„CES 2013“ naujovės fotografijos mėgėjams

Antradienį Las Vegase prasidėjusi didžiausia vartotojams skirtos elektroninės įrangos paroda jau pateikė tiek naujovių, kad sunku net pasirinkti, nuo ko pradėti jas pristatyti.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 9, 2013, 7:57 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 10:51 PM

Jau akivaizdu, kad šiais metais toliau didėja nešiojamų įrenginių ekranai ir vis daugiau randama būdų, kaip interneto ryšį pritaikyti sveikatos apsaugai, didėja televizorių raiška ir vis mažėjančių žaidimų kompiuterių galia. Visą tai pamėginsime nušviesti per artimiausias tris dienas, o pradėti norisi nuo klasikos.

To, kas, atrodo, buvo ištobulinta dar XX a. pradžioje – fotografijos. Taigi, ką CES dalyvaujančios kompanijos sugebėjo patobulinti šioje srityje?

Samsung NX300“ – išmanusis fotoaparatas, fotografuojantis trimatį vaizdą

„Samsung“, jau anksčiau pasiūliusi mums keistą išmaniojo telefono ir fotoaparato hibridą „Galaxy Camera“, toliau tobulina išmaniųjų fotoaparatų seriją.

Naujausias NX serijos sisteminio fotoaparato modelis NX300 turi 45 mm F1.8 2D/3D objektyvą. Tai pirmasis objektyvas buitiniam fotoaparatui, kuriuo galima kurti trimates nuotraukas ir 3D „Full HD“ 1080p raiškos vaizdo įrašus. Be to, NX300 aprūpintas nauju 20,3 mln. vaizdo elementų APS-C CMOS vaizdo jutikliu.

Hibridinė automatinio fokusavimo sistema (AF), 1/6000 s užrakto greitis bei 8,6 kadrų per sekundę serijinio fotografavimo režimas, anot kompanijos, padeda gauti puikios kokybės nuotraukas, nepriklausomai nuo aplinkos sąlygų. Įrengus „Samsung DRIMe IV“ vaizdo procesorių, padidėjo fotografavimo greitis ir kokybė, spalvos atkuriamos tiksliau, geriau slopinami trukdžiai.

„Samsung NX300“ turi ryškų AMOLED ekraną su hibridine valdymo sistema – lietimo ir 5 krypčių rankine. 8,4 cm įstrižainės ekranas sukiojamas, tad fotografuoti ir vaizdą matyti galima aparatą pakreipus bet kokiu kampu. Sako, Lietuvoje šį fotoaparatą bus galima įsigyti nuo balandžio mėnesio.

Lieknasis „Panasonic LUMIX XS1“

Šio fotoaparato korpuso storis siekia vos 14 mm, o tai jau kvepia „fotoanoreksija“. Tačiau į „manekenės figūrą“ kompanijai pavyko įgrūsti 16,1 mln. vaizdo taškų jutiklį, kuris užtikrina pakankamai gerą kokybę kasdieniam fotografavimui.   

Pradedantieji fotografai gali pasitelkti platų „LUMIX XS1“ kūrybiškų fotografijos nustatymų sąrašą, kuriame yra ir „Creative Control“ režimas, leidžiantis fotografuojant taikyti 13 skirtingų vaizdo filtrų. O tokie šių filtrų pasirinkimai, kaip „Retro“, „Pop“ ir „Miniature“, padės kiekvienai nuotraukai suteikti netikėtų akcentų.

Žodžiu, tai kokybiškesnis išmaniojo telefono kameros variantas, su įdiegtomis privalomomis išmaniomis funkcijomis.

Be šio, „Panasonic“ pristatė ir fotoaparatą keliautojams „LUMIX FT5“, kuris panyra į vandenį iki 12 m gylio, gali būti numestas iš 2 m aukščio ir atlaiko 100 kg slėgį. „LUMIX TZ40“ – pažangiausias daugiafunkcinis „Panasonic“ fotoaparatas. „Wi-Fi“ ir NFC ryšio funkcijos norint dalintis nuotraukomis, 18,1 mln. taškų raiškos MOS vaizdo jutiklis, „Full HD“ filmavimas ir t. t.  

Sony Cyber-Shot WX200“ – ne tik gražesniems portretams

Serijos „WX“ flagmanas „WX200“ – tai plonas ir stilingas fotoaparatas, turintis 18,2 mln. taškų „Exmor R CMOS“ vaizdo jutiklį, „Sony G Lens“ objektyvą su 10 kartų optiniu priartinimu ir 4 kartus veiksmingesnę optinio stabilizavimo funkciją „Optical SteadyShot“.

Įdiegtas automatinis nustatymų parinkimo režimas „Superior Auto“ atpažįsta dar platesnį įvairių fotoscenų ir aplinkų spektrą, net esant itin žemam apšvietimo lygiui.

Belaidis interneto ryšys „Wi-Fi“ leidžia persiųsti nuotraukas tiesiai į išmanųjį telefoną ar planšetinį kompiuterį ir naudojantis specialia programėle „PlayMemories Mobile“ pasidalinti nuotraukomis socialiniuose tinkluose. Įdomu funkcija, leidžianti per „Wi-Fi“ ryšį valdyti fotoaparatą išmaniuoju telefonu. Per atstumą galima nustatyti tokias funkcijas, kaip vaizdo įrašymas, priartinimas, blykstė, laikmatis, nuotraukų peržiūra. Taigi, galima patogiai fotografuoti ir save su kompanija.

Viena iš „Cyber-shot“ fotoaparatų inovacijų – funkcija „Beauty Effect“, padeda atskleisti gražiausias portretinės fotografijos ypatybes. Fotoaparatas sumaniai patobulina veidus pašalindamas odos paraudimus ir nedideles raukšles. Ši funkcija taip pat gali padidinti primerktas akis, pabalinti dantis ar sumažinti kaktos blizgesį.

„Advanced Flash“ funkcija padidina fotoaparato jautrumą šviesai, todėl toliau esantys objektai tampa ryškesni. Taip išplėtus fotoaparato blykstės veikimo nuotolį galima gauti kokybiškesnes nuotraukas fotografuojant vakarėliuose, patalpų viduje ar prietemoje.

„Canon PowerShot N“ – kai kas stipriai kitaip

„Canon“ inžinieriai gerokai pasuko galvas, kaip parodai Las Vegase pateikti kažką originalaus. Kompanija teigia, kad jų sukurtas praktiškai kvadratinis fotoaparačiukas, kurio ilgis - 7,9 cm, aukštis - 6 cm, o plotis – 3 cm, pakankamai miniatiūrinis, kad jį būtų galima nešiotis pasikabinus ant kaklo. Akivaizdu, kad jis ir nėra skirtas profesionaliems fotografams.

Tačiau 8 kartų optinį priartinimą turintis 28-224 f/3 objektyvas ir 12 megapikselių matrica tiks daugeliui mėgėjų. Fotoaparate neįrengta blykstė, tačiau tai kompensuoja ISO 6400 siekiantis jautrumas. 2,8 colio įstrižainės ekranas gali atsiversti 90 laipsnių kampu, o išmani aplinkos atpažinimo funkcija pati nustato, kurią iš 58 numatytų fotografavimo aplinkų pasirinkti konkrečiu atveju.

Fotoaparate įrengtas „Wi-Fi“ ryšys leidžia persiųsti nuotraukas į bet kokį „Android“ įrenginį ar tiesiai į socialinį tinklą. Apie 300 dolerių JAV kainuosiančio gražaus, nors ir kiek nepatogaus fotoaparatuko baterija kraunama per USB jungtį.

„Polaroid iM1836“ – išmanusis „Android“ fotoaparatas su keičiamais objektyvais

Informacija apie kompanijos kuriamą išmaniąją kamerą su „Android“ operacine sistema ir keičiamu objektyvu internete pasirodė jau prieš mėnesį. „Polaroid“ patvirtino, kad tokią sukūrė ir visas detales atskleis parodoje „CES 2013“. Ką gi – atskleidė. 

„Polaroid iM1836“ turi įmontuotą 18 MP jutiklį, „Wi-Fi“ ir „Bluetooth“ bevieles jungtis, joje sukasi „Android 4.1 Jelly Bean“ operacinė sistema. Apie 400 dolerių kainuosiantis fotoaparatas iškart komplektuojamas 10-30 mm objektyvu, tačiau panaudojus adapterį jam tiks visi 4:3 objektyvai.

Kol kas daugiau informacijos nėra, tad neaišku, kur ieškoti kiaulystės – šiaip ar taip, o šis fotoaparatas dabar atrodo gerokai per pigus.

„Sigma DP3 Merrill“ – trijų sluoksnių jutiklis ir teleobjektyvas

Šiais metais pristatytas trečiasis DP serijos kompanijos fotoaparatas nuo vyresnių brolių skiriasi iš esmės tik objektyvu. DP1 turėjo plačiakampį 19 mm objektyvą (atitikusį 28 mm), DP2 – standartinį 30 mm (atitikusį 41 mm), o šis aprūpintas 75 mm (atitinkančiu 50 mm)  f/2.8 objektyvu su APS-C jutikliu. Žodžiu, „Sigma“ pasirinko gaminti ne fotoaparatą keičiamais objektyvais, o keičiamus fotoaparatus skirtingais objektyvais. Konkurentai gali raukytis, sakydami, kad tai švaistūniška. Tačiau ar tikrai?

Pirmiausia, „Sigma“ nuo seno garsėjo, kaip puikios optikos gamintoja, tad šio nelabai išvaizdaus fotoaparato objektyvas tikrai puikus. Tačiau svarbiausia fotoaparato dalis – tobulas 15,3 megapikselių „Foevon X3“ jutiklis. Atrodo neįspūdinga? O tas faktas, kad tai viso kadro ir trijų sluoksnių jutiklis, kurio kiekvieno sluoksnio raiška yra 15,3 megapikselių, tad iš viso – 46 MP?

Taip, viso kadro jutikliais aprūpintų fotoaparatų rinkoje jau yra – „Leica X2“, „Fujifilm X100“, „Sony RX-1“ – tačiau tik „Sigmos“ jutiklis turi po atskirą sluoksnį kiekvienai fiksuojamai spalvai. Dėl to šiam fotoaparatui nereikalingas filtras, kuris būtinas naudojantiems „Bayer“ jutiklius, tad nuotraukos gaunamos kontrastingesnės, objektyvas praleidžia daugiau šviesos.

Aišku, yra ir savų trūkumų – fotoaparatu naudotis sudėtingiau nei daugeliu kitų, failams konvertuoti būtina „Sigma“ programa, spalvos kartais gaunamos per ryškios. Užtat viską sureguliavus kadro kokybė puiki, o fotografuojant nespalvotai trys jutiklio sluoksniai leidžia puikiai parinkti pilkus atspalvius. Fotoaparato kaina kol kas neskelbiama.

Ir dar šis tas

„Olympus“ šūkis parodoje – tvirtumas ir artinimas. Kompanija pristatė šešias „muilines“. Trys „Stylus TG“ serijos atsparios vandeniui ir smūgiams, o trys „Stylus SH“ ir SZ pasižymi dideliu optiniu vaizdo priartinimu.

Nikon pristatė du nebrangius sisteminius fotoaparatus mėgėjams keičiamais objektyvais. Ligi tol gaminti jų modeliai kainavo kur kas brangiau negu analogiškai sukomplektuoti konkurentų, tačiau naujieji „Nikon 1 J3“ ir „Nikon 1 S1“ gerokai pigesni, tad gali būti patrauklesni pirkėjams.

Fujifilm X100“ ir „X20“ modeliai iškart traukia akį savo prieškariniu retro stiliaus dizainu. Tiesa, viduje jokio prieškario nelikę. APS-C tipo 16.3 MP „X100S“ jutiklis yra naujos kartos, vadinamos „X-Trans CMOS II“. Kompanija teigia, kad 30 proc. sumažino trukdžių lygį. Be to, „X100“ aprūpintas dvigubu, optiniu ir elektroniniu, vaizdo ieškikliu. Žodžiu, puikūs ir gražūs fotoaparatai, kiek lėtoku automatiniu fokusavimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.