite tikrinimo programą. Baigusi tikrinimą programa pateiks išsamią ataskaitą, o iš kompiuterio sistemos bus pašalinti virusai ir kenkėjiškos programos.

5. Nepamirškite profilaktikos

Pirkdami kompiuterį geriau iš karto įsigykite ir įdiekite patikimą antivirusinį sprendimą, kuris užtikrins kompiuterio apsaugą nuo „Trojos“ ir kitų virusų ir leis padaryti visų duomenų kopijas į kietąjį diską. Tai padės išvengti nemalonių situacijų. 

6. Keli patarimai rimtai „apsirgus“

Kai kurie „gudrūs“ virusai gali pažeisti pačią atsisiųstą viruso gydymo programą arba tiesiog neleisti kompiuteriui pradėti jos diegti, siųstis ir t. t. Tokiu atveju gelbėjimo diską geriausia atsiųsti ir parengti kitame, nesusirgusiame, kompiuteryje.

Kiek geriau kompiuterio įrengimą suprantantys vartotojai gali tiesiog išimti iš užkrėstojo kompiuterio kietąjį diską ir prijungę jį kaip antrą diską prie sveiko kompiuterio (tam reikalinga speciali dėžutė), atlikti viruso paiešką tokiu būdu. Tiesa, neišmanantiems geriau to nedaryti – gali ir savo diską sugadinti, ir kitą kompiuterį užkrėsti.

Jei vis dėlto viruso nepagydo jokie vaistai, užtikrintas būdas yra tiesiog suformatavus diską iš naujo įrašyti „Windows“ sistemą – turintys legalios operacinės sistemos paleidimo diskus tai gali padaryti visiškai nesudėtingai. Tiesa, tokiu atveju visi kompiuteryje išsaugoti failai, slaptažodžiai ir kiti duomenys bus ištrinti, tad svarbius prieš tai reikėtų nukopijuoti į išorinę laikmeną, o perrašius sistemą įrašyti atgal. Prieš tai, aišku, būtinai turima antivirusine programa patikrinkite, ar neįsirašote ir viruso.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.