„Firefox OS“ – gimsta naujas konkurentas „Android“

Išmaniųjų telefonų operacinės sistemos pasaulyje kaunasi aršiau negu boksininkai ringe. „Android“ atakuoja „iOS“, „Windows Phone 8“ nepasiduoda, „Symbian“  jau nokaute, o nualpusios „Bada“ niekas negaivina. Lyg to dar būtų maža, „Ubuntu OS“ į telefonus perkelia „Linux“, o „Mozilla“ į ringą paleidžia naują žaidėją – „Firefox OS“.

Labai „moziliškos“ spalvos oranžinis telefonas greičiausiai taps visokio plauko programišių žaisliuku – pažadai apie „labai atvirą platformą“ iškankintiems nuolatinių saugumo spragų eiliniams vartotojams gali nebūti tokie jau patrauklūs.
Labai „moziliškos“ spalvos oranžinis telefonas greičiausiai taps visokio plauko programišių žaisliuku – pažadai apie „labai atvirą platformą“ iškankintiems nuolatinių saugumo spragų eiliniams vartotojams gali nebūti tokie jau patrauklūs.
Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 22, 2013, 6:16 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 11:45 AM

Jau prieš metus pristačiusi idėją kurti vien atviru kodu pagrįstą operacinę sistemą, kuri keltų minimalius reikalavimus telefono įrangai, taupytų bateriją ir būtų visiškai atvira, kompanija jau pristatė du telefonus, kurie veikia „Firefox OS“ pagrindu. Tiesa, kol kas telefonai „Keon“ ir „Peak“ parduodami tik programinės įrangos kūrėjams, tačiau tai jau įrodymas, kad nauja operacinė sistema gimė.

Kūrėjams pasiūlyti labai standartinės formos ir visiškai neįspūdingų charakteristikų telefonai, surinkti Ispanijos gamintojo „Geeksphone“.

„Keon“ aprūpintas 1 GHz vieno branduolio Snapdragon S1 procesoriumi, 512 RAM ir 4 GB vidinės atminties, turi 3,5 colių įstrižainės ekraną ir 3 MP vaizdo kamerą. „Peak“ skiraisi tuo, kad turi dviejų branduolių 1,2 GHz „Snapdragon S4“ procesorių, 8 GB vidinės atminties ir dvi vaizdo kameras, kurių viena yra 8 MP.

Tai tik programų kūrėjams skirti įrenginiai, tačiau vis tiek atrodo skurdokai. Tačiau operacinė sistema ir reklamose pristatoma taip, kad sklandžiai veiks pigiuose telefonuose, tad galime spėti, jog daugiau ir nereikia.

Daugiau jokių duomenų telefonus kūrėjams pristatančioje svetainėje nėra – nežinoma nei jų kaina, nei pardavimo sąlygos. O ir pačios „Firefox OS“ kol kas niekas neregėjo.

„Mozilla“ paskelbė, kad sausio 26 d. programų kūrėjai su nauja operacine sistema bus supažindinti renginyje „Firefox OS App Days“, kuris vienu metu vyks 20 pasaulio šalių. Lietuvos tarp jų nėra, tačiau susidomėję gali vykti į Varšuvą (Lenkija), kur pristatymas vyks 26 d. nuo 8:30 ryto iki 8:00 vakaro. Daugiau – čia.

Kita naujokė – „CES 2013“ pristatyta „Ubuntu OS“,  greičiau yra ne savarankiška operacinė sistema, o į „Android“ sistemos telefonus įkelta ir pilnai veikianti „Linux“.

Išnaudodama kelių branduolių procesorių galią „Ubuntu“ telefoną paverčia pilnai veikiančiu „Linux“ kompiuteriu. Tikimasi, kad pirmieji telefonai su įdiegta „Ubuntu OS“ Vakarų Europoje pasirodys 2013-ųjų pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.