Kaip išsirinkti duomenų saugyklą debesyse

Debesų kompiuterija jau tampa ne tik užkietėjusių programuotojų žargonu, o kasdiene paslauga kiekvienam, besinaudojančiam kompiuteriu. „Google Drive“, „Dropbox“, „SugarSync“, „Insync“, „Cubby“, „iCloud“, „SkyDrive', „Box“, „Syncplicity“ – duomenų saugyklų debesyse sąrašą galima tęsti ilgai. Kaip išsirinkti tinkamą?

Duomenų saugyklų paslaugos debesyse tampa vis populiaresnės.<br>123rf
Duomenų saugyklų paslaugos debesyse tampa vis populiaresnės.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Ramūnas Blavaščiūnas

Jan 19, 2013, 10:28 AM, atnaujinta Mar 13, 2018, 5:07 PM

Vieni paslaugų teikėjai naudoja savo kompiuterius ir duomenų saugyklas, kiti nuomojasi iš tokią paslaugą tiekiančių bendrovių.

Vienų paslaugų sąrašas gana trumpas, kitos leidžia ne tik naudotis duomenų saugykla, bet ir teikia programinės įrangos debesyse paslaugas.

Programas debesyse - tokias, kurių nereikia įdiegti į kompiuterį, siūlo „Google“ („Google Docs“ arba „Googel Drive“), bei „Microsoft“ su jų sukurtu „SkyDrive“, tačiau jos nėra vienintelės tokią paslaugą siūlančios.

Kokią ar kokias paslaugas pasirinkti priklauso nuo kiekvieno individualių poreikių bei kompiuterio naudojimo įpročių. Jei turite išmanųjį telefoną - tada verta atsižvelgti į tai, kurie paslaugų tiekėjai turi jiems tinkančią programėlę.

Tikriausiai nėra vienos idealios paslaugos, kuri tenkintų kiekvieną, tačiau naudojantis keliomis paslaugomis, galite patenkinti visus dokumentų saugojimo debesyse poreikius.

Jeigu dirbate su dokumentais, kuriuos pasiekti ir juos keisti reikia keliems žmonėms vienu metu, rinkitės tą galimybę suteikiančią paslaugą.

Jei norite dalintis aplankais ir norite saugoti daug failų debesyse – rinkitės paslaugą, kuri suteikia pakankamai virtualios erdvės failams ar jų atsarginėms kopijoms.

Neverta įdiegti visų paslaugų, jeigu manote, kad tokiu būdu turėsite daug virtualios vietos debesyse.

Ilgainiui tai įneš sumaišties, nes nebeprisiminsite kuriuos aplankus su kuriuo debesimi sinchronizuojate, kuris failas kuriame debesyje išsaugotas.

Vietoje to, kad tai taptų patogiu ir naudingu įrankiu, duomenų saugyklos debesyse taps galvosūkiu kiekvieną kartą, kai norėsite, surasti reikiamą failą ar ištrinti aplanką, kuriuo pasidalinote su draugu ir jis jums nebereikalingas.

Trumpai apžvelgsime tik kelias, paprasto vartotojo kasdieninius poreikius galinčias patenkinti nemokamas internetinių debesų paslaugas ir palyginsime pagrindines jų savybes.

„Google Drive“

Nors „Google Drive“ tėra paprasčiausia, jau kurį laiką pažįstama „Google Docs“ programa, papildyta duomenų sinchronizacijos funkcija, tačiau yra kelios priežastys dėl kurių ji verta dėmesio.

„Google Drive“ atpažįsta apie 30 failų formatų ir gali atidaryti juos tiesiog naršyklėje net jei neturite įdiegę savo kompiuteryje tinkamos programos.

Be to, programa sukuria mažesnę failo peržiūrai skirtą versiją, kuri leidžia greitai peržiūrėti paveiksliuką tiesiai naršyklėje.

Visgi didelius failus nėra labai protinga saugoti „Google Drive“ be rimtesnės priežasties, nes jie gali užimti visą nemokamai skirtą vietą.

„Dropbox“

Tai bene populiariausia paslauga. Jos populiarumo priežastimi, greičiausiai, tapo vieša aplikacijų programavimo sąsaja (APS), todėl programuotojai tiesiai iš savo programų gali leisti saugoti failus „Dropbox“ saugykloje ir daugelis jų tai daro.

Nors nemokamai suteikiama tik 2 GB duomenų (to visiškai užtenka vidutiniam vartotojui), tačiau „Dropbox“ turi skatinimo sistemą.

Pakvietę kitą asmenį naudotis „Dropbox“ papildomai gauna 500 MB. Jei „Dropbox“ nustatymuose nurodysite, kad norite šioje talpykloje saugoti ir nuotraukas - gausite papildomai 3 GB vietos nemokamai.

Tokiu būdu, įdėjus šiek tiek darbo galima susikurti per 20 GB - o tiek nemokamai nesiūlo nė viena kita kompanija.

„Dropbox“, kaip ir daugelis tokių paslaugų tiekėjų, neleidžia sinchronizuoti duomenų iš kelių skirtingų diskų ar vietų kompiuteryje. Tačiau tai padaryti gali „Apple OS X“ ir „Linux“ vartotojai, pasinaudoję komanda Soft link.

Viena iš neseniai papildytų „Dropbox“ galimybių leidžia pasirinkti, kuriuos aplankus sinchronizuoti

„iCloud“

„iCloud“ gerai pažįstama ir, greičiausiai, labiausiai naudinga tiems, kas turi „iPhone“, „iPod Touch“, „iPad“ ar „Mac“ kompiuterį.

Kiekvienam „iCloud“ vartotojui nemokamai suteikiama 5 GB vietos. Tiems, kas naudojosi „Apple mobile.me“ mokama paslauga „Apple“ papildomai suteikė dar 20 GB.

„SkyDrive“

„SkyDrive“ - tai „Microsoft“ korporacijos sprendimas suteikiantis 7 GB nemokamos vietos saugoti dokumentus debesyse.

Jis panašus į „Apple iCloud“ tik „Microsoft“ produktams taip pat, kaip ir „Google Docs“, leidžia kurti ir tvarkyti dokumentus („Word“, „Excel“, „Power Point“ ir „OneNote“) tiesiai naršyklėje.

„Box“

Tai tikriausiai antroji po „Dropbox“, labiausiai integruota paslauga, nes jos aplikacijų programavimo sąsaja (APS) yra populiari ir naudojama keliose programose, tokiose, kaip „QuickOffice“.

„Box“ labai paprasta “prisijaukinti” prie savo kasdieninių darbo kompiuteriu įpročių, tačiau sinchronizavimo aplikacija nemokama tik verslo klientams. Taip pat nemokama „Box“ versija neleidžia nei slaptažodžiu apsaugoti bendrinamų failų, nei grįžti prie ankstesnės failo versijos.

„SugarSync“

„SugarSync“ tai ko gero geriausiai žinoma „Dropbox“ alternatyva. „SugarSync“ galima rasti net iš anksto įdiegtą kai kuriuose, naujuose „Lenovo“ kompiuteriuose ir išmaniuose telefonuose.

Viena iš išskirtinių „SugarSync“ funkcijų yra ta, kad leidžia vartotojui nurodyti, su kokiais įrenginiais kokius kompiuteryje esančius aplankus sinchronizuoti. Tiesa, prie gero dizaino pripratusiems „Apple“ įrenginių vartotojams šios paslaugos dizainas gali nepatikti, nes jis išties ganėtinai prastas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.