Lietuvoje plinta kompiuterinis virusas, atjungiantis internetą ir reikalaujantis sumokėti „baudą“

Lietuvoje ėmė plisti naujas kompiuterinis virusas. Jis atjungia prisijungimą prie interneto, o vartotojui pranešama esą tai įvyko dėl jo nusikalstamos veiklos. Prisidengiant valstybinių institucijų vardu įbaugintų vartotojų prašoma sumokėti „baudą“, pervedant pinigus į nurodytą sąskaitą.

Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis

Jan 4, 2013, 7:57 AM, atnaujinta Mar 14, 2018, 12:55 AM

Apie plintantį naują virusą ketvirtadienį kompiuterių naudotojus įspėjo Ryšių reguliavimo tarnybos informacijos saugumo incidentų tyrimo padalinys CERT-LT.

„Šio tipo kenkėjiškos programinės įrangos paskirtis yra įbauginti interneto naudotojus ir įvairiais būdais paskatinti juos pervesti pinigus į piktavalių sąskaitas“, - rašome CERT-LT pranešime.

Pasak informacijos saugumo incidentų tyrimų padalinio specialistų, tokio tipo kenkėjiška programa, patekusi į pažeidžiamą kompiuterį, blokuoja naudotojo prieigą, kad naudotojas nebegalėtų toliau naudotis paskyra savo naudotojo vardu.

Kompiuterio ekrane, prisidengiant teisėsaugos institucijų, autorių teisių apsaugos organizacijų ar kitais žinomais gamintojų vardais ir institucijų pavadinimais, yra pranešama apie neva įvykdytus pažeidimus ar neteisėtas veiklas internete, dėl kurių kompiuteris užblokuotas, ir raginama susimokėti baudą, pervesti pinigus į nurodytą sąskaitą, atlikti išankstinio mokėjimo operacijas ar kitaip bandoma išvilioti pinigų už atblokavimą.

Atkreipiamas dėmesys į tai, kad teisėsaugos institucijos ir kitos valstybinės organizacijos neblokuoja interneto naudotojų kompiuterių ir neprašo sumokėti baudos tokiomis priemonėmis, kaip yra pateikiama fiktyviuose pranešimuose. Specialistai rekomenduoja jokiu būdu neskubėti mokėti „baudos“ ir kreiptis į CERT-LT.

CERT-LT rekomenduoja:

įdiegti ir nuolat atnaujinti naudojamas kompiuterio apsaugos sistemas;

įdiegti naujausius operacinės sistemos ir naudojamų programų atnaujinimus;

nespausti įtartinų ar neaiškių nuorodų, gautų su elektroniniais laiškais ar rastų įtartino turinio tinklalapiuose;

išjungti nereikalingus naršyklės įskiepius (plugins), kurie gali būti lengviau pažeidžiami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.