Robotas-vaikas – įkūnytas siaubo filmas ar ateities pranašas? (video)

Kas atsimena tą liūdną 2001 m. filmą „Dirbtinis intelektas“ - apie berniuką-robotą, troškusį tapti žmogumi ir pelnyti mamos meilę? Atrodo, visa tai nenumaldomai virsta realybe. Nors Kalifornijos universiteto San Diege laboratorijose sukurtas robotas kol kas gilių minčių nemintija, tačiau žvelgiant į puikiai vaiko išraiškas imituojantį jo veidą, sumontuotą ant kūno, pasiskolinto iš "Terminatoriaus", nemalonūs šiurpuliukai stuburu nubėga.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 14, 2013, 8:01 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:41 PM

Pirmą kartą Diego-san (toks „vaikelio“ vardas) buvo pristatytas 2010 m., tačiau nuo to laiko jis gerokai patobulėjo ir dabar jau turi tokį išraiškingą veidą, kad galėtų vaidinti filmuose. Roboto, sukurto tam, kad būtų galima geriau išstudijuoti vaiko aplinkos pažinimo vystymąsi (taip taip, visi išprotėję mokslininkai turi sugalvoję gerų pasiteisinimų), akyse įmontuotos vaizdo kameros, kuriomis robotas stebi jį supančių žmonių elgesį ir iš jų mokosi. Vien veido išraiškas valdo 27 judančios dalys, todėl Diego-san gali pakartoti visą emocinių išraiškų gamą.

Lieka nuspręsti – ar mus džiugina toks inžinerijos laimėjimas, ar siaubą kelia ateitis, kurioje tokie laimėjimai bus įdiegiami praktiškai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.