Pamirškite 4G ryšį – pasaulį užvaldo „Wi-Fi“

Mobiliojo ryšio operatoriams nuolatos pranešant apie diegiamas 4G ryšio technologijas ir perkamas brangias stoteles, žadant vis spartesnį ir patikimesnį interneto naršymą, lengva užmiršti, kad pasaulyje jau kurį laiką egzistuoja spartus ir patikimas bevielis interneto ryšys („Wi-Fi“). Ir jis tampa vis populiaresnis.

Labai išaugo bevielio ryšio paklausa – tą lėmė planšetinių kompiuterių ir išmaniųjų telefonų pardavimai.<br>„Reuters“
Labai išaugo bevielio ryšio paklausa – tą lėmė planšetinių kompiuterių ir išmaniųjų telefonų pardavimai.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-01-01 17:30, atnaujinta 2018-03-14 01:56

JAV įsikūrusi „Wi-Fi“ prietaisų operatorė, įmonė „The Cloud“ paviešino duomenis, kad 2012 metais per didžiąsias šventes – Kūčias ir Kalėdas – prie įmonės „Wi-Fi“ stotelių prisijungė tris kartus daugiau vartotojų, nei pernai metais. Ypatingai daug žmonių naudojosi bevieliu interneto ryšiu per Kūčias, būdami kavinėse ar prekybos centruose, rašo interneto svetainė businessinsider.com. Tuo tarpu Londone nemokamo bevielio ryšio stotelės įrengtos visose metro ir autobusų stotyse, taip pat planuojama jas įdiegti ir garsiuosiuose juoduosiuose Londono taksi automobiliuose.

Tarp kitų „Wi-Fi“ stoteles diegiančių (ar ketinančių pradėti diegti artimiausiu metu) įmonių yra ir tokie vardai kaip „Microsoft“, „Virgin“ ir Didžiosios Britanijos mobiliojo ryšio operatorius „BT“.

Kas išjudino šią rinką, kuri jau keletą metų iš eilės augo palyginti kukliai? Tam yra dvi priežastys.

Visų pirma, labai išaugo bevielio ryšio paklausa – tą lėmė planšetinių kompiuterių ir išmaniųjų telefonų pardavimai. Šie prietaisai be interneto praranda pusę savo „išmanumo“, taigi dažno lankytojo klausimas užsukus į kavinę būna: „Ar čia yra bevielis ryšys?“ Žmonės taip įprato naudotis „Wi-Fi“, kad 9 iš 10 nuperkamų planšetinių kompiuterių net neturi kitokių priemonių prisijungti prie interneto. Tai verčia daryti ir kainų skirtumas – planšetinis kompiuteris su 3G ryšiu kainuoja maždaug trečdaliu ar ketvirtadaliu brangiau, o jo suteikiama interneto sparta dažniausiai nusileidžia „Wi-Fi“.

Antra priežastis yra ta, kad auganti mobiliojo ryšio operatorių konkurencijai, jie stengiasi pasiūlyti vis daugiau paslaugų savo vartotojams. Mažėjant trumpųjų tekstinių žinučių ir pokalbių populiarumui, pasiūlymas bet kada mieste prisijungti prie spartaus interneto dar gali sugundyti ne vieną klientą.

Dėl šių tendencijų ir taip su nesklandumais susiduriančiam 4G ryšio diegimui atsiranda naujų problemų. 2013 metais Didžiojoje Britanijoje 4G ryšį dauguma mobiliojo ryšio operatorių pasiūlys tik ten, kur žmonės ir taip turi spartų internetą – miestuose.

Kaimo vietovių ir užmiesčio gyventojai negalės, o miestiečiai – nenorės pasinaudoti 4G ryšiu, kai galės vietoj jo prisijungti prie nemokamų „Wi-Fi“ stotelių.

Taigi nors galima numatyti, kad 2013 metais pasaulio žiniasklaida ir įmonės daug kalbės apie 4G ryšio įsigalėjimą, greičiausiai realybė gerokai skirsis nuo kalbų ir „Wi-Fi“ stotelės išliks pagrindiniais informacijos ištroškusių vartotojų traukos objektais.

Parengė Aurimas Abišala

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.