Kas būtų, jei technologijos nudirbtų visus darbus už mus?

Silicio slėnyje įsikūrusi verslininko Martino Fordo įmonė kūrė programinę įrangą ir ją įrašinėjo į kompaktinius diskus.

Į mobilųjį telefoną „iPhone“ įdiegta programa „Siri“ vienu mostu panaikino daugybę darbo vietų tokiose įmonėse, kurios specializavosi teikdamos informaciją telefonu.<br>AP
Į mobilųjį telefoną „iPhone“ įdiegta programa „Siri“ vienu mostu panaikino daugybę darbo vietų tokiose įmonėse, kurios specializavosi teikdamos informaciją telefonu.<br>AP
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-02-08 11:33, atnaujinta 2018-03-12 08:51

Diskus gamino, pakavo ir klientams gabeno būrys darbuotojų.

Dabar M. Fordo klientai patikusias programas tiesiog parsisiunčia iš bendrovės tinklapio.

Taip vienu mygtuko paspaudimu buvo panaikintos dešimtys darbo vietų.

„Darosi vis lengviau ir lengviau rasti priežasčių atleisti darbuotojus, o jų funkcijas perleisti technologijoms“,- naujienų agentūrai AP sakė M. Fordas.

Dauguma verslininkų džiugiai pasitiktų tokius leidžiančius sutaupyti pokyčius.

Tačiau M. Fordui nedavė ramybės viena mintis. Jis mąstė, ar gali šiuolaikinė vartotojiška visuomenė egzistuoti, jei mašinos pakeis visus dirbančius – ir uždirbančius – žmones, kurių JAV yra apie 70 proc., ir kurie yra ekonomikos variklis.

Jo apmąstymai 2009 metais virto knyga „Šviesos tunelyje“ („The Lights in the Tunnel“), kurioje M. Fordas aprašė savo pesimistiškas prognozes.

Konkurencinė kova, kurioje nebus laimėtojų

Knygos autorius prognozuoja, kad iki 2089 metų maždaug 75 proc. amerikiečių neturės darbo – juos pakeis robotai ir pažangios technologijos.

Sunyks vartojimas, ekonomika žlugs. Tie, kurie dar turės darbus, stengsis kuo labiau taupyti, nes bijos taip pat prarasti darbą. Dėl menkų surenkamų mokesčių žlugs ir pensijų sistema.

M. Fordas supranta, kad jo vizija nesutapo su tuo, ko mus mokė istorija. Pastaruosius du šimtmečius technologijos – nuo garo variklio iki lėktuvų atsiradimo – suteikė žmonėms turtų, spartesnį ekonomikos augimą ir daugiau darbų.

Bet šį kartą skirtumas yra toks, kad technologijos pradėjo keisti ne žmonių raumenų jėgą. Jos vis dažniau ir sėkmingiau pakeičia ir protinę darbuotojų veiklą.

Ir tai daryti mašinoms seksis vis lengviau. Kompiuterių našumas padvigubėja kas dvejus metus.

„Informacinių technologijų augimas yra eksponentiškas, taigi jų įtaka greičiausiai bus gerokai didesnė, nei kas nors, kas buvo anksčiau“,- sako M. Fordas.

Kaip pavyzdį vyriškis pateikia paskutinius karinius pasiekimus – virš mūšio lauko skraido ir misijas atlieka nepilotuojami lėktuvai, bombų ieško robotai – išminuotojai.

„Jei robotai gali savarankiškai veikti karo lauke, tik laiko klausimas, kada jie galės savarankiškai darbuotis fabrike“,- pastebi M. Fordas.

Vienintelė išeitis – išlaikytinių armija?

Ką knygos autorius pataria žmonėms, kurie ateityje susidurs su tokia konkurencija?

„Nekovokite su technologijomis. Protingos ir darbščios mašinos gali palengvinti gyvenimą ir paspartinti ekonomikos augimą.

Sunkiausia bus pasiekti, kad technologijų teikiamais pranašumais pasinaudotų visi, net ir tie, kurie buvo jų pakeisti“,- svarsto M. Fordas.

Vienas iš pagrindinių pasiūlymų – milžiniškais mokesčiais apkrauti įvairias įmones, kurios, keisdamos savo darbuotojus mašinomis, sutaupys dideles sumas pinigų.

Bedarbiai, iš įmonių gaunantys dideles pašalpas, galėtų toliau palaikyti ekonomikos gyvavimą.

Tam, kad neatsirastų didelis skaičius nieko neveikiančių veltėdžių, M. Fordas siūlo mokėti pinigus už atliekamus visuomeninius darbus ar net už tokius paprastus dalykus, kaip ėjimas į mokyklą.

Knygos autorius pripažįsta, kad jo idėjos gali skambėti radikaliai ir iššaukiančiai.

„Nemanau, kad šią problemą bus įmanoma išspręsti lengvais ir įprastais būdais“,- sako jis.

Parengė Aurimas Abišala

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.