Mirtinos technologijos 2: Terminatoriaus ateitis – jau realybė

Prieš dvidešimt metų žmones medžiojančios mašinos egzistavo tik labai pesimistiškai nusiteikusių fantastų ateities vizijose ir koviniuose filmuose. Šiuo metu teroristus medžiojantys nuotoliniu būdu valdomi lėktuvai, praminti romantišku žodeliu iš „Žvaigždžių karų“ – „dronai“, - jau realybė.

Daugiau nuotraukų (1)

Arnoldas Lukošius

2013-02-13 07:54, atnaujinta 2018-03-12 01:24

Negana to, JAV senatoriai svarsto galimybę įkurti „žudikų teismą“, kuris kontroliuotų sparčiai populiarėjančią programą ir išduotų dronams „licenciją žudyti“. Manantys, kad ši programa taikoma tik kovai su teroristų irštvomis, irgi klysta – neseniai automatiniams lėktuvams patikėta pirmoji žmogaus medžioklė JAV teritorijoje. Gal artėja mašinų armagedonas?

Licencija žudyti

Įsivaizduokime – išrinktųjų būrelis susėda pasitarimų kambaryje, jiems pristatomi potencialiai pavojingi subjektai, po galimų scenarijų analizės ir trumpo ginčo įvyksta balsavimas. Ties kelių subjektų nuotraukomis pasirodo užrašas: „Licencija sunaikinti suteikta“… Paskutinis garsas, kurį išgirsta kažkur kitame pasaulio gale ramiai pietaujantis „saugus“ nusikaltėlis – atūžiančio lėktuvėlio variklio gausmas.

Sėkmingai panaudojus nuotoliniu būdu valdomą lėktuvą nužudant „Al Qaeda“ narį Anvaro al Avlaki, po dviejų savaičių raketa iš dangaus buvo nužudytas ir šešiolikmetis jo sūnus. Jis tapo atsitiktine atakos auka. Nuo 2004 m. dronai Pakistane nužudė apie 3 tūkst. žmonių. Maždaug 600 jų buvo civiliai iš jų – 176 vaikai.   

Nors tai primena niūriausią fantastiką, „Fox“ praneša, kad JAV senatorių grupė, vasario 7 d. susitikusi su kandidatu į CŽV direktoriaus postą Johnu Brennanu, aptarė galimybę įkurti kažką panašaus į „žudikų teismą“.

Noras kontroliuoti, ką ir kaip daro dronai, nėra toks jau nenormalus. JAV senato žvalgybos komiteto vadovė, senatorė Dianne Feinstein išreiškė norą dronų programos priežiūrai sukurti kažką panašaus į šiuo metu prašymus sekti įtartinus užsieniečius vertinantį Užsienio žvalgybos priežiūros teismą.

JAV teisininkai jau puola dronų-žudikų šalininką J. Brennaną, teigdami, kad ši programa administracijai suteikia nekontroliuojamą galią žudyti. Ir, beje, net savo šalies piliečius.

Didžiausias tokio prižiūrinčio teismo įkūrimo šalininkas, senatorius Angusas Kingas teigia: „Šiuo metu 11 federalinių teisėjų išduoda leidimus elektroniniu būdu sekti žmogų. Panašų modelį reikėtų taikyti ir išduodant leidimus atakai. Tradicinė mūsų teisės sistema reikalauja teismo sprendimo, kuris ir nustato, kaltas žmogus ar ne dėl inkriminuojamų jam veiksmų. Nes kai vykdytojas tampa ir kaltintoju, ir teisėju, taip pat prisiekusiu tarėju ir budeliu, tai nėra normalu.“

Pirmasis taikinys JAV teritorijoje

Rūpestis dėl teisinės nuotoliniu būdu valdomų lėktuvų naudojimo bazės jau atrodo kiek pavėluotas. Dar praėjusių metų spalio mėnesį CŽV direktoriui grėsė teismas už tai, kad panaudojus droną Pakistane žuvo daug nekaltų aukų. O prieš kelias dienas oficialiai patvirtinta, kad tokie patys kariniai dronai pasitelkti žmogaus medžioklei JAV.

Buvęs kareivis ir Los Andželo policininkas Christopheris Dorneris, matyt, pasijuto Rembo. 2008 m. atleistas iš policijos jis savo „Facebook“ paskirtyje surašė ilgiausią manifestą, kuriame paskelbė karą Los Andželo policijos departamentui ir prisiekė žudyti policininkus bei jų šeimos narius.

Neseniai jis pradėjo savo veiklą – nušovė policijos viršininko dukrą, nužudė vieną policininką ir pasislėpė snieguotuose San Bernardino kalnuose, Kalifornijoje.

Nusikaltėlio visureigis aptiktas netoli slidininkų poilsinės „Big Bear“. 125 policininkai naršo apylinkes. Blogiausia, kad Ch. Dorneris, atrodo, su savimi turi priešlėktuvinę rankinę raketą ir pažadėjo numušti bet kokį sraigtasparnį, kuris mėgins jį persekioti.  

Per gaudynes policija jau klaidingai apšaudė du panašius visureigius ir sužeidė laikraščius išvežiojusią motiną su dukra. Dabar manoma, kad nusikaltėlis slapstosi vienoje iš kalnų trobelių.

Aplinkybės atrodė itin nepalankios, todėl buvo visai logiška žvalgybai pasitelkti karinius nuotoliniu būdu valdomus lėktuvus. Taip ir padaryta. Tik viena bėda – sėdint šiltame kambaryje prie nuotolinio valdymo pulto atrodo taip paprasta paleisti raketą į aptiktą taikinį. Kur kas sudėtingiau užėjus į susprogdintą trobelę aptikti, kad „taikinys“ ten laikė įkaitais šeimą, ir žiūrėti į kruvinas lopšio liekanas.

Taigi, kas atrodo taip paprasta, gali būti labai pavojinga. Jau pasiūlyti naujesnės kartos dronai yra aprūpinti didesniu „intelektu“. Manoma, kad vienas operatorius galės valdyti keturis tokius aparatus. O kas bus, kai tokie lėktuvai ims valdyti save patys?  

Technologija jau yra

Realiai, visos technologinės prielaidos protingoms mašinoms žudikėms sukurti jau egzistuoja. Kariniai dronai, kuriuos nuotoliniu būdu valdo žmonės, turi visą reikalingą ginkluotę, greitį. Prieš kurį laiką rašėme apie Pensilvanijos (JAV) universiteto kuriamus skraidančius robotus, kurie sugeba veikti kartu ir taip tiksliai, kad jų spiečius atlieka muzikos kūrinius.

Ciuricho (Šveicarija) Federalinis technologijų institutas pademonstravo robotą, kuris pats save surenka iš dalių ir pakyla į orą. Kol kas tokie robotai pristatomi, kaip puikios mašinos, galėsiančios savarankiškai vykdyti gelbėjimo darbus.

Pridėkime lietuvių sukurtą judančio žmogaus akies tinklainės nuskaitymo metodiką, „Kinect“ sudaromus realaus laiko tūrinius erdvės žemėlapius, įprastas pasiklausymo bei infraraudonojo stebėjimo sistemas, debesų kompiuteriją, galinčią sujungti sistemas visame pasaulyje, ir…

Na, gerai, iki pusiau skysto Terminatoriaus modelio T-1000 dar neužaugome, tačiau išmaniosios technologijos kare jau įgyja bent teorinių galimybių pergudrauti savo kūrėjus. Juolab, kad nuotoliniu būdu valdomam daiktui gali atsirasti ir kitas nuotolinio valdymo pultelio savininkas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.