Pirkėjų vangumas verčia „Apple“ mažinti „iPhone 5“ dalių užsakymus

Tiek metų išmaniųjų telefonų rinkoje karaliavusio „iPhone“ vienvaldystės dienos pasibaigė. Kaip praneša „The Wall Street Journal“, spaudžiama vis augančio „Android“ sistemos populiarumo ir itin spartaus „Samsung“ kilimo, „Apple“ buvo priversta pakoreguoti savo pardavimo planus.

Tik paaiškėjus, kad „Apple“ gamins mažiau telefonų, kompanijos akcijos krito iki praėjusių metų vasario vidurio. Tikimės, kad netrukus paaiškės, kad taip vyksta, nes jau parengtas kitas, dar geresnis telefonas.<br>Reuters
Tik paaiškėjus, kad „Apple“ gamins mažiau telefonų, kompanijos akcijos krito iki praėjusių metų vasario vidurio. Tikimės, kad netrukus paaiškės, kad taip vyksta, nes jau parengtas kitas, dar geresnis telefonas.<br>Reuters
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-01-17 14:02, atnaujinta 2018-03-13 18:46

Ketinusi parduoti 65 mln. „iPhone 5“, dabar kompanija planą sumažino per pusę ir šį mėnesį iš savo tiekėjų užsakė perpus mažiau dalių.

Pridėkime vis aršesnę žmogaus teisių gynėjų kovą prieš darbuotojų išnaudojimą „Apple“ gamyklose Kinijoje ir tai, kad „Samsung“, pirmą kartą per 14 metų aplenkusi „Nokia“, tapo didžiausiu pasaulyje telefonų gamintoju, ir „Apple“ perspektyvos nebeatrodo tokios baltos, kaip „iPad“ ausinės.

Pirmasis nerimą keliantis pranešimas pasklido prieš savaitę, kai Japonijos leidinys „Nikkei“ pranešė, kad „Apple“ iš tiekėjo – „Sharp“ bei „LG Display Co.“ užsakė perpus mažiau „iPhone 5“ „Retina“ ekranų, negu buvo numatyta. Vėliau paaiškėjo, kad perpus sumažinti ir kitų dalių, kurias tiekia „Seiko Epson“, „Murata Mfg. Co.“ bei „TGK Co.“, užsakymai. Taigi, svajonė apie 65 mln. atrodo laidojama.  

Tuo tarpu „Samsung“ triumfuoja – jau lapkričio mėnesį šios kompanijos telefonus naudojo 26,9 proc. amerikiečių, o „Nokia“ jai užleido ir „neišmanių“ telefonų rinkos lyderės pozicijas.

Specialistai jau svarsto, kiek laiko „Apple“ dar veš „iPhone“ traukinukas – šiaip ar taip, o kompanijos įrenginių įvairovė, sakytume, itin nedidelė – vienas gaminys vienam rinkos segmentui.

Tuo tarpu „Samsung“ gamina išmaniuosius „Android“ telefonus, atitinkančius įvairiausias pajamas turinčių ir įvairiausiuose regionuose gyvenančių žmonių poreikius. Net viltį teikusios kalbos apie pigesnį „iPhone“ kol kas sulaukia tik paneigimų.

Beje, „Apple“ priešininkai kol kas gali neskubėti trinti rankų – Japonijoje „iPhone“ populiarumas tik auga. Praėjusią savaitę pasidavė „Docomo“ - paskutinis šalies mobiliojo ryšio tiekėjas, iki tol užsispyrusiai nenorėjęs savo klientams teikti „iPhone“. Per 2012 m. 40 tūkst. klientų praradusios kompanijos vadovas Katoru Kato pranešė, kad „Docomo“ nuo šiol siūlys ir „iPhone“. Taigi, „Blackberry“ likimas vienam inovatyviausių ir patraukliausių pasaulio telefonų tikrai dar negresia.

Užtai gresia visuotinis pasmerkimas - kaip kokiam kruvinam diktatoriui. Kovotojų už žmogaus teises grupė „Studentai ir dėstytojai prieš korporacijų savivalę“ penktadienį išplatino pranešimą, kad „Foxconn“ gamykloje, kuri yra viena pagrindinių „Apple“ tiekėjų, sausio 10 d. vyko darbininkų streikas.

Streikuotojai reikalavo didesnių atlyginimų ir nežeminančių darbo sąlygų. Kitą dieną per 1000 darbininkų išėjo į Fengchengo miesto (Kinija) gatves ir užblokavo pagrindinį kelią. “

Apie panašų streiką gamykloje ši organizacija pranešė ir spalį, tačiau „Foxconn“ vadovybė atrėžė, kad tai buvo „maži nesutarimai su darbininkais“, o ne atviras streikas.

Keistas sutapimas – juk spalį gamykla vos spėjo vykdyti „Apple“ užsakymus, todėl buvo įvesta reikli kokybės kontrolė, negailestingai prižiūrėjusi, kad pervargę darbininkai nedarytų klaidų. Taigi, spalį streikuota, nes darbo per daug. Dabar - darbo per mažai, tad streikuota, nes trūksta pinigų. „Apple“ akcijos irgi tai išduoda – sausio 15 d. jos pasiekė žemiausią lygį per pusę metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.