Nauja „BlackBerry“ platforma ir telefonai. Ar Alicia Keys išgelbės skęstantįjį?

Pagaliau. Po ilgų pažadų, užuominų ir tylos sausio 30 d. kompanija, kurį anksčiau buvo vadinama RIM, oficialiai pristatė ilgai lauktą naują savo operacinę sistemą „BlackBerry 10“.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Jan 31, 2013, 1:03 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 9:26 PM

Ta pačia proga dar prieš trejus metus buvusi tarp mobiliųjų telefonų rinkos lyderių, o šiuo metu labiau perlūžusį „Titaniką“ primenanti kompanija paskelbė apie reikšmingą atsinaujinimą – nuo šiol ji vadinsis tiesiog „BlackBerry“, o naująja kompanijos globalia kūrybos direktore tapo dainininkė Alicia Keys.

Kartu su operacine sistema pristatyti ir du nauji telefonai – Z10 vien liečiamu ekranu ir vis dar aprūpintas „firmine“ kompanijos klaviatūra Q10. Pirmasis „BlackBerry“ pažadas – niekas naujoje sistemoje nepasiges programėlių ar turinio.

„Mes perkūrėme šią kompaniją ir norėjome, kad tai atsispindėtų jos pavadinime“, – naują savo įmonės vardą pristatė jos vadovas Thorstenas Heinsas.

Kuo kovoje su konkurentais gali padėti raidžių RIM atsikratymas? Kita vertus, vis tiek jau seniai niekas šios kompanijos kitaip negu „Blackberry“ ir nevadino. Na, o kai į keistas globalios kūrybos direktorės pareigas tokia kompanija priima soul muzikos žvaigždę, tai jau kvepia desperacija. Kuo konkrečiai užsiims Alicia Keys, kol kas nelabai aišku, o kad rodys savo veidą reklamose – akivaizdu. 

Operacinė sistema ir programėlės

Daugelį „BlackBerry 10“ operacinės sistemos ypatumų kompanija jau demonstravo kituose renginiuose, tačiau kai kas prieš paleidžiant į rinką buvo atnaujinta.

Operacinės sistemos širdis - vadinamasis „BlackBerry centras (BlackBerry Hub), kuriame integruoti kontaktai ir iškart palaikomi didžiausi socialiniai tinklai - „Facebook“, „Twitter“, „LinkedIn“.

Žinutes ir atnaujinimus galima peržvelgti nepaliekant pagrindinio ekrano, o kontaktų informaciją galima išsikviesti esant bet kurioje aplikacijoje. Žodžiu, viską pakeitus, kai kas liko taip pat – „BlackBerry“ ir toliau išlieka pirmiausia bendravimui skirtu įrenginiu. Tačiau juk telefonas tam ir skirtas, be to, būtų kvaila atsisakyti to, kuo kompanija labiausiai didžiuojasi.

Buvęs verslo telefonas neužmiršo ir šių savo funkcijų. „BlackBerry Balance“ leidžia lengvai susikurti darbo ir namų vartotojo jungtis, ir lengvai persijungti iš vienos į kitą. Be to, tiek darbui, tiek namams skirtas programėles galima paleisti vienu metu, tačiau slapti darbo duomenys vis tiek liks saugiai užšifruoti.

Grasioji „BlackBerry messenger“ funkcija dabar palaiko ir balso bei vaizdo skambučius ir leidžia vartotojams realiu laiku apsikeisti tuo, ką mato ekranuose.

Viso to, aišku, galima buvo tikėtis – kas gi žengs į pristatymą be kozirių rankovėse? Tačiau didžiausių aplodismentų nusipelnė „BlackBerry“ požiūris į programėlių parduotuvę ir jos turinį. Pasiryžę nebekartoti „Windows Phone“ klaidos, „BlackBerry“ darbuotojai visus metus milžiniškomis premijomis ir pažadais viliojo programėlių kūrėjus ir, atrodo, kai ko pasiekė.

„Pradedame taurėdami kur kas daugiau programėlių negu bet kuri kita nauja sistema starto metu iki šiol, - užtikrino Marty Mallickas, kompanijos viceprezidentas verslo plėtrai. – Jau dabar mūsų parduotuvėje yra daugiau negu 70 tūkst. palaikomų aplikacijų, tad nė vienas „BlackBerry 10“ naudotojas negalės skųstis jų stygiumi.“

Negana to – strategiškai buvo siekiama pirmiausia įdiegti populiariausias programėles. Taigi, „Angry Birds“, „Skype“, „All Recipes“, „Plants vs Zombies“, „Amazon Kindle“, „Drop Box“, „Asphalt 7“... Na, tiesą sakant, siūlomų populiariausių žaidimų bei aplikacijų, jau nekalbant apie žymiausias naujienų tarnybas, sąrašas atrodo įspūdingai.

Kol kas labiausiai kritikuojama žemėlapių funkcija. Matyt, kitoms sistemoms išgraibsčius teises į geriausių žemėlapių kūrėjų produktus, „BlackBerry“ teko pasitenkinti tuo, kas liko. O liko nedaug – matę sako, kad navigacija primena tą, kur nemokamai siūlo mobiliojo ryšio operatoriai.

Užtat vaizdo formatų atkūrimo kokybė ir galimybės, nors su „Android“ pasivaržyti dar ir negali, bet „Windows Phone“ lenkia.

Įrenginiai ir prekyba

Pasigyrę, kad abu naujuosius telefonus jau testavo 110 mobiliojo ryšio tiekėjų visame pasaulyje, „BlackBerry“ atstovai atskleidė, kad pirmiausia, jau nuo vasario 1 d., prekyba modeliu Z10 prasidės Jungtinėje Karalystėje.

Po to seks Kanada ir Jungtiniai Arabų Emyratai, kur „BlackBerry“ pozicijos vis dar išlieka itin tvirtos. Sako, uždaroje arabų visuomenėje labai populiaru flirtuoti itin saugiomis „BlackBerry“ žinutėmis. Kovo vidury telefonas pasieks ir JAV rinką.

Numatoma, kad pasirašius trejų metų sutartį Jungtinėje Karalystėje Z10 kainuos 149 svarus. Kiek pigesnis klaviatūrų mėgėjams skirtas Q10 prekyboje pasirodys vėliau.

Nesumeluosime sakydami, kad Z10 su „BlackBerry 10“ – paskutinė kompanijos viltis. Jei šio įrenginio ir sistemos nelydės bent jau nebloga komercinė sėkmė, milžiniškus nuostolius patiriančio milžino nebeišgelbės nei darbuotojų atleidimai, nei vadovybės perskirstymai, nei pati Alicia Keys. O kaip gelbėtojas, Z10 atrodo kuklokai ir nė kiek neprimena riterio ant balto žirgo.

Iš priekio labai primenantis „iPhone 5“, visiškai juodas telefonas be jokių išskirtinių prabangos elementų, paprastu plastmasiniu neslidžia danga trauktu galiniu dangteliu atrodo tvirtas ir pigus.

4,2 colio įstrižainės, 1280x720 taškų raiškos LCD ekranas neapsaugotas „Gorilla“ stiklu, todėl jį supančios korpuso briaunos iškilusios kiek aukščiau – gana senoviškas vaizdelis. Tačiau ekranas labai kontrastingas, tad gerai matomas net saulės šviesoje. Galinė kamera yra jau įprasta, 8 megapikselių, užtat priekinė – 2 MP – geresnė nei daugelio.  

Beje, fotoaparato valdymas ir ryškumo zonos nustatymas vyksta kitaip, negu esame įpratę, tad gali trukti ilgiau. Užtat telefone įdiegta funkcija, panaši į „Nokia“ „išmanųjį fotografavimą“ – iškart padaroma keletą kadrų, iš jų galima išrinkti atskiras patikusias detales, kurios liks galutinėje nuotraukoje.

1,5 GHz dviejų branduolių procesoriumi ir 2 GB RAM aprūpintas telefonas aplikacijas paleidžia lengvai ir jos veikia sklandžiai. O štai internetas veikia beveik du kartus lėčiau negu „iPhone“, jam išjungti reikia 30 s., o įjungti įdėjus bateriją – minutės. Baterija nebloga, bet būna ir geresnių – testuotojams nustačius fiksuotą ryškumą, išsikrovė po 8 val. 11 min. nuolatinio vaizdo rodymo.

Vėliau į rinką pateksiantį Q10 greičiausiai dar rasime progos pristatyti. Kol kas paminėsiu, kad „klaviatūrų mėgėjams“ skirtas telefonas turi 3,1 colio įstrižainės, 720x720 raiškos AMOLED ekraną ir pilną QWERTY klaviatūrą. Procesorius ir RAM tokie patys, kaip Z10, o štai 10,3 mm storio korpusas šalia kokio nors „iPhone“ pradeda atrodyti kaip plyta.

Tačiau nepaisant kelių kritinių atsiliepimų, „BlackBerry“ galima pagirti. Visų pirma, būtent už pastangas sukurti programėlių ekosistemą. Galų gale žmonės šiais laikais perka būtent jas, o net tas dėžutes su ekranais.

Taigi, sujungus visiems žinomą legendinį „BlackBerry“ žinučių siuntimo bei bendravimo funkcionalumą su šiuolaikiniu palaikymu, gauname puikų gaminį. O ar ši gelbėjimo liemenė nepasirodys per maža „Titanikui“ ir kiek naudos iš to gaus Alicia Keys, pamatysime per artimiausius mėnesius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.