Ar tavo vaikas jau dalyvauja „Google“ mokslo mugėje?

Nori 50 tūkst. dolerių stipendijos aukštajam išsilavinimui? Nori 10 dienų nuotykio Darvino laboratorijoje Galapaguose? O gal apsilankyti CERN tyrimų centre Šveicarijoje? Padirbėti su „Google“ inžinieriais centrinėje būstinėje?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 11, 2013, 4:23 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 4:03 AM

Visa tai ir dar daugiau gali gauti, jei tau dabar nuo 13 iki 18 metų, gyveni Žemės planetoje ir turi mokslinių idėjų. Nori tikros ateities, tai baik skųstis prasta Lietuvos mokslo sistema, registruokis „Google Science Fair 2013“ ir pradėk keisti pasaulį – galimybės tau duotos, lieka parodyti, ką turi pats.

Patekti į mokslo mugę labai paprasta – registruodamasis įrašai savo vardą, amžių ir šalį, tėvai elektroniniu paštu ar faksu patvirtina, kad neprieštarauja vaiko dalyvavimui mugėje. Dalyvauti gali visi gimę nuo 1994 01 31 iki 2000 04 30. Po to kuri ir pildai informaciją apie savo mokslinį projektą. „Google“ komanda garantuoja, kad suteiks visokeriopą pagalbą.

Taip pat nedraudžiama kreiptis pagalbos į tėvus, o mokytojai tiesiog skatinami įtraukti mokinius į šią veiklą. Vienintelė sąlyga – reikia nurodyti kaip konkrečiai prie tavo projekto prisidėjo suaugusieji. Galiausiai viską patikrini ir pateiki projektą konkursui.

Net jei paskubėjai ir pateikęs pastebėjai trūkumų, projektą gali taisyti ir tobulinti iki pat paskutinės priėmimo datos – 2013 m. balandžio 30 dienos.

Darbas gali būti mokslinis, gali būti inžinerinis projektas, gali nagrinėti bet kurią temą - nuo fizikos iki mikrobiologijos. Projekto rengėjų šūkis: „Galvok apie didžius dalykus, o pradėk nuo trupučio.“

Tiesa, vienas dalyvis, ar dalyvių komanda, gali pateikti tik vieną projektą, o jei plagijuosi, tai gali net kainuoti (patentai, autorinės teisės ir t.t.).

Darbą galima pateikti anglų, rusų, lenkų, prancūzų, ispanų, hebrajų kalbomis. Gali pateikti ir lietuviškai, jei pridėsi vertimą į anglų kalbą. Projektą galima iliustruoti 2 minučių ilgio filmuku arba 20 iliustracijų (daugiau komisija nevertins). Žodžiu, visi, kas susidomėjo informaciją ras čia.

Kokius mokslinius darbus gali pateikti vaikai? Štai kokius projektus pateikė praėjusių metų nugalėtojai 13-14 metų amžiaus grupėse: Jonah Kohnas - „Muzikos pajautimo gerinimas kurtiesiems, naudojant įvairaus dažnio garsus, juntamus liečiant“. Aleksejus Kozlovas ir Milena Klimenko pasiūlė metodiką ištirti įvairių miesto vietų skirtingu laiku taršą ir pateikė projektą „Mano žalias miestas“.

Martinas Schneideris ir Joshua Li pasiūlė būdą, kaip patobulinti mokyklose naudojamą kompiuterinę programą matematikai mokytis - sukurti virtualų varžovą Bobą, su kuriuo galima rungtyniauti. O Sumitas Singhas pasiūlė kelių vertikalių lygių fermų, padėsiančių išauginti daugiau grūdų, projektą.

Bendras lygis, matyt, aiškus. Tad susidomėję kitų amžiaus grupių projektais, juos ras toje pačioje svetainėje. Pagrindinį prizą praėjusiais metais laimėjo septyniolikmetė Brittany Wenger, pasiūliusi visuotinį analitinį debesų kompiuterija pagrįsta tinklą, kuris padėtų naudojant minimalius duomenis maksimaliai tiksliai nustatyti krūties vėžio diagnozę.

Taigi, lengvai ir už nieką pinigai bei prizai nedalijami. Viena vertus, tai puikus pavyzdys vaikams, ko jie gali pasiekti, jei rimtai kažkuo susidomi, kita vertus – puikus pavyzdys pavyduoliams, kad tie, kurie kažką kuria ir gauna atlygį, galbūt yra vertesni, už tuos, kurie skundžiasi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.