„Y karta“ - žmonės, į telefoną žvilgčiojantys kas 10 minučių

Vadinamosios „Y kartos“ atstovai (gimę 1980–1995 metais) gyvena nuolat prisijungę prie elektroninių tinklų. 90 proc. šios kartos atstovų savo išmanųjį telefoną, elektroninį paštą bei trumpąsias žinutes tikrina ir statusus socialiniuose tinkluose atnaujina vos nubudę, dar nė nepakilę iš lovos.

Daugiau nuotraukų (1)

E. Veblauskaitė

Feb 14, 2013, 5:31 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 10:05 PM

Bendrovės „Cisco“ atlikti tyrimai rodo, kad, palyginti su vyresniąja karta, ateities darbuotojai bus geriau informuoti, gebės greičiau reaguoti į pokyčius ir dirbti nepriklausomai nuo laiko ir vietos. Vis dėlto nuolatinis dalijimasis informacija gali sukelti priklausomybę.

„Nuolatinis bendravimas ir informacijos paieška mano kartai yra sunkiai suprantamas dalykas, tačiau šiuo metu karjerą pradedantiems žmonėms tai yra gyvenimo būdas. Šios kartos atstovai nuolat nori bendrauti su visais ir visur“, – sakė „Cisco Systems“ generalinis direktorius Suomijai ir Baltijos šalims Esa Korvenmaa.

Bendrovės „Cisco“ atlikto tyrimo subjektais tapo 18–30 metų amžiaus universitetų studentai, tik pradėję dirbti jaunuoliai bei IT specialistai. Iš viso buvo apklausta 1,8 tūkst. asmenų – po 100 respondentų iš 18 šalių. Europai atstovavo Olandijos, Didžiosios Britanijos, Lenkijos, Prancūzijos, Vokietijos ir Rusijos gyventojai.

2012 m. „Sujungto pasaulio technologijų ataskaitoje“ (angl. 2012 Cisco Connected World Technology Report) pateikti tyrimo rezultatai atskleidžia ir daugiau „Y kartos“ savybių.

Jos atstovai jaučia poreikį nuolat dalyvauti visose gyvenimo srityse. Beveik 90 proc. apklaustųjų į internetą kelia nuotraukas, o 62 proc. – vaizdo medžiagą. 29 proc. respondentų teigia išmanųjį telefoną tikrinantys taip dažnai, kad net negali tiksliai nurodyti, kiek kartų per dieną.

Net 40 proc. apklaustų informacinių technologijų specialistų teigė tikrinantys savo išmaniuosius telefonus bent kas 10 minučių.

„Rodos, kad ateities darbuotojai įvairiais informacijos šaltiniais naudojasi vis daugiau ir sparčiau, kartu geriau ir greičiau viską suvokia, todėl yra konkurencingesni“, – tęsia E. Korvenmaa.

Beveik 70 proc. tyrime dalyvavusių žmonių teigė, kad mobiliųjų telefonų programėlės svarbios kasdieniniame jų gyvenime. Kita vertus, daugiau nei pusė iš jų dažniausiai naudoja programėles žaidimams ir pramogoms, tik 27 proc. jas naudoja darbui.

87 proc. respondentų yra susikūrę „Facebook“ profilį, o vienas iš dešimties yra prie savo profilio prisijungęs nuolat. 41 proc. atnaujina profilio statusą bent kartą per dieną, o vienas iš penkių – keliskart per dieną. 56 proc. turi „Twitter“ profilį, 21 proc. palieka įrašą jame bent kartą per dieną.

Jeigu turėtų rinktis tik vieną prietaisą, trečdalis „Y kartos“ respondentų rinktųsi išmanųjį telefoną, kiek daugiau nei trečdalis – nešiojamąjį kompiuterį.

90 proc. jų apsiperka internetu, o iš jų – net 58 proc., prieš galutinai apsispręsdami dėl pirkinio, reguliariai peržiūri internete esančius klientų įvertinimus. Du trečdaliai respondentų sako praleidžiantys daugiau laiko su draugais socialiniame tinkle nei realiai susitikę.

Smarkiai pasikeitė ir lyčių požiūris į technologijas. Jei vyresnės kartos moterys daug rečiau naudojasi virtualiomis paslaugomis nei jų bendraamžiai vyrai, prasčiau moka naudotis kompiuteriu, tarp „Y kartos“ atstovų viskas atvirkščiai.

Jauni vyrai labiau nei moterys teikia pirmenybę „gyviems“ susitikimams su draugais. Jie daugiau laiko praleidžia su draugais „tikrovėje“ nei moterys: 38 proc. respondentų ir tik 29 proc. respondenčių teigė daugiau laiko praleidžiantys bendraudami tiesiogiai, o ne virtualiai.

Deja, nuolatinis bendravimas nėra vien teigiamas dalykas. Daugiau kaip 40 proc. respondentų teigia, kad patirtų nerimą ir atstūmimo jausmą negalėdami nuolat tikrinti savo išmaniojo telefono būsenos.

75 proc. respondentų yra naudojęsi išmaniuoju telefonu lovoje, daugiau nei trečdalis – tualete, o beveik pusė (46 proc.) – valgydami su šeima ar draugais. Net keturi iš penkių prisipažįsta rašantys žinutes, kai vairuoja.

Taigi, dar vienas „Y kartos“ bruožas – atvirumas. O ko tikėtis, kai gyveni visiems prieinamame internete?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.