Išmanioji striukė, masažuojanti liemenė ir grotuvas R. Meilutytei

Galbūt „CES 2013“ parodoje dėmesio centre atsidūrė televizoriai, išmanieji telefonai, lankstūs ekranai, ketvirtos kartos „Intel“ ir aštuonių branduolių mobilieji procesoriai, tačiau eiliniam piliečiui tai atrodo tolima ir brangu. Kur kas arčiau kūno savi marškiniai. Beje, apie marškinius – drabužių ir aksesuarų parodoje irgi pakako. Ką bendro su elektronika turi striukė? Na, pavyzdžiui, ji gali įkrauti jūsų telefoną, garsiai groti muziką, turėti pakankamai talpias kišenes vis augantiems ekranams susidėti. Plaukiko ausų kamštukai gali groti muziką po vandeniu. O kas atsisakytų muzikinio masažo?

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 15, 2013, 9:08 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 8:06 PM

Tec Jacket 2.0“ – aukštųjų technologijų striukė

Kompanija „SCOTTeVEST“ seniai garsėja įvairiems technologiniams įrenginiams pritaikytais drabužiais. Parodoje šios kompanijos pristatytas išmaniosios striukės prototipas tik dar kartą tai patvirtina. Tiesa, šį kartą puse namų elektronikos galinčių sutalpinti kišenių gausa neapsiribota.

Taigi, pažiūrėkime, ko čia pridėta. „TEC Jacket 2.0“ apykaklėje įmontuota stereogarsiakalbių sistema ir pora triukšmą slopinančių mikrofonų – telefonu galėsite kalbėtis net sliuogdami į uolą, o troleibuse bendrakeleiviai ims įtarinėti, kad ginčijatės su savimi dviem balsais.

Vidinėje gobtuvo pusėje įmontuotas ekranas – kilstelėję akis iškart galėsite stebėti, ką jis berodytų. Krūtinės lygyje įstatyta vaizdo kamera, galinti viską tiesiogiai transliuoti mobiliuoju internetu – tam čia įrengta LTE jungtis, o ant nugaros – antenos.

Viršutinėje nugaros dalyje – dvi saulės baterijos, kurios krauna striukės apačioje įsiūtą lanksčią akumuliatorių juostą. Jei Saulės nėra – nieko tokio. Speciali jungtis leidžia magnetine indukcija akumuliatorius krauti ir prisijungus prie namų tinklo ir pasitelkus kinetinės energijos šaltinį.

Kišenių, aišku, irgi pakanka. Speciali neperšlampama kišenė „iPad“, kelios kišenėlės pieštukams ir elektroniniams rašikliams, kišenė, galinti įkrauti jūsų telefoną (striukės kūrėjai įsitikinę, kad netrukus visi telefonai bus įkraunami be laidų), kišenė akiniams nuo saulės arba „Google“ akiniams ir netgi kišenė vandens buteliukui. Tiems, kam ir to nepakanka, bei tiems, kuriuos kankina paranoja, į striukę įsiūta speciali radijo dažnių identifikavimą (RFID) blokuojanti kišenė – kad niekas negalėtų sekti jūsų pagal unikalų kišenėje laikomo įrenginio kodą. 

Galiausiai rankogalyje įmontuotas lankstus elektroninio rašalo ekranas, kuris rodo baterijų įkrovimo lygį, ryšio stiprumą, aplinkos temperatūrą ir GPS koordinates. Šalia įmontuotas šildymo temperatūros reguliatorius. Ai, tiesa, striukė šildoma elektra.

Kainos kol kas niekas neskelbia – juk tai tik prototipas, o reklamose kompanija nuolat užsimena apie 2015 metus. Džiugu – juk tuomet ir Lietuva jau bus turtinga, taigi įsigyti tokias galės kiekvienas gatvių valytojas!

„iMusic BodyRhythm“ masažuojanti liemenė

Parodoje pristatyta šiatsu masažą daranti muzikinė liemenė kol kas tikrai negaminama. Išties, tai tik projektas, kuriam kūrėjai visai neseniai pradėjo ieškoti lėšų visuomeninio finansavimo svetainėje „Kickstarter“. Taigi, jei iki skirto termino pabaigos nesurinks reikiamų 50 tūkst. dolerių, liemenė gali niekada netapti gaminiu. Tačiau pavyzdys į parodą atvežtas, ir visi norintieji galėjo jį išmėginti.

Kaip galima spėti iš pavadinimo, liemenė veikia su „iPhone“. Taigi, įsidiegi telefone specialią programėlę, joje paleidi mėgstamą dainą ir užsivilkęs liemenę džiaugiesi tavo pečius maigančiais galingais pirštais. Šiaip ar taip, o šiatsu juk ir yra japoniškas masažas pirštais bei delnu.

Deja, kaip rašo liemenę išbandę engadget.com žurnalistai, pirmojo modelio veikimas toli gražu nėra tobulas. Gal programėlė prastai atpažįsta dainos ritmą, gal liemenės įranga nespėja, tačiau masažas vyksta sau, o muzika groja sau. Masažo poveikis labai silpnas, kol nenustatai aukščiausio lygio, o parinkus pastarąjį pasijunti ne masažuojamas, bet mušamas.

Žodžiu, idėja gal nebloga, tačiau kol neištobulės, geriau vaikščioti į masažo saloną. Arba nusipirkti masažuojantį užklotą automobilio sėdynei – veikia irgi prastai, tačiau bent jau nesukelia nepagrįstų vilčių.

Muzikiniai „Sony“ ausų kamštukai plaukikams

Suprantu, kad tai niekaip nedera prie „CES 2013“ pristatytų drabužių, tačiau daiktas vis tik naudojamas, plaukikui tai trečdalis aprangos (be akinių ir maudymosi kostiumėlio), o svarbiausia – antraštėje gražiai skamba.

Taigi, pristatę fotoaparatų, išmaniųjų telefonų bei televizorių naujoves, „Sony“ kompanijos inžinieriai neužmiršo ir tokios atgyvenos, kaip MP3 grotuvas. Tiesa, kadangi šiais laikais šį įrenginį praktiškai jau „nužudė“ mobilieji telefonai, teko pasukti galvą, kad naujovė netaptų atgyvena nė nepasiekusi pirkėjo. Sutikite – jūroje, upėje ir baseine mobilieji telefonai kol kas gali nebent paskęsti. Štai jums ir rinka!  

Naujasis vandeniui atsparus „Sony Walkman NWZ-W273“ iš pirmo žvilgsnio primena kiek didokus plaukiko ausų kamštelius. Taip ir yra, tik juose įmontuotos ir ausinės, ir pats 4 GB talpos grotuvas. Visi apie 170 litų kainuosiančio grotuvo valdymo mygtukai sumontuoti ausų kamštukų apatinėje dalyje. Sukurtas specialiai sportininkams, bėgikams ir plaukikams, jis nebijo prakaito upių, be to, puikiai groja net po vandeniu. Aštuonių valandų muzikos sportininkui turėtų pakakti, be to, pakanka 3 min. krovimo, kad grotuvas veiktų valandą.

Žodžiu, treniruotis plaukikai nuo šiol galės girdėdami galingą ritmą, tad laukiame naujų greičio rekordų baseinuose. Beje, Europos parduotuvėse grotuvas turėtų pasirodyti jau vasario mėnesį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.