Kas geriau – „Microsoft Surface Pro“ ar „MacBook Air“?

Akivaizdu, kad kai kas jau užtikrintai rėžė: „MacBook Air“!“ Kiti kraipo galvas – juk Lietuvos dar nepasiekė nė žinia, kada Lietuvą pasieks „Surface RT“ modelis, o „Surface Pro“ pačiupinėti gali nebent į JAV emigravę tautiečiai. Tačiau, sutikite, įdomus pats faktas, kad planšetę galima lyginti su lengvu nešiojamuoju kompiuteriu. Išties „Surface Pro“ greičiau yra „ultrabook“ klasės kompiuteris, sukištas į planšetės korpusą, negu „iPad“ su dangteliu, turinčiu klaviatūrą.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

Feb 13, 2013, 12:54 PM, atnaujinta Mar 12, 2018, 12:37 AM

Na ir kas, kad vasario 9 d., kai „Microsoft Surface Pro“ pasirodė prekyboje JAV, eilės per pusę miesto nenusidriekė – vis tiek buvo parduota viskas, kas numatyta. Kas nesusigundys galimybe turėti planšetinį kompiuterį, galintį viską, ką ir įprastas nešiojamasis?

Tačiau ar pirkėjai neapsigavo – gal geriau buvo kiek pataupyti ir pirkti seną gerą „MacBook Air“ 11 colių įstrižainės ekranu? Taigi, palyginkime šių skirtingų „bendraklasių“ savybes.

Dydis ir svoris

Čia visi parametrai byloja „Surface Pro“ naudai. „Apple“ gaminys yra 1,9 cm aukštesnis, 4,5 mm storesnis (matuojant storiausią jo vietą  užvėrus dangtelį) ir 2,5 cm platesnis už „Surface“.   „MacBook Air“ 173 g sunkesnis už „Surface Pro“. Tiesa, pridėjus atskirai parduodamą „Surface“ dangtelį su klaviatūra, „Microsoft“ planšetė lengvesnė tik 76 g.

Ekranas ir procesorius

„Surface Pro“ ekrano įstrižainė visu coliu mažesnė, o štai raiška ir taškų tankis – gerokai didesni. 1920x1080 ir 208 ppi prieš „MacBook Air“ siūlomus 1366x768 ir 135 ppi. Akivaizdu, kad „Apple“ jau šiais metais turėtų atnaujinti savo kompiuterių ekranus, tačiau dabar yra, kaip yra.

Apie procesorius tiesiog nėra ką kalbėti – abu aprūpinti visiškai analogiškais dviejų branduolių „Intel Core i5“. Tas pats ir su RAM atmintimi – abu standartiškai turi 4 GB.

Diskai, baterija ir kamera

Abiejų įrenginių standartinė SSD diskų talpa tokia pati – 64 arba 128 GB. Tiesa, „Apple“ už papildomus nemažus pinigus siūlo ir 256 bei 512 GB diskus.

„Surface“ baterija šiek tiek didesnė, tačiau abiejų įrenginių veikimo laikas praktiškai vienodas – 4-5 val. Čia šiek tiek pralaimi „Surface“, kadangi rankose laikydami planšetę žmonės tikisi planšetiniams kompiuteriams būdingo veikimo laiko, bet tiek negauna. Kita vertus – už galią tenka sumokėti ne tik pinigais.

Abu įrenginiai aprūpinti bevielio ryšio antenomis, abu nesijungia prie mobiliojo interneto. Abiejų įrenginių vaizdo kameros labai prastos. Tačiau iš 720p priekinę kamerą turinčio „Apple“ kompiuterio daugiau niekas nė nesitikėtų, o štai kodėl abi „Surface“ kameros tėra 720p gebos, jau neaišku. Galinė tikrai turėtų tikti bent jau fotografavimui.

Kaina

Pigiausias „MacBook Air“ JAV parduodamas už 999 dolerius, pigiausias „Surface Pro“ – 899 dolerius. Šimtas dolerių tikrai yra nemažas skirtumas.

Tiesa, abu įrenginiai turi savybių, kurių neįmanoma palyginti. „Surface Pro“ turi daugelio taškų liečiamą ekraną ir parduodamas su specialiu stiliumi, kuriuo patogiau valdyti lietimo funkcijoms nepritaikytas programas.

„MacBook Air“ ekranas nejautrus lietimui, užtat šis kompiuteris aprūpintas vienu geriausių pasaulyje valdymo paviršių. Toks pats valdymas įrengtas „Microsoft“ parduodamoje klaviatūroje daug kartų prastesnis.

Aišku, didžiausias skirtumas yra operacinės sistemos. Tačiau čia jau visi patys sau specialistai, tad vienos ar kitos gerbėjai gali peštis iki užkimimo. Aišku, kad „Windows 8 Pro“ veikia visos tradicinės „Windows“ programos, o „Mac OS X 10.8“ turi savų gerbėjų ir privalumų.

Išvados

Kaip matote, praktiškai visi objektyvūs parametrai byloja „Surface Pro“ naudai. Tačiau objektyvumas – toli gražu nėra viskas, ko ieško pirkėjas.

Juk jei lygintume „Surface“ su „iPad“, būtų atvirkščiai. Kaip planšetinis kompiuteris „Surface Pro“ yra per sunkus, per brangus, per trumpai veikia jo baterija. Aišku, joks kitas planšetinis kompiuteris negali atlikti visko, ką atlieka paprastas nešiojamasis kompiuteris ir „Surface“, tačiau…

Didžiausia bėda, kad „Surface Pro“ pristatomas kaip planšetė. Kita vertus, jei šį įrenginį pristatytų kaip nešiojamąjį kompiuterį, „Microsoft“ vėl susilauktų kritikos.

Sukūrusi naujos klasės produktą, „Microsoft“ gali patirti, kad nėra tiek daug jo trokštančių vartotojų. Na, kiek yra žmonių, kuriems taip reikia sukišti savo kompiuterį į kuo mažesnį plotą, kad jie būtų pasiryžę aukoti galią ir patogumą?

Net nusipirkus klaviatūrą su juo nepavyks dirbti pasidėjus ant kelių, silpnokas procesorius, maža vidinė atmintis ir mažokas RAM. O juk visi žinome, kaip „Windows“ elgiasi, kai kompiuteriui trūksta galios.

Galiausiai „Microsoft“ gaminio sėkmei rinkoje gali gerokai pakenkti jau prekyboje esantys panašūs, analogiški ar net patogesni kitų gamintojų planšetiniai bei konvertuojami kompiuteriai, veikiantys su „Windows 8 Pro“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.